Paikallisuutiset

Alkava syyslukukausi on osassa alueen kouluista ahdas, Ylivieskassa ja Kokkolassa sadat oppilaat aloittavat koulunkäynnin väistötiloissa: "Tämä lukukausi koronan tuomin rajoituksin on ihan muuta, mihin on aiemmin totuttu, pitää ymmärtää, että kouluun tullaan vain ihan terveenä", muistuttaa Ylivieskan sivistysjohtaja

Kouluissa toivotaan käsihygieniaan ja turvaväleihin satsaamisen riittävän taistelussa koronaa vastaan. Riittääkö se? Kommentoi juttua.

Koulut alkavat pääsääntöisesti peruskoulujen sekä lukioiden osalta kuluvalla viikolla. Edellinen lukukausi päättyi koululaisilla hitusen vaihtelevin käytännöin. Lukiolaiset pääsääntöisesti opiskelivat opintojaan kotosalla etäopiskeluina, kun taas peruskoululaiset pääsivät muutamaksi viikoksi takaisin kouluun lähiopiskeluun pitkän etäopiskelun jälkeen.

Osalla oppilaista etäopiskelu kotoa käsin sujui mallikkaasti, osasta oppilaista ei kouluissa ollut mitään tietoa muutamaan kuukauteen. Osalle opettajista etäopettaminen onnistui hyvin, osalla vähemmän hyvin. Eivätkä koronan mukanaan tuomat rajoitukset ole minnekään väistyneet.

Kokkolan uusi sivistysjohtajaTerho Taarna on viime päivät pyöritellyt käsissään melkoista palapeliä. Tavoitteena on aloittaa lähiopetus niin normaalisti kuin se tässä ajassa on mahdollista. Samalla pyrkimys on turvata kaikille oppilaille, opettajille, rehtoreille ja muille opetustyöhön osallistuville oikeat paikat, turvalliset tilat ja terveellinen opiskeluympäristö. Kokouksia on riittänyt muun muassa Soiten lääkäreiden kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme saaneet Soiten lääkäreiltä ohjeistusta, rehtorit vievät saadut ohjeet omille oppilaitoksilleen. Hirveästi uusia ohjeistuksia viime kevään lähiopetusjaksoon verrattuna ei ole ainakaan toistaiseksi annettu. Turvavälit, käsihygienia ja ryhmien erillään pito ovat toistaiseksi ne asiat joilla koitetaan opiskelu turvata. Ilman muuta jatkuvasti seuraamme mikäli uusia rajoituksia tai ohjeistusta THL:n tai opetus- ja kulttuuriministeriön kautta annetaan.

Olemme saaneet Soiten lääkäreiltä ohjeistusta. Terho Taarna Kokkolan sivistysjohtaja

Keskiviikkona Kokkolan perusopetuksessa koulutiensä kuluvalle syksylle aloittaa kuutisentuhatta oppilasta. Turvavälit ja etäisyyksien pitäminen ahtaissa koulutiloissa ei ole mitenkään itsestään selvää.

Koululuokkia ei voida jakaa pienempiin, sillä tyhjiä, terveitä koulutiloja ei ole otettavaksi asti. Jo nyt Kokkolan kaupunki joutuu osittain vuokraamaan ulkopuolelta. Osa Koivuhaan koulun oppilaista laitetaan opiskelemaan väistötiloihin entisen Erkinhallin kiinteistöön.

– Syyslukukausi on tilojen puolesta haasteellista aikaa. Oman haasteensa mukaan on tuonut Koivuhaan koulun yli kolmensadan oppilaan osittainen sijoittelu erilaisiin väistötiloihin. Ensi keväänä päästään miettimään sitä, että minkälaisia helpotuksia tilojen suhteen lukioitten puolelta tulee. Voitaisiinko lukioita yhdistellä saman katon alle, jotta saataisiin perusopetukselle enemmän tiloja käyttöön? sanoo Taarna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan suomalaisen lukion rehtoriMarkku Anttilan mukaan Kokkolassa lukiolaiset aloittavat syyslukukauden opiskelun varsin tavanomaisissa merkeissä.

– Saman verran lukiolaisia aloittaa opiskelun mitä aiempina vuosinakin. Kaikkiaan kahdeksan luokkaa aloittaa lukio-opinnot. Seuraamme todella paljon kaikkia annettuja ohjeistuksia. Kouluissa pyrimme lisäämään käsihygieniaa ja muun muassa porrastamme ruokailuja, jotta voitaisiin pitää etäisyyksiä, kertoo Anttila.

Myös Kalajoella tuhannen peruskoululaisen Merenojan yhtenäiskoulussa rytmitetään koulupäiviä muun muassa ruokailujen avulla. Syytä rytmitykseen onkin, sillä uudessa Merenojan yhtenäiskoulussa on peruskoululaisten lisäksi myös 270 lukiolaista.

Ylivieskassa tiistaina käynnistyvä syyslukukausi aloitetaan suurelta osin väistötiloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erilaisissa väistötiloissa opiskelee noin 800 oppilasta. Valitettavasti tilojen käytön väljentämiseen emme monin paikoin kykene. Nyt on ymmärrettävä se, että ihan eri tavoin muihin syksyihin verrattuna aloitetaan tämä syyslukukausi. Kouluun tullaan vain ihan terveinä, muistuttaa Ylivieskan sivistysjohtajaKai Perttu.

Kaustisella oppilasmäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa, haasteita koulutilojen järjestelyille tuovat mukanaan myös lukiolaisten evakkotilojen vaade.

– Kaustisella syyslukukausi aloitellaan ihan normaalisti lähiopetuksessa. Kodit ovat myös avainasemassa, jotta vanhemmat kotona kertaisivat käsihygienian tärkeydestä ja pitäisivät huolen, että kouluun tullaan vain täysin terveinä. Olemme varautuneet myös siihen, että korona-aika saattaa tuoda mukanaan rajoituksia. Kuuntelemme herkällä korvalla ohjeita, mitä tulee opetushallituksen sekä THL:n kautta. Etäopiskelusta on jo niin paljon kokemusta, että siihen voidaan siirtyä tarvittaessa nopeastikin, kertoo Kaustisen sivistysjohtaja-rehtori Mailis Tastula.

Hänen mukaan jonkin verran on pohdiskeltu lukio-opetukselle mahdollista hybridimallia, jolloin osa opetuksesta suoritettaisiin etänä ja osa lähiopiskeluna. Päätöksiä muun kuin lähiopetuksen osalta ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Kommentti

Fakta

Syyslukukausi alkaa

Syyslukukausi aloitetaan perusopetuksessa ja lukioissa alueellamme 11.8-13.8 välisenä aikana

Koulukohtaisia eroja koulujen alkamisajan kellonajoissa on, jopa saman kaupungin sisällä.

Koulujen alkamisajat löytyvät koulujen verkkosivuilta sekä todistuksista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä