Paikallisuutiset

Kokkolalainen Owe Salmela on Strömsön entinen puutarhuri – "Olen tehnyt melkein kaiken, mitä tällä alalla on mahdollista"

– Ilmoitin neljävuotiaana, että minusta tulee puutarhuri. Sillä tiellä olen edelleen, puutarhuri ja mestarifloristiOwe Salmela hymähtää.

Kokkolalainen Salmela on monille tuttu kasvo Ylen suositusta Strömsö-televisio-ohjelmasta, jonka puutarhurina hän ehti toimia kuusitoista vuotta. Pitkä pesti tuli tiensä päähän viime vuoden lopussa.

– Minusta alkoi tuntua siltä, että on pakko hellittää tahtia, Salmela myöntää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salmelan Strömsö-vuodet kiinnostavat ihmisiä, onhan ohjelma saavuttanut liki kulttimaineen. Salmela ymmärtää hyvin ohjelman suosion.

– Strömsöhän on ihana. Se on ollut yksi parhaista työympäristöistä, joissa olen saanut olla.

Erityisesti Salmela kehuu Strömsön avointa, luovaa ja sallivaa työilmapiiriä. Itseään ja omia ideoitaan pääsi aina toteuttamaan. Televisiossa työskentely opetti paitsi kärsivällisyyttä, myös aivan uuden ammatin.

Kaikelle on kuitenkin aikansa ja paikkansa. Seuraavaksi Salmela haluaa panostaa omaan puutarhaansa. Aikaa täytyy varata myös vaarin velvollisuuksille: Salmela kertoo olevansa ylpeä, kahden lapsen isoisä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

40-vuotisella urallaan Salmela on kieltämättä ehtinyt tehdä paljon. Televisio-työn lisäksi hän on pitänyt kukkakauppaa, opettanut, suunnitellut kilpailuita ja tuomaroinut, vain muutamia mainitakseen. Onpa Salmela osallistunut kilpailuihin itsekin: takataskusta löytyy kaksi kukkasidonnan Suomen mestaruutta.

– Olen tehnyt oikeastaan melkein kaiken, mitä tällä alalla on mahdollista, Salmela myöntää.

Owe Salmela tuli tutuksi tv-sarja Strömsön puutarhurina.
Owe Salmela tuli tutuksi tv-sarja Strömsön puutarhurina. Kuva: Clas-Olav Slotte

Salmela on iloinen ja eloisa persoona. Hän hymyilee paljon ja nauraa usein. Kun puhe kääntyy lapsuuteen, Salmela muuttuu mietteliääksi.

– Olen vanhempana miettinyt sitä, mikä minut tälle alalle toi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusikymmentäluvulla puutarhurin ammatista haaveileva pikkupoika oli epätavallinen. Salmela myöntää olleensa aina hieman erilainen lapsi, oman tiensä kulkija. Muiden mielipiteistä Salmela ei juuri ole välittänyt.

– Minulle oli aina selvä asia, mitä halusin tehdä. Sitten minä vain tein sen.

Salmela vietti lapsuutensa Rödsön koulun ympäristössä. Salmelan äiti oli koulussa opettajana, ja perhe asui koulurakennuksen yläkerrassa vuosia. Kun Salmela oli 5-vuotias, perhe muutti isän rakentamaan taloon Perhonjoen vastarannalle. Leikkiympäristö pysyi samana.

Juuri siinä ympäristössä syntyi myös innostus puutarhaan.

Salmela muistelee, kuinka yksi Rödsön koulun silloisista opettajista, ahvenanmaalainenOssian Edgren, loi koulun yhteyteen joen varteen hienon puiston.

– Hän istutti tänne valkovuokkoja, tammen ja lehmuksia.

Rödsön koulun läheisyydessä asui myös Salmelan iäkkäämpi kummitäti, jonka puutarhasta Salmela piti. Myös Salmelan isä oli kiinnostunut puutarhanhoidosta. Kenties puutarhainnostus tuli verenperintönä.

Owe Salmela asui lapsuutensa Perhonjoen varrella.
Owe Salmela asui lapsuutensa Perhonjoen varrella. Kuva: Clas-Olav Slotte

1970- ja 1980-luvuilla puutarha-alan koulutusta oli Suomessa vaikea saada. Salmela opiskeli puutarhuriksi Suomessa, mutta floristin oppeja joutui hakea ulkomailta. Salmela päätyi lopulta sidontakouluun Tanskaan, kun Ruotsista koulupaikkaa ei irronnut.

– Olin ollut jo aiemmin töissä Tanskassa, mutta palasin välissä Suomeen käymään armeijan, Salmela kertoo.

Uransa aikana Salmela on ollut mukana ihmisten iloissa ja suruissa: floristia tarvitaan niin häissä kuin hautajaisissakin.

– Minulle on tärkeää saada auttaa ihmisiä, Salmela kertoo.

Tällä hetkellä hän työskentelee Lindell Flowersin kukkakaupan myymäläpäällikkönä. Puutarha on hänelle paitsi työ, myös rakas harrastus. Omien sanojensa mukaan hän elää ja hengittää omaa alaansa.

– Kauneus on ollut minulle aina tärkeää. Se, että saan tehdä kauniita asioita, tuottaa minulle mielihyvää.

Hieman yllättäen Salmela myöntää ettei hänellä ole kotonaan puutarhaa. Kerrostaloasunnon parvekkeelle hän kyllä istuttaa kukkia joka vuosi. Varsinainen puutarha löytyy mökiltä Oravaisista.

Mökkipuutarha on saanut olla pitkään luonnontilassa, mutta siihen on tulossa nyt muutos.

– Aion rakentaa sinne niitä asioita, joita teimme Strömsössä mutta joita en koskaan jaksanut vapaa-ajalla toteuttaa, Salmela nauraa.

Mies paljastaa, että mökin pihaan saattaa tulevaisuudessa nousta esimerkiksi kiviaita.

Owe Salmela kertoo Rödsön koulun entisen opettajan istuttaneen alueelle valkovuokkoja.
Owe Salmela kertoo Rödsön koulun entisen opettajan istuttaneen alueelle valkovuokkoja. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mökkipuutarha on Salmelan valtakunta. Keväisin hän seurailee vaimonsa kanssa uteliaana, mitä luonnon kukkia nurmikolle alkaa nousta.

– Jätämme joka kesä puutarhaan alueita, joilla ruoho ja kukat saavat kasvaa vapaasti.

Rakennettu puutarha ja luonnollinen puutarha vieri vieressä täydentävät toisiaan. Rakennettua puutarhaa vasten luontokin korostuu aivan eri tavalla, Salmela kertoo. Nyt Salmelan omaan puutarhaan on istutettu uutuutena niin sanottuja vaeltavia perennoja, jotka kylväytyvät aina uusiin paikkoihin.

– On mielenkiintoista nähdä, mihin niitä tulevina vuosina putkahtaa.

Salmelan puutarhafilosofiaan kuuluu se, että puutarhasta ja sen hoidosta täytyy nauttia. Tätä ajatusta pyrittiin hyödyntämään myös Strömsössä.

– Ei puutarha saa olla mikään pakkotyöleiri, Salmela muistuttaa.

Salmela elää, kuten opettaa. Hän suosii mökkipuutarhassaan helppohoitoisia, itseään hoitavia kasveja. Sellaisia, jotka sopeutuvat ja viihtyvät kasvupaikassaan, eivätkä vaadi paljoa.

– Vaikka rakastan puutarhanhoitoa, en minäkään halua olla koko päivää kyykkimässä kukkapenkissä. Haluan istua terassilla lukemassa kirjaa ja katselemassa merta.

”Puutarhanhoito ei saa olla pakkopullaa.”
”Puutarhanhoito ei saa olla pakkopullaa.” Kuva: Clas-Olav Slotte
Kuka?

Owe Salmela

59-vuotias.

Kotoisin Kokkolasta.

Lindell Flowersin kukkakaupan myymäläpäällikkö.

Strömsö-sarjan puutarhuri vuosina 2004–2019. Aloitti alunperin ohjelmassa floristina.

Perheeseen kuuluu vaimo, tytär, poika ja kaksi lastenlasta.

Asunut lapsuutensa Rödsön koululla ja sen ympäristössä.

Puutarhuri ja floristimestari.

Opiskellut kukkasidontaa Tanskassa ja floristimestarin tutkinnon Suomessa.

Vuosien 1986 ja 1987 kukkasidonnan Suomen mestari. Myöhemmin tuomaroinut ja suunnitellut useita kilpailuita.

Toiminut floristiopettajana Vaasassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä