maanantai 28.9.2020 | 23:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Urheilu- ja tapahtumapuisto etenee Kokkolassa – "Pitää uskaltaa katsoa vuosien päähän", toteaa kaupunginjohtaja Stina Mattila

Suurhanke maksaa jopa 45 miljoonaa euroa, onnistuessaan sen positiivisten vaikutusten lasketaan olevan Kokkolan imagolle ja matkailulle mittavat.

Minna Mustonen
Pe 14.8.2020 klo 12:40 | päivitetty pe 12:54

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Urheilu- ja tapahtumapuiston jatkokehittäminen etenee Kokkolassa askel kerrallaan. Huolimatta siitä, että koronakevät kuristi jo ennestään tiukoilla ollutta kuntataloutta tiukemmalle, Kokkolassa uskalletaan satsata tulevaisuuteen.

– Nyt emme voi ajatella lyhytnäköisesti, tämä on pitkälle tulevaisuuteen kantava hanke. Pitää uskaltaa katsoa vuosien päähän, toteaa kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Tavoitteena on toteuttaa kokonaisuus vuonna 2018 hyväksytyn yleissuunnitelman mukaisesti siten, että kaupunki perustaa yhtiön, joka vastaa Urheilu- ja tapahtumapuiston kehittämistyöstä käytännössä. Yhtiön tehtävänä on toteuttaa alueelle hybridiareena ja harjoitusjäähalli, sekä kehittää kokonaisuutta liikunta- ja tapahtuma-alueena. Yhtiö olisi kokonaan kaupungin omistuksessa ja sen rahoitus tulisi muodostumaan eri lähteistä.

Rahoitusta hankkeelle tarvitaankin, sillä alustavan arvion mukaan kokonaisinvestointi, mukaan lukien jäähallin laajennus, on suuruudeltaan 40 – 45 miljoonaa euroa. Summasta hybridiareenan osuus olisi 30-35 miljoonaa euroa ja jäähallin noin 10 miljoonaa.

Kaupungin panos omana pääomana on tänä vuonna 1,2 miljoonaa euroa. Vuodelle 2021 sijoitukseksi esitetään arviolta 2,5 miljoonaa euroa ja siitä päätetään talousarviokäsittelyssä vuodelle 2021.

Kaupunki sijoittaisi osakeyhtiöön peruspääoman. Varsinainen rakentaminen suunnitellaan rahoitettavaksi useasta lähteestä. Joko yhtiön hankkimana leasing-rahoituksena tai esimerkiksi kaupungin takaamana pankkilainana. Kolmantena rahoitusmuotona hankkeelle haettaisiin investointitukia tai muuta ulkopuolista rahoitusta. Edullisen rahoituksen varmistamiseen tarvitaan kaupungin takaus.

Urheilu- ja tapahtumapuistoksi kehitetään aluetta, joka nivoutuu osaksi Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa kaupunginsalmen Suntin varrella. Osana kokonaisuutta on jo käynnistynyt Halkokarin risteykseen kiertoliittymän rakentaminen. Tapahtumapuiston rakentaminen käynnistynee kiertoliittymän valmistuttua lokakuussa ja tapahtumakenttä valmistunee tammi-helmikuuksi, jonka jälkeen rakennetaan alueelle johtavat tiet.

Valmistuessaan Urheilu- ja tapahtumapuisto kokoaa yhteen vanhan keskuspuiston alueelle sijoittuvat Urheilutalon, uintikeskus VesiVeijarin, jäähallin, Brita Marian puiston sekä uudiskohteina rakennettavat harjoitusjäähallin, hybridiareenan ja tapahtumapuiston.

Kokkolassa ollaan osin liikuntapaikkarakentamisen kanssa pakon edessä, sillä osa tiloista ei enää nykyvaatimuksia täytä. Uusien liikuntatilojen ajantasaistaminen ja kehittäminen sekä niiden rinnalle toteutettava tapahtumapuiston alue mahdollistaisi toteutuessaan myös uusien kansallisten ja kansainvälisten viihde- ja kulttuuritapahtumien, messujen ja kokousten toteuttamisen paikkakunnalla.

Suunniteltu urheilu- ja tapahtumapuiston kokonaisuus mahdollistaisi erilaisten tilojen monipuolisen rinnakkaiskäytön. Tapahtumapuiston alue on varsinaisten tapahtumien ulkopuolisena aikana kaupunkilaisten käytettävissä.

– Kokonaisuus nostaa Kokkolan liikuntaolosuhteet 2030-luvulle, innostaa kaupunkilaisia monipuolisesti aktiiviseen elämäntapaan ja yhdessäoloon. Urheilu- ja tapahtumapuiston lähialueella asuu yli 4500 lasta ja nuorta. Alue ja tilat palvelevat erinomaisesti lähikouluja, urheiluseurat siirtävät toimintojaan uusiin tiloihin, jolloin muita liikuntatiloja vapautuu laajemman harrastajakunnan käyttöön

Alueen kehittäminen kokoaa kansallisen kaupunkipuiston myös palvelullisesti saavutettavaksi ja kiinnostavaksi alueeksi. Areenahanke lisää tapahtuma-ajankohtiin kohdistuvaa päivämatkailua ja voi vaikuttaa myös yöpymisien lisääntymiseen. Kokkolan imago urheilu- ja kulttuuritapahtumien mahdollistajana vahvistuu. Tapahtumatoiminnan taloudelliset vaikutukset niin matkailuelinkeinon kehittymiselle kuin paikkakunnan yleiseen elinvoimaan, imagoon ja tunnettuuteen ovat merkittäviä, arvioidaan urheilu- ja tapahtumapuiston vaikutuksista.

Kokonaisuutta on valmisteltu vuodesta 2017 alkaen, ja se pohjautuu kaupunginvaltuuston joulukuussa 2018 hyväksymään yleissuunnitelmaan. Vuotta myöhemmin valtuusto sitoutui hybridiareenan käyttökustannuksiin ja jääurheilun olosuhteiden kehittämiseen osana kokonaisuutta.

Maanantaina pidetyssä valtuustoseminaarissa tarkasteltiin alueen ja toimintojen tilannetta, hybridiareenan vaikuttavuusselvitystä, toteuttamismallia, omistusjärjestelyjä ja kustannuksia.

Kokonaisuutta valmistellut työryhmä esittää, että hybridiareenasta pyydetään elokuussa lausunnot sivistys- ja kaupunkirakennelautakunnilta, jonka jälkeen asia etenee kaupunginhallituksen ja –valtuuston käsittelyyn syyskuussa 2020.

Kokkolan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Lue täältä lisää:

Kokkolaan on tulossa paikka isoille tapahtumille ja konserteille – Brita Marian puiston naapurissa voi olla jo tämän vuoden puolella Tapahtumapuisto, jolle mahtuisi vaikka Scorpions: Miltä suunnitelmat kuulostavat? Kommentoi!

Kokkolan hybridiareena on tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen keskuspuistosuunnitelman toteutuksessa – Eteneekö Kokkolan hybridihallihanke juhlavuonna?

Osin liikuntapaikkarakentamisen kanssa ollaan pakon edessä.

#

Kommentoi 6 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »