Paikallisuutiset

"Koronakevät on monelle vastannut suorastaan parin kuukauden vankeusaikaa" – Kokkolassa omaishoitajien yhdistys suunnittelee jo varovaisen optimistisesti ryhmätapaamista alkukesäksi

Kokkolanseudun Omaishoitajien yhdistyksen oli tarkoitus aloittaa ryhmätapaamiset virtuaalisesti kesäkuun alussa, mutta koronarajoitusten osittainen purkaminen muutti suunnitelmat.

– Olemme juuri parhaillamme suunnittelemassa yhdistyksen ensimmäistä ryhmätapaamista kasvokkain koronakevään jälkeen. Aika moni meidän jäsenistämme on kertonut, etteivät he ole nähneet oikein ketään nyt pariin kuukauteen, kertoo toiminnanjohtajaJyrki Jouppi, silmin nähden huojentuneena koronarajoitusten osittaisesta höllentämisestä.

– Varovainen pitää toki olla edelleen, mutta kyllä se tuo taas vähän lisää väljyyttä esimerkiksi meidän toimintaamme. On tärkeää, että ihmiset pääsevät taas pian näkemään toisiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolanseudun Omaishoitajien toiminnanjohtaja Jyrki Jouppi.
Kokkolanseudun Omaishoitajien toiminnanjohtaja Jyrki Jouppi. Kuva: Markku Jokela

Koronakriisi on viimeistään havahduttanut siihen tosiasiaan, että monella ikäihmisellä ei yksinkertaisesti ole yhteydenpitoon tarvittavia digitaalisia laitteita saati sitten taitoa käyttää niitä.

– Kaikille näiden välineiden, kuten nyt vaikka whatsapin tai facetimen, haltuun ottaminen ei ole sujunut niin helposti. Täytyy muistaa, että meidänkin yhdistyksen jäsenten keski-ikä on päälle 70 vuotta. Aiemmin moni sai tekniikan kanssa apua lapsenlapsilta, mutta nythän nämäkin tapaamiset ovat jääneet kokonaan rajoitusten takia, Jouppi muistuttaa.

Koronakevät on muuttanut Kokkolassakin monen omaishoitajan arkea huomattavasti.

– Omaishoitajat ovat olleet tavanomaista enemmän sidottuja neljän seinän sisälle, kun on pelätty lähteä liikenteeseen. Se on muuttanut eloa siinäkin mielessä, että ystävät tai sukulaiset eivät ole voineet poiketa kyläilemässä samalla tavalla kuin aikaisemmin. Moni kertoo olleensa todella yksinäinen, Jouppi kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän tietää mistä puhuu, sillä Kokkolanseudun Omaishoitajien työntekijät ovat soittaneet rajoitusten astuttua voimaan kolmisensataa puhelua, kartoittaakseen tilannetta kotikaupungissa.

Yksilöllistä apua tarvitseville sitä on yritetty räätälöidä. Jollekin on riittänyt tavanomaista pitempi puhelinkeskustelu, jonkun toisen kotiin on järjestetty konkreettista arkea helpottavaa apua, kuten mahdollisuus ruokapalvelun käyttöön.

Kokkolan yhdistyksenkin jäsenten keski-ikä kertoo siitä, että hyvin usein joko hoidettava tai omaishoitaja itse kuuluu jo ikänsä puolesta riskiryhmään.

– Ihmiset ovat siis pysytelleet suositusten mukaisesti kotona. Lisäksi aika harva on koronatartunnan pelossa uskaltanut käyttää mahdollisuutta viedä läheisensä omaishoitajien vapaiden ajaksi järjestettyihin hoitopaikkoihin, sairaalaan tai vanhusten hoitolaitokseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ja se taas on merkinnyt, että moni ei ole pitänyt vapaapäivää kuukausiin ja on jo ihan siitäkin syystä melkoisen uupunut.

Jouppi ja Kokkolanseudun Omaishoitajien toiminnanohjaajaMarja-Liisa Kattilakoski kiersivät kuluneella viikolla puistoja, löytääkseen yhdistyksen ryhmätapaamisiin juuri sen sopivan paikan.

– Onneksi kesä on tulossa ja voimme nähdä ulkotiloissa, jolloin ihmisten välisiä etäisyyksiä on edelleen helpompi toteuttaa, Kattilakoski sanoo.

Kokkolanseudun Omaishoitajien toiminnaohjaaja Marja-Liisa Kattilakoski.
Kokkolanseudun Omaishoitajien toiminnaohjaaja Marja-Liisa Kattilakoski. Kuva: Markku Jokela

"Tilalle" asetettuja ennakkovaatimuksiakin oli muutama:

– Paikan päälle pitää olla helppo tulla, se ei tietenkään tarkoita että tapaamispaikan pitäisi olla aivan keskellä kaupunkia, mutta ei sekään tietysti haitaksi ole, sanoo Jouppi Länsipuistoa silmäillen.

– Osa meidän jäsenistä ottaa nämäkin matkat liikunnan kannalta ja jotkut kävelevät tai pyöräilevät pitkiäkin matkoja ryhmätapaamisiin, mikä on todella hyvä asia, Kattilakoski kertoo.

Paikasta, jonne Kokkolan Omaishoitajat jäsenensä kutsuvat täytyy ehdottomasti löytyä ainakin riittävästi levähdyspaikkoja.

– Väljyyden lisäksi puistosta tai sen läheisyydestä pitää löytyä istuimia tai muunlaisia jalkojen lepuutuspaikkoja – nythän sellaiset 70-80 -luvun ristijalkaiset kokoontaitettavat telttatuolit olisivat tosi hyviä, Jouppi visioi.

– Tässä kohtaa on oltava luova. Pitää olla tilaa jumpata niin että ihmisten väliset etäisyydet säilyvät, mutta samalla paikan täytyy mahdollistaa lepotaukojen pitämisen. Ei voi olettaa että kaikki pystyisivät seisoskelemaan pitkiä aikoja, Kattilakoski toteaa.

Jyrki Jouppi ja Marja-Liisa Kattilakoski toteavat, että Länsipuistossa on helppo sekä liikkua että lepuuttaa jalkojaan.
Jyrki Jouppi ja Marja-Liisa Kattilakoski toteavat, että Länsipuistossa on helppo sekä liikkua että lepuuttaa jalkojaan. Kuva: Markku Jokela

Lopuksi Jouppi ja Kattilakoski tarkistavat, että puistosta löytyvät asialliset sijoituspaikat roskille – nimittäin ensimmäistä ryhmätapaamista kuukausiin aiotaan juhlistaa erikoispullakahvein.

– Pitäähän sitä juhlia, kun kerran ollaan päästy neljän seinän sisältä ulos – kyllä tämä koronakevät on monelle vastannut suorastaan parin kuukauden vankeusaikaa. Nyt vain toivotaan hyviä kelejä, Jouppi sanoo.

Jouppi ja Kattilakoski odottavat, että Kokkolanseudun Omaishoitajien ryhmätapaamiseen tulee 15-20 yhdistyksen jäsentä.

– Oikein aurinkoisena päivänä voi tulla kaksikymmentäviisikin. Toisaalta se on vielä meille vähän arvoitus, kuinka moni meidän jäsenistä paikalle lopulta löytää. Mutta kahvia ja pullaa varataan riittävästi, oli se porukan koko millainen tahansa!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä