lauantai 11.7.2020 | 16:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat tarjoaa ilmaista ohjelmaa nettisivuillaan koko festivaaliviikon – VirtuaaliKaustinen tuli koronan peruman tapahtuman tilalle

Anni Saari
Ti 30.6.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ilman koronaa Kaustisella elettäisiin nyt vuoden kiireisintä aikaa. Kansanmusiikkijuhlien oli määrä tänä vuonna alkaa 13. heinäkuuta, ja juhlien valmistelut näkyvät aina jo viikkoja ennen tapahtuman alkua.

Tänä vuonna kiire ei näy kyläkuvassa, sillä koronatilanteen vuoksi Kaustisen kansanmusiikkijuhlat päätettiin huhtikuussa peruuttaa.

Tai oikeastaan ne muuttavat muotoaan, sillä festivaalien tapahtuma-aikaan kansanmusiikkijuhlat lähettää ohjelmaa verkossa. Osoitteessa www.kaustinen2020.net on 13.-19.7. joka päivä uusia pelimannivideoita, iltakonsertteja ja suoria lähetyksiä.

Teknisesti ohjelma toteutetaan niin, että videot laitetaan Youtubeen, josta ne upotetaan VirtuaaliKaustisen kotisivulle. Kaikki ohjelma on katsottavissa ilmaiseksi.

VirtuaaliKaustinen-nimellä kulkeva festivaaliohjelma alkaa joka päivä kello 10, jolloin nähdään ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäen aamutervehdys ja videosuositukset päivän ohjelmasta.

Valtaosa siitä on pelimannien ja pelimanniryhmien itse tekemiä videotallenteita. Niitä voi lähettää Kansanmusiikkijuhlille vielä tämän viikon ajan.

– Päivän pelimanni- ja lastenohjelma tulee katsottavaksi joka päivä kello 10. Videot jäävät katsottavaksi, joten niitä voi katsoa myös myöhemmin, kertoo Hakamäki.

Tähän mennessä videoita on tullut jo noin 70, ja joukosta puuttuvat vielä Kaustisella Kansanmusiikkijuhlien toimesta kuvatut videot. Hakamäki arvioikin, että videoiden määrä tulee nousemaan yli sadan.

Kansanmusiikkijuhlia järjestävän Pro Kaustinen ry:n yhdistykset ideoivat heti paikalliset, Kaustisen omien toimijoiden toteuttamat videot. Ohjelmassa tuleekin olemaan esimerkiksi kylien omien pelimanniryhmien esityksiä. Samalla syntyy tallenteita tämän hetken soitoista.

– Videotervehdyksiä tulee myös ulkomaisilta artisteilta, joiden piti esiintyä Kaustisella, sanoo Hakamäki.

Kaikki videotallenteet ovat uusia, varta vasten VirtuaaliKaustista varten tehtyjä, mutta Kansanmusiikki-instituutin nettiradio tarjoaa viikon aikana arkistomateriaalia.

Joka päivä ohjelmassa on myös päivän vieraan videohaastattelu.

– Niissä tulee olemaan myös asiaa ja historiaa, ei pelkästään artistiesittelyjä, kertoo Hakamäki.

Torstaista lauantaihin VirtuaaliKaustinen tarjoaa livekonsertin kello 19 illalla. Konserteissa esiintyvät mm. Kaustisen Purppuripelimannit, shamaaniviulisti Tuomas Rounakari, Vetelin viulumestarit, Tallari ja Bill Hota.

Lauantain konsertissa soittaa JPP.

Hakamäki sanoo, että kun tekninen toteutus VirtuaaliKaustista varten nyt otetaan haltuun, jonkinlaista striimausta voitaisiin tehdä festareilta myös jatkossa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »