Paikallisuutiset

Matka unelmien ammattiin alkaa – Alueen ammattiopistot avaavat ovensa aloittaville opiskelijoille tällä viikolla: "On tosi odottava ja hyvä fiilis"

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston tiedotteen loppukaneetti ajankohtaisuudensa vuoksi toimikoon otsikkona. Ammattiopistojen lukuvuosi alkaa tällä viikolla. Aloittavat opiskelijat astuvat ovista sisään Keski-Pohjanmaan ammattiopistoon keskiviikkona. Jatkavat opiskelijat palaavat yksiköihin ensi viikolla.

Kpedussa eli Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa uusien opiskelijoiden määrä on 672 (tilanne heinäkuun viimeisellä viikolla). Jeduun eli Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymään yhteishaussa valittuja opiskelijoita oli 620. Kun tähän lisätään jatkuvan haun kautta tulleet, elokuussa aloittavat opiskelijat, kokonaismäärä jää hiukan alle tuhannen. Pietarsaaressa toimivassa Optima-ammattikoulussa aloittavia opiskelijoita on noin 330.

Tilastot on koluttu pintapuolisesti – annetaan puheenvuoro eri vaiheissa opintojaan oleville opiskelijoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Prosessialan työvoimakoulutuksen ryhmä on noin parinkymmenen hengen suuruinen.
Prosessialan työvoimakoulutuksen ryhmä on noin parinkymmenen hengen suuruinen. Kuva: Markku Jokela
Haluaisin erikoistua raskaan kuljetuksen koneisiin. Miika Malkamäki autoalan ensimmäisen vuoden opiskelija

– On tosi odottava ja hyvä fiilis, kaksoistutkinnon eli lähihoitajaopinnot ja lukio-opinnot aloittava kokkolalainenNella Välimaa, 16, kuvailee.

Muita hakuvaihtoehtoja ei oikeastaan noussut kilpakumppaneiksi. Ala valikoitui varsin klassisin perustein. Välimaa kertoo, että hoitoala on aina kiinnostanut häntä ja tuntunut omalta alalta. Tuntuu hyvältä, jos pystyy tekemisellään auttamaan toista.

Lukio-opintojen ja lähihoitajaopintojen keskinäinen rytmitys menee jaksoittain. Sen tarkempaa tietoa Välimaalla opintojen juoksutuksesta ei vielä ole.

Suunnitelmissa on valmistua lähihoitajaksi kolmen vuoden päästä. Vuosi sen jälkeen lukio-opintojen on määrä olla paketissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen kuullut, että aika moneen suuntaan pääsee jatko-opiskelemaan. Lähihoitajan papereilla voi saada heti töitä, Välimaa kertoo korviin kantautuneista pohjatiedoista.

Odottavaisin mielin on myös sieviläinenMiika Malkamäki, 16. Hän aloittaa autoalan opinnot Jedussa eli Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä torstaina.

Ykköshakukohde toteutui toiveiden mukaisesti. Malkamäki oli ruksinut hakulomakkeesta myös kuljetus- ja maanrakennusalat.

– Olen aina ollut kiinnostunut menopeleistä, niiden värkkäämisestä ja laittamisesta. Nyt pääsisi tutustumaan autoihin. Haluaisin erikoistua raskaan kuljetuksen koneisiin, hän paljastaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jatkuva haku on nykyisin erittäin suosittu hakumuoto. Kuvassa Kpedun prosessialan työvoimakoulutusryhmä.
Jatkuva haku on nykyisin erittäin suosittu hakumuoto. Kuvassa Kpedun prosessialan työvoimakoulutusryhmä. Kuva: Markku Jokela

Kesätyöt tehtaalla loppuivat torstaina. Parisen viikkoa ehtii lomailla ilman sen erityisempiä suunnitelmia ennen toisen opiskeluvuoden alkamista.

Näin kertaa liiketoiminnan perustutkintoa yrittäjyyspainotteisesti Kokkolassa suorittava sieviläinenNiko Kopola, 17, hyväntuulisena. Ala on tuntunut kivalta. Ensimmäinen vuosi oli mukava – sellainen kuin Kopola odottikin sen olevan.

Yrittäjäpainotteisuus vaikuttaa hivenen opiskelujen kulkuun. Kaksi päivää viikosta ollaan työharjoittelussa, kolme päivää puolestaan koululla. Näin mentiin koko lukuvuosi. Harjoittelupaikkaa ei osoiteta valmiiksi, vaan se on opiskelijan valittavissa. Kopola teki harjoittelunsa Kallentorin S-marketissa Kokkolassa.

– Liiketoiminnan perustutkinnon suorittanut voi tehdä esimerkiksi asiakaspalvelutöitä – riippuu, mihin perehtyy. Minulla ei ole vielä toiveammattia, Kopola toteaa.

Hetki vielä vierähtää aloittavien opiskelijoiden saapumiseen, mutta eivät työsalit nytkään tyystin tyhjiä ja hiljaisia ole. Torstaina aamutuimaan Keski-Pohjanmaan ammattiopiston laboratoriossa prosessialan työvoimakoulutuksen likimain parikymmenhenkinen ryhmä oli työn touhussa.

Yksi osallistujista oli prosessiteollisuuden perustutkintoa tekevä 37-vuotiasJohnny Rönnqvist. Haastatteluhetkellä tehtävänä oli määrittää veden kloridi-ionipitoisuus.

– Työ oli epävarmaa turkisalalla. Syyslomalla mietiskelin, mitä rupeaisin tekemään. Hain tänne kouluun ja aloitin opinnot huhtikuussa. Olen ollut monta vuotta kiinnostunut alasta. Alanvaihto olisi mielessä, Rönnqvist kertoo taustastaan.

– Uusi ala on maistunut hyvin. Mielenkiintoista on ollut. En kadu yhtään ratkaisuani jälkikäteen.

Tutkinnon suorittavan ammattinimike on prosessinhoitaja. Työllistymisvaihtoehtoja on paljon. Kokkolaan vuonna 2006 muuttanut Rönnqvist toivoo pääsevänsä alan töihin asuinpaikkakunnallaan – esimerkiksi KIP:n alueelle.

– Olen huomannut, että vanhempana opiskelee vähän erilaisella motivaatiolla kuin nuorena. Läksyt tulee tehtyä, Pietarsaaressa vajaat parikymmentä vuotta sitten metallialan koulutuksen hankkinut Rönnqvist virnistää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä