Paikallisuutiset

Syysflunssan ja koronaviruksen oireita ei silmä erota – "Yksiselitteinen ohje on se, että oireista lasta ei viedä päiväkotiin tai kouluun"

Lapsen nenä vuotaa taas. Onko tämä nyt allergiaa, kausiflunssaa vai mitä? Voinko viedä lapseni päiväkotiin? Onko syytä mennä koronatestiin?

Näitä kysymyksiä pienten lasten vanhemmat joutuvat miettimään tulevana syksynä ankarasti. Päiväkoti-ikäisen nenä vuotaa syksyisin ja keväisin usein lähes jatkuvasti, jolloin kynnys jäädä hoitamaan lasta kotiin saattaa kasvaa korkeaksi.

Mutta miten on nyt, kun koronan toista aaltoa vastaan kamppaillaan kaikin keinoin? Mistä tiedän, että lapsen on jäätävä kotiin?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yksiselitteinen ohje on se, että oireista lasta ei viedä päiväkotiin tai kouluun, Soiten lasten ja nuorten poliklinikan ylilääkäriAndreas Blanco Sequeiros kiteyttää.

Yksiselitteinen ohje on se, että oireista lasta ei viedä päiväkotiin tai kouluun. Andreas Blanco Sequeiros Ylilääkäri

– Jos on mitään ylähengitystieoireita tai vatsan löysyyttä, päiväkotiin tai kouluun ei voi mennä.

Hän muistuttaa, että kotikonstein ja paljaalla silmällä koronaoireita ei voi erottaa muista flunssaoireista. Tämä pätee myös ensimmäistä kertaa ilmeneviin allergiaoireisiin.

– Tämän vuoksi meillä on hyvin matala kynnys oireista riippumatta tehdä testit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Blanco Sequeiros mainitsee poikkeuksena vain säännöllisesti samaan vuodenaikaan toistuvan allergisen nuhan, jonka vanhempi voi kokemuksen turvin tunnistaa.

Hän huomauttaa myös, että vaikka lapset eivät tämänhetkisen tiedon mukaan ole koronan ensisijaisia tartuttajia, myös lapsi voi sairastua ja joutua myös tehohoitoon.

Epävarmuuden iskiessä lisätietoa saa Soiten koronanumerosta ja lasten päivystyksestä.

Puhelukierros Keskipohjanmaan levikkialueen kuntiin kertoo, että päiväkodit odottavat syksyä luottavaisina, vaikka lapsimäärä syksyn tullen kasvaa ja yleisen koronatilanteen odotetaan pahenevan. Soittokierroksen perusteella julkisen vallan tuottamaan tietoa on tarjolla riittävästi, ja yhteistyö vanhempien kanssa toimi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päiväkodit ovat ottaneet käyttöön osin erilaisia varotoimia hillitäkseen koronan leviämistä. Käsien pesuun kiinnitetään erityistä huomiota kaikissa päiväkodeissa.

– Käsiä pestään ihan valtavasti. Ennen ruokailua vielä tehostamme sitä käsidesillä, kertoo varhaiskasvatuksen opettajaAnne Jääskä Kannuksen Lastentalosta.

Selkeimmät erot liittyvät siihen, saako vanhempi tulla päiväkotiin sisään lasta tuodessaan.

– Meillä vanhemmat eivät tule sisälle, vaan otamme lapset vastaan ovella. Me henkilökunta pesemme lasten kädet ja koetamme vähentää kaikkea koskettelua, Kytömäen päiväkodin johtajaLeila Vihtola Pietarsaaresta kertoo.

Kannuksen Lastentalon päiväkotiin pääsevät sisään vain uusien tulokkaiden vanhemmat. Muutoin lasten tulosta ilmoitetaan ovikellolla.

– Tässä tulimme vastaa, että päiväkotiin tulo olisi lapselle inhimillisempää, Anne Jääskä perustelee.

Keltaviirin päiväkotiin Kokkolaan ja Pajalan päiväkotiin Kaustiselle vanhemmat ovat tervetulleita.

– Täällä Keski-Pohjanmaallahan uusia tartuntoja ei juuri ole ollut, joten meillä vanhemmat voivat tuoda lapsen sisälle. Toki ollaan hyvin tarkalla korvalla, mihin tämä tilanne alkaa kääntymään, Pajalan päiväkodin johtajaEmmi Huntus kertoo.

Päiväkodeista muistutetaan, että tänä syksynä lasten terveydentilaan täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Kotihoitoon on syytä jäädä matalalla kynnyksellä.

Pietarsaaren Kytömäen päiväkodin Leila Vihtola muistuttaa, että jatkuva allerginen nuhakaan ei ole normaalitila. Ohje vanhemmille on selvä.

– Jos lapsi niiskuttaa ja nenä vuotaa koko ajan, hoitakaa. Jos se on allergista, siihenkin saa lääkkeet.

Pajalan päiväkodin Emmi Huntus on samoilla linjoilla.

– Seurataan lasta erityisen tarkalla silmällä ja korvalla ja kysytään herkästi, jos on epäselvyyttä. Ehkä sekin jo kielii jotain, jos mietit, kannattaako lasta viedä.

Huntuksen mukaan päiväkodeissa koetaan tautipiikkejä syksyisin ja keväisin. Koronan uhan alla syys- tai kevätflunssaoireisiin ei pidä suhtautua normaalitilana, vaan syyt on selvitettävä.

– Kyllä se minusta jostain kielii, jos nenä vuotaa. En näe, että se on normaali tila. Nyt on erityinen pohdinnan paikka, mistä se johtuu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä