Paikallisuutiset

Suurteollisuutta 75 vuotta – Kokkola Industrial Parkin alueella on tilaa uusille yrityksille

Ykspihlajan suurteollisuusalue Kokkola Industrial Parkina (KIP) tunnettu alue on ollut iso leivänantaja Kokkolalle ja lähiseudulle 75 vuotta. Ensimmäisenä alueelle sijoittui valtion rikkihappo- ja sulfaattitehdas. Myöhemmin se muuttui Rikkihappo Oy:ksi ja sittemmin Kemiraksi.

Outokummun rikkitehdas alueelle tuli 1962. Tehdas oli kytköksissä Pyhäsalmen kaivoksen tuotantoon. Outokumpu Oy perusti Kokkolaan kobolttitehtaan 1967 ja sinkkitehtaan 1969.

Kemiralla ja Outokummulla ei ole enää teollista toimintaa alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemiran osalta isot muutokset käynnistyivät 1990-luvun lopulla. Kemiran toiminnot pilkkoutuivat uusiin yhtiöihin. Kemiran työn jatkajia ovat muun muassa Euroopan suurin kalsiumkloriditehdas Tetra Chemicals, hienokemikaalien sopimusvalmistaja Cabb sekä Yara Suomi, jolla on alueella kaliumsulfaatti- ja rehufosfaattitehtaat.

Outokummun omistusjärjestelyissä otettiin iso askel 2003. Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas siirtyi ruotsalaisen Bolidenin omistukseen ja toimii nykyisin nimellä Boliden Kokkola. KIP tunnetaan myös koboltin tuotannosta, jota Outokummun jälkeen jatkoi amerikkalaistaustainen OMG Kokkola Chemicals Oy. 2013 OMG myl Kokkolan kobolttitehtaan Freeport McMoRanille.

Vuonna 2019 tapahtui jälleen merkittävä omistajanvaihdos. Freeport Mc MoRan myi noin 60 prosentin osuuden liiketoiminnastaan belgialaiselle Umicorelle.

Freeport Cobalt tuottaa kobolttipulvereita ja –kemikaaleja. Umicore on keskittynyt akkumateriaaleihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurteollisuusalueen uusimpiin tuotantolaitoksiin lukeutuu Woikoski Oy, jolla on alueella vety- hiilidioksidi- ja ilmakaasutehtaat. Kaivosyhtiö Keliberin suunnitelmissa on rakentaa KIP:n alueelle litiumkemiantehdas.

Suurteollisuusalueen kyljessä on kasvanut laaja palveluyritysten verkosto. Siihen kuuluvat muun muassa kunnossapito- ja suunnittelupalveluja, kiinteistö- ja toimitilapalveluja, ict-palveluja, urakointi- ja projektipalveluja, sähkötyöpalveluja ja turvallisuuspalveluja.

Kaiken kaikkiaan suurteollisuusalueella toimii 17 teollisuuslaitosta ja yli 60 teollisuudelle palveluita tuottavaa yritystä.

MarkkinointipäällikköJohanna Hylkilän mukaan KIP:n pinta-ala on yhteensä noin 700 hehtaaria.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alue työllistää yhteensä noin 2 250 henkilöä. Suurteollisuusalueen yritysten vuotuinen viennin arvo on yli 1,7 miljardia euroa.

Suurteollisuusalueen mittaluokkaa kuvastaa myös se, että alueelta lähtee viikoittain noin 3 500 junavaunua. Viereisessä satamassa käy vuosittain yli 600 laivaa.

Johanna Hylkilän mukaan raskaalle kemian teollisuudelle kaavoitettua tonttimaata KIP:n alueella on valmiina 70 hehtaarin verran. Keliberille on varattu siitä 15 hehtaarin alue Nesteen viereen.

– Lisäksi Suomen Malmijalostus Oy:n projektiyhtiö Finnish Battery Chemicals kartoittaa kahden uuden tehtaansa sijoituspaikkoja. Yhtiö tutkii tehtaidensa perustamista Kokkolan ohella Vaasaan, Haminaan ja Kotkaan. Suunnitelmat ovat edenneet YVA-vaiheen valmisteluun.

- Kokkola on ehdolla yhtiön prekursoritehtaan sijoituspaikaksi. Finnish Battery Chemicals on ilmoittanut tonttitarpeekseen 50 hehtaaria. Eli käytännössä tuo 70 hehtaarin valmiiksi kaavoitettu alue olisi noiden kahden uuden hankkeen toteutuessa käytetty.

KehitysjohtajaJonne Sandberg sanoo myös kaupungin olevan keskeisesti alueella, sillä Kokkolan Satama Oy, Kokkolan Energia Oy, KIP Infra Oy sekä KIP Service Oy ovat osa kaupunkikonsernia.

- Kemiran silloisen tehdaspalveluyhtiön OnePointin hankinta kaupunkikonserniin vuonna 2006 oli rohkea päätös, joka varmisti pohjarakenteen KIP:n tulevalle toiminnalle.

Sandbergin mukaan alueen tuotantoyritysten pitää olla globaalisti kilpailukykyisiä, jotta nykyiset työpaikat säilyvät ja voidaan saada uusia.

- Yritysten omien toimien lisäksi siihen vaikuttavat yhteiskunnallisesti vakaa ja turvallinen toimintaympäristö sekä kansallinen päätöksenteko.

- KIP:n merkitys Kokkolan ja ympäröivän maakunnan elinvoimaan ja kehitykseen on valtava.

- Tiiviillä rakentamisella tilaa löytyy vielä uusille tulijoille. Tuotannollisten yritysten on helppo asettua alueelle, koska ympäristöstä löytyy valmis infra ja monipuoliset raaka-ainevirrat ja hyödykkeet, Sandberg sanoo.

KIP

Alueen kokonaispinta-ala noin 700 hehtaaria.

17 teollisuuslaitosta ja yli 60 yritystä.

Työntekijöitä alueella noin 2 250.

Suurin työllistäjä Boldenin sinkkitehdas, 550 työntekijää.

Yritysten viennin vuotuinen arvo yli 1,7 miljardia euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä