Paikallisuutiset

Seis sormenheristelylle – Keski-Pohjanmaata kiertävä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni haluaa teroittaa puolueensa identiteettiä perussuomalaisten ja vihreiden puristuksessa: "Ei meistä moni muuta mieltään, vaikka aamuun asti kinattaisiin"

Keskustan puheenjohtajaKatri Kulmuni on kyllästynyt "sormenheristelykulttuuriin".

Se tuli selväksi tiistaina Halsua-talolla, josta Kulmuni aloitti neljän paikkakunnan Keski-Pohjanmaan kiertueensa.

– Elämme aikaa, jossa elämäntapamoralisointia siitä, mitä saa syödä ja millä autolla saa liikkua, on paljon. Se on toisten ihmisten asioiden mestarointia. Sormenheristely johtaa siihen, että julkisuudessa kinataan yksityiskohdista sen sijaan, että puhuttaisiin suomalaisia yhdistävistä ja tärkeistä asioista. Ei meistä moni muuta mieltään, vaikka aamuun asti kinattaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulmuni kertoo haluavansa luotsata puoluettaan kansaa yhdistäväksi voimaksi, tai ainakin eri suuntaan, mihin kahtiajaon tie USA:ssa, Isossa-Britanniassa ja keltaliivien Ranskassa on johtanut.

Elämme aikaa, jossa elämäntapamoralisointia siitä, mitä saa syödä ja millä autolla saa liikkua, on paljon. Katri Kulmuni

Samalla tarkoitus on kirkastaa keskustan viestiä ja ottaa pesäeroa perussuomalaisten röyhkeään populismiin ja vihreiden elämäntapamoralisointiin.

Kulmuni on kiertänyt Suomea koko heinäkuun. Hänen on tulkittu käyvän puheenjohtajakisaa ennen kuin koko kisa on oikeasti edes päässyt alkamaan.

Onko kiertueessa kyse puheenjohtajakampanjasta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Keskusta kiertää kenttää samalla, kun vaikka persut mainostavat kolmella eri mainoksella ja isolla rahalla televisiossa. Kuntavaalit ovat kohtalokkaat. Teen kovasti töitä, jotta neljän vaalin tappioputki kääntyy voitokkaaksi. Lupasin kiertää kenttää. Nyt koronan jälkeen siihen on jälleen mahdollisuus. Jos en kiertäisi, en hoitaisi tehtäviäni, Kulmuni sanoo.

Keskustan kuntavaaliteemoiksi Kulmuni nostaa etenkin työllisyyden, toimivat etäyhteydet ja kunnallisten peruspalveluiden säilyttämisen.

– Keskusta on noussut tämän maaperän mullasta. Siksi haluan puhua toisiamme ja työntekoa arvostavasti. Koulua on voitava käydä Halsualla jatkossakin. Edustan alueellista tasa-arvoa: mistä tahansa ihminen tuleekin, kaikilla on oltava yhdenvertaiset edellytykset elämään.

Mitä kenttää kiertäminen on kertonut asemastasi puheenjohtajana?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Puheenjohtajuudestani päättää kenttäväki, Kulmuni vastaa.

Mitä aiot tehdä, mikäli et tule valituksi puheenjohtajaksi?

– Kysytäänkö olympiaurheilijalta, mitä hän tekee, mikäli mitalia ei tule?

Voidaan kysyä.

– Nyt tavoitteena on keskustan menestys kuntavaaleissa, Kulmuni sanoo.

Kirkastaako henkilövaali eli erilaisten linjojen tuominen esiin keskustan linjaa?

– Keskustelua pitää käydä nimenomaan keskustan linjasta, ei naamasta.

Keskusta uudisti logonsa kesäkuussa. Kulmuni kuvaili silloin, että ilmeen selkeyttämisen kautta on tarkoitus palata perusasioiden äärelle.

Keskustan teroitetut arvot rakentuvat kolmelle kulmalle; aluepolitiikalle, edistykselle ja vihreydelle.

Kasvukeskusten ulkopuolella iso kysymys on se, meneekö sanoma vihreydestä läpi sille keskustan siivelle, joille vihreiden haukkuminen on kansanhuvia.

Kulmunin mukaan keskustalle vihreys on syvää yhteyttä luontoon.

– Sitä ei voi erottaa ihmisyydestä. Puolueena haluamme olla mukaan ottava ennemmin kuin pois sulkeva. Valitettavasti on populistisia voimia, jotka haluavat jakaa Suomea.

Kulmuni tuli aikoinaan politiikkaan silloisen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Väyrynen on antanut voimakkaan tuen Kulmunin puheenjohtajuudelle.

Miltä se tuntuu?

– Minun tehtäväni ei ole arvioida sitä.

Kulmuni täyttää Oulun puoluekokouksen avauspäivänä 4. syyskuuta 33 vuotta. Onko politiikka muuttunut niin hektiseksi ja kuluttavaksi, että ihmisen poliittinen ura voisi olla ohi vain 33 vuotiaana?

– Teen työtä sen puolesta, että keskusta menestyy 2020-luvullakin.

Kiertueellaan Kulmuni on käynyt parhaimmillaan seitsemässä paikassa päivän aikana. Keskiviikkona hän vierailee Kalajoella, Ylivieskassa, Nivalassa ja Haapajärvellä.

Tunnelmia Halsua-talolta. Katri Kulmuni. Taustalla piirihallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä.
Tunnelmia Halsua-talolta. Katri Kulmuni. Taustalla piirihallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä. Kuva: Markku Jokela

Ex-ministeri

Vuonna 1987 syntynyt Katri Kulmuni on toiminut syyskuusta 2019 alkaen Suomen Keskustan puheenjohtajana.

Viestintäkonsultointikohun seurauksena Katri Kulmuni jätti valtiovarainministerin tehtävät kesäkuussa.

Parhaillaan Kulmuni hakee tukea kentältä puheenjohtajuutensa jatkolle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä