sunnuntai 5.7.2020 | 00:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskustakonkarin neuvo koulutuskohussa vellovalle Katri Kulmunille: Pura kaikki asiaan liittyvä heti avoimesti ja rehellisesti

Virpi Niemistö
Ke 3.6.2020 klo 19:54 | päivitetty ke 21:21

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kohua ei pääse karkuun, vaan kaikki on asiaan liittyvä on purettava mahdollisimman nopeasti, avoimesti ja rehellisesti.

Suomen Kuvalehti uutisoi tiistaina Kulmunin yhteensä lähes 50 000 euroa maksaneista viestintäkoulutuksista, jotka on veloitettu valtiovarain- ja työ- ja elinkeinoministeriöiden tileiltä. Myöhemmin keskiviikkona Kulmuni ilmoitti maksavansa koulutuksensa itse.

Perttula epäilee, ettei keskustelu ministerin koulutuksista jää tähän, vaan jatkoa seuraa.

– Sen vuoksi kannattaa olla mahdollisimman avoin, jotta päästään pian puhumaan taas Suomen tulevaisuuden kannalta isoista asioista.

Kulmunin viestintätoimisto Tekiriltä saamia koulutuksia ei ole kilpailutettu. Valtioneuvoston hankintaohjeen mukaan 20 000 euroa ylittävät hankinnat tulisi kilpailuttaa.

Ministeriöiden mukaan tämä johtuu siitä, että nämä koulutushankinnat arvioitiin alun perin niin sanotuksi vähäiseksi hankinnaksi.

Keskiviikkona kävi ilmi, että Kulmunin avustaja oli toivonut, ettei Kulmunilta kysyttäisi viestintäkoulutusasiasta Ylen ennalta sovitussa haastattelussa.

Valtiovarainministeri itse on kertonut jännittävänsä esiintymistä ja hakeneensa koulutuksista esiintymisvarmuutta. Tekir on valmentanut Kulmunia esimerkiksi puheen pitämiseen ja yksittäistä haastattelua varten.

Ylen ja IS:n mukaan hallituksen ministereistä myös ainakin ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ovat saaneet ulkopuolelta ostettua esiintymiskoulutusta ministeriöiden laskuun. Näiden hinnat jäivät muutamiin tuhansiin euroihin.

Keskustavaikuttaja Ahti Pekkalasta parhaillaan elämäkertaa kirjoittava Pekka Perttula oli Suomen keskustan puoluesihteerinä vuosina 1994–1997 ja eduskuntaryhmän pääsihteerinä vuosina 1997–2007.

Hän muistaa mielenkiintoisen yksityiskohdan esiintymisvalmennuksista noilta vuosilta.

Matti Vanhasta valmennettiin puolueen sisällä ensimmäisen pääministerikauden jälkeiseen television isoon vaalikeskusteluun niin, että Perttula esitti sdp:n silloista puheenjohtaja Eero Heinäluomaa.

– Nautin siitä roolista suunnattomasti.

//Lisätty klo 21.18 tieto Kulmunin aikeesta maksaa koulutus itse.

Lue myös:

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kulmunin ongelmana ei ole esiintymistaito vaan asiaosaaminen erittäin vaikeina aikoina

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »