tiistai 29.9.2020 | 00:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Valtiovarainministeriön virkamiehiltä kova lista työllisyystoimia: eläkeputki pois, työttömyysturvaan heikennyksiä, aikuiskoulutustuki pois

Aki Taponen
Pe 14.8.2020 klo 15:14 | päivitetty pe 17:56

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Valtiovarainministeriö esitteli perjantaina virkamiesjohtonsa ehdotukset työllisyystoimista. Ne sisältävät kovia toimia kuten ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien eläkeputken poistaminen, työttömyysetuuksien kiristäminen ja opintoetuuksien heikentäminen.

Virkamiesmuistio ehdottaa kaikista varhaisista työelämän poistumisen reiteistä luopumista. Se tarkoittaisi myös osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä luopumista.

Myös työkyvyttömyyseläkkeitä koskevat erityissäännöt tulisi poistaa. Lisäksi tulevasta eläkkeestä tehtäisiin varhennusvähennys eläköitymistä edeltävällä työttömyysjaksolla käytettyjen etuuspäivien perusteella.

Ikääntyneisiin kohdistettavilla toimilla voitaisiin saada noin 30 000 lisätyöllisen vaikutus keskipitkällä aikavälillä.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäiskesto kytkettäisiin työssäoloehtoon. Pitkään jatkunut työssäolo kerryttäisi nykyisen työttömyysturvan enimmäiskeston, mutta lyhyempi lyhyemmän enimmäisketon.

Toinen vaihtoehto olisi uudistaa järjestelmä samanlaiseksi kuin sairauspäivärahassa, jossa otetaan huomioon 28 kuukauden tarkastelujakso ja lasketaan keskimääräiset palkkatulot.

Työttömyysturva ei jatkossa kartuttaisi eläkeoikeutta. Vuorotteluvapaasta tulisi luopua kokonaan, virkamiehet ehdottavat.

Työttömien määräaikaishaastatteluja ja henkilökohtaisia palveluja pitäisi virkamiesmuistion mukaan lisätä. Kyseeseen voisivat tulla aluksi esimerkiksi kahden viikon välein tapahtuvat säännölliset haastattelut sekä viikoittainen omaraportointi.

Sanktiojärjestelmää työttömien velvoitteiden laiminlyöneistä pitäisi muuttaa siten, että nykyisin kovien ja harvoin määrättyjen seurausten sijaan pitäisi soveltaa porrastetusti kovenevia sanktioita tiheällä seurannalla.

– Kun ammattisuoja poistuu kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen, on joko laajennettava työnhakua uusille aloille tai nykyistä voimakkaammin etsittävä mahdollisuuksia kouluttautua, erityisasiantuntija Jukka Mattila valtiovarainministeriöstä sanoi.

Työllisyyden hoidon virkamiehet sälyttäisivät ensisijaisesti kunnille. Palkkatuettu työ ei enää jatkossa kerryttäisi työssäoloehtoa ja tukea maksettaisiin vain yrityksessä tapahtuvalle työlle.

Työnantajan taloudellista vastuuta työkyvyttömyydestä kiristettäisiin.

Työttömyysturvaa ja -palveluja uudistamisella uskotaan saatavan yhteensä jopa 25 000 lisätyöllistä.

Aikuiskoulutustuen vaikuttavuus on muistion mukaan heikko. Mattilan mukaan sille pitäisi tehdä jotain tai tuki lakkauttaa, jos muuta ei keksitä. Lainapainotteisuus olisi yksi vaihtoehto.

Työttömyysturvalla opiskelussa olisi oltava nykyistä vahvempi työvoimapoliittinen peruste.

Yleistä opintotukea maksettaisiin vain tutkinnon tavoiteajan. Sen sijaan opiskelun aikaista työnteko tuettaisiin korottamalla opintotuen tulorajoja.

Opintoetuuksia muuttamalla voitaisiin työllisyyttä lisätä virkamiesmuistion mukaan 5 000:lla.

Vaihtoehtoja virkamiehet ovat hakeneet tutkimuskirjallisuudesta ja muiden maiden kokemuksista.

– On riski, että kerran korkealle noussut työttömyys pyrkii jumiutumaan korkeaksi. Se olisi erittäin tärkeätä nyt välttää. Työllisyyden lisäämisellä on myös iso vaikutus eriarvoisuuden vähentymiseen. Julkinen talous joko seisoo tai kaatuu työllisyyden mukana, valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoi.

Hallituksen on määrä päättää työllisyystoimista syyskuun budjettiriihessä. Hallitusohjelman mukaan silloin pitäisi saada kasaan toimet, jotka parantavat työllisyyttä 30 000:lla.

Juttua täydennetty klo 15.40: Työttömyysturva ei jatkossa kartuttaisi eläkeoikeutta. Vuorotteluvapaasta tulisi luopua kokonaan, virkamiehet ehdottavat.

Korjattu klo 17.55: Hallitusohjelman mukaan silloin pitäisi saada kasaan toimet, jotka parantavat työllisyyttä 30 000:lla. Ei 60 000:lla niin kuin aiemmin kerrottiin.

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »