torstai 1.10.2020 | 03:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ståhlbergin lapsuudenkotia oltiin purkamassa Haapajärvellä – Kotiseutumiehet Eronen ja Luhtasela menivät väliin ja pelastivat rakennuksen:  Ståhlbergin suku palkitsi herrat hienolla taidemitalilla

Kotiseutuneuvos Eronen piti palkinnon tietonaan viisi vuotta, Luhtaselalle palkinto muutama vuosi sitten

Antti Savela
Ti 15.9.2020 klo 17:00 | päivitetty ke 13:13

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

HAAPAJÄRVI

Kotiseutuneuvos Juha Eronen on saanut K.J. Ståhlbergin taidemitalin elämäntyöstään presidentin lapsuudenkodin säilyttämisessä ja vaalimisessa. Lapsuudenkodissa on nykyään presidentin perintöä vaaliva museo.

Presidentti Ståhlbergin suku lahjoitti mitalin Eroselle jo keväällä 2015, mutta Eronen on pitänyt saamansa kunnianosoituksen visusti tietonaan.

– Ajattelin ensin, että pidän tämän salaisuutena, mutta kun suvun "päämies" Lauri Ståhlberg toivoi saamani mitalin julkaisemista, niin minä sitten suostuin. Arvostan tätä mitalia todella korkealle, Eronen toteaa.

Kotiseutuneuvokselle myönnetty taidemitali on presidentti Ståhlbergin muistoksi painetun mitalisarjan ensimmäinen. K.J Ståhlberg-säätiö myönsi talvella 2015 kolme ensimmäistä mitalia Ståhlbergin suvulle, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille ja Helsingin Sanomien päätoimittajalle Kaius Niemelle. Saman vuoden kesällä Ståhlbergin suku katsoi, että ensimmäinen mitali kuului presidentin lapsuudenkodin pelastajalle, ja Lauri Ståhlberg allekirjoitti luovutuskirjan Eroselle.

Haapajärveltä myös toimittaja Ilmari Luhtasela on saanut Ståhlbergin taidemitalin. Mitali luovutettiin Luhtaselalle muutama vuosi sitten.

Luhtasela ja Eronen olivat aktiivisia K.J. Ståhlbergin lapsuudenkodin säilyttäjiä 60-luvulta alkaen. Vuonna 1966 presidentin lapsuudenkotia, vanhaa pappilaa, uhkasi purku ja sen rakennushirsien poltto Autiorannan maamiesseuran kuivaamossa.

– Ryhdyimme toimimaan ja niin lapsuudenkoti pelastettiin ja siitä tuli museo 1969. Avajaisia kunnioitti tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Lapsuudenkotiin ovat tutustuneet myös presidentit Martti Ahtisaari ja Sauli Niinistö, kotiseutuneuvos Juha Eronen muistelee.

Kaarlo Juho Ståhlberg oli Suomen ensimmäinen presidentti vuosina 1919-1925. Hän oli myös korkeimman hallinto-oikeuden ja korkeimman oikeuden presidentti ja merkittävässä roolissa, kun Suomeen kirjoitettiin perustuslakia.

Kotiseutuneuvos Juha Eronen täyttää lauantaina 19.9. 90 vuotta. Hän kutsuu ystävänsä ja tuttavansa syntymäpäiväjuhlilleen kotiinsa Haapajärvelle. Juhlat pidetään ulkoilmassa porrastettuna alkaen kello 14, 16 ja 18.

Keski-Pohjanmaalle Eronen liittyy sikäli, että hän toimi maakuntaliiton toiminnanjohtajana vuosina 1973-1974. Varsinaisen elämäntyönsä hän on tehnyt opettajana.

Kotiseututyön lisäksi urheilu on aina ollut lähellä sydäntä. Hänet muistetaan monen pesäpallo-ottelun tuomarina ja tuomarikouluttajana. Haapajärvelle Joensuussa syntynyt Eronen muutti 1960.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »