torstai 4.6.2020 | 10:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronakesän ennuste: Suomeen luvassa seesteisiä säitä – meteorologit varoittavat kuitenkin metsäpalovaarasta jo etukäteen

Jami Jokinen
La 23.5.2020 klo 09:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Koronaepidemian leimaama kesä vaikuttaa sujuvan säiden puolesta mukavissa merkeissä. Tulevien kuukausien sääennuste vaikuttaakin erityisesti kotimaan matkailun näkökulmasta mukavalta.

Juuri Euroopan kesäennusteen julkaissut AccuWeather -sääpalvelu kuvailee Suomen ja Ruotsin säänäkymiä seesteisimmiksi koko mantereella.

Ennusteen mukaan mittarilukemat viihtyvät enimmäkseen lämpimällä puolella, mutta eivät liiaksi.

Kesä ei myöskään näytä sateiselta, vaan pikemminkin hieman keskivertoa kuivemmalta. Meteorologit varoittavatkin, että maastopalojen riski voi olla Suomessa ja Ruotsissa suuri erityisesti kesän loppupuolella.

Ruotsi kärsi edelliskesänä maan historian laajimmista metsäpaloista, jolloin apuun lähti sammuttajia myös Suomesta.

Manner-Eurooppaan ja varsinkin sen eteläosaan meteorologit ennustavat erittäin kuumaa ja kuivaa kesää. Säämallit ennakoivat tällaisia olosuhteita erityisesti loppukesälle.

– Tämä voi johtaa Pohjois-Italiassa ja Balkanin laaksoissa noin 40 asteen lämpöön useita kertoja tai pitkäksi aikaa, toteaa meteorologi Tyler Roys AccuWeatherin tiedotteessa.

Poikkeuksellinen – tai viime vuosina ei niinkään poikkeuksellinen – kuumuus voi hänen mukaansa yltää myös Ranskaan ja Saksaan.

Helleaaltojen liepeet voivat kurottaa ajoittain myös Itämeren yli Suomeen.

Toisaalta Pohjois-Ranskasta Tanskaan ja Saksan pohjoisosiin yltävälle alueelle povataan jopa vaarallisia myrskyjä rankkasadetulvineen.

Tämä johtuu alueen sijoittumisesta etelän kuuman kuivuuden sekä Britannian kylmän ja kuivan sään väliin.

Myrskykautta ennustetaan erityisesti heinä-elokuun vaihteeseen.

– Kovimmissa myrskyissä voi tulla kuukauden sademäärä yhdessä päivässä varoittaa vanhempi meteorologi Alan Reppert.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »