Paikallisuutiset

Huutamista, haukkumista ja manipulointia – Huoltajuuskiista voi kärjistyä niin, että lapsista tehdään vallankäytön väline: "Ei toisen vanhemmuutta voi eikä saa pyyhkiä pois", sanoo Mika Seppänen Isät lasten asialla -järjestöstä

Teimme sopimuksen paitsi omaisuuden jaosta, myös lastemme huoltajuudesta. Olisin halunnut, että lapset olisivat puolet ajasta kanssani ja puolet äidillään. Se ei kuitenkaan eksälle käynyt, kertaa eräs isä vieraannuttamiseen johtaneita tapahtumia

– Huoltokiusaamisen vakavin taso on vieraannuttaminen. Vieraannuttaminen tarkoittaa sitä, että avioeron jälkeen lähivanhempi manipuloi lasta olemaan tapaamatta etävanhempaansa, myös tapaamisten estämisellä saatetaan pelata aikaa. Kun käräjäoikeudessa on meneillään huoltajuuskiista voi lähivanhempi estää tapaamiset lapsen ja etävanhemman kesken ja saada heidät vieraantumaan toisistaan, paketoi aihetta kokemusasiantuntijaMika Seppänen.

Vieraannuttaminen käsitteenä saattaa olla outo, mutta tapahtumaketjuna hyvin yleinen. Pähkinän kuoresssaan se on sitä, että äiti (joka yleensä on lähivanhempi) estää tavalla tai toisella isän (etävanhemman) ja lapsen tapaamisen. Tapaamisten estäminen voi olla hyvin suorasukaista tai sitten hienovaraista lapsen mielen kautta vaikuttamista siten, että lapsi itse sanoo, että hän ei uskalla tai halua isäänsä tavata.

– Vieraannuttaminen voi olla etävanhemman mustamaalaamista, etävanhemmasta epäilyn herättämistä ja lapsen tunne-elämän manipuloimista. Esiin voidaan nostaa myös ihan tekaistuja syytöksiä esimerkiksi isän väkivaltaisuudesta. Pahimmillaan laitetaan lapsi valitsemaan, että kummassako paikassa ja kumman kanssa haluat olla. Huoltokiusaaminen ja lapsen hyväksikäyttö avioerotilanteessa on loputtava. Eikä siihen ole muuta keinoa, kuin kriminalisoida vieraannuttaminen. Se on rikos ja sen pitää olla rikoslain tunnistettavissa. Tällä hetkellä rikoslaki ei toimi. Esimerkiksi jos huoltokiusattu etävanhempi ei palauta lasta viikonlopun jälkeen, se on rikos ja kriminalisoitu, mutta toisinpäin se ei toimikaan. Jos lähivanhempi ilman mitään perusteita jättää tapaamisoikeudet täyttämättä, sitä ei ole kriminalisoitu, eikä se ole edes moraalisesti kovin tuomittavaakaan. Etävanhempi voidaan täydellisesti eristää lapsesta, kertoo Mika Seppänen Oulun Isät lasten asialla järjestöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seppänen on Oulun piirin puheenjohtaja ja hän haluaa olla uusien isien tukena, jotka kokevat joutuvansa vieraannuttamisen kohteeksi.

– Sosiaaliviranomaiset, lastensuojelulainsäädännön kanssa työskentelevät ja käräjäoikeuksien tuomarit tekevät valitettavan usein töitä vanhentunein tiedoin. Omat opit on saatettu saada 80-tai 90-luvulla, eikä niitä kyetä soveltamaan tähän päivään. Myös useilla pienillä paikkakunnilla voi olla erittäin suuria ongelmia silloin, kun äiti työskentelee julkisella puolella. Saatetaan automaattisesti hyväksyä äidin suorittama mustamaalaus isää kohtaan ja pidetään sitä totena, vaikka todisteet puhuisivat mitä tahansa. Meillä elää edelleen hyvin vahvana äitimyytti siitä, että äiti on aina lapselle paras vanhempi ja äiti on oikeassa sekä puhuu lapsen asioissa totta. Vaikka mies pääsee mukaan synnytyssaliin, on hän ihan toisessa asemassa kun huoltajuudesta keskustellaan. Harmillisen usein todistustaakka vanhemmuudesta jää isälle.

Useimmiten vieraannuttamisen kohteena on isä. Useimmiten edelleen lähivanhemmaksi useimmissa avioeroissa jää äiti ja etävanhemmaksi isä.

– Suurin osa jäsenistämme on isiä, mutta kyllä joukostamme löytyy muutama äitikin, joka on joutunut vieraannuttamisen kohteeksi, kertoo Seppänen ILA:sta eli Isät lasten asialla -järjestöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onko Seppäsellä antaa mitään vinkkejä kuinka toimia, jotta huoltajuus saadaan toimimaan?

– Meillä Suomessa pitäisi olla niin, että saadakseen eron tulisi olla molemmin puoleinen sopimus allekirjoitettuna huoltajuudesta reunaehtoineen raamitettuna jo ennen avioeron voimaantuloa. Kun muistettaisiin eronkin tullessa, että hoidetaan tämä yhdessä, olihan meitä kaksi synnärilläkin. Ei toisen vanhemmuutta voi eikä saa pyyhkiä pois, pohdiskelee kokemusasiantuntija.

Jos etävanhempi kokee tulleensa huoltokiusatuksi, saattaa olla hankalaa löytää apua.

– Aika pitkälti asia on jäänyt kansalaisjärjestöjen kontolle. Tietysti jos hyvä tuuri käy, apua voi löytyä sosiaalipäivystyksestä, mutta näissä on niin paljon paikkakuntakohtaisia eroja. Valitettavasti laki ei todellakaan ole kaikissa kunnissa sama, sanoo Mika Seppänen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten sosiaalipäivystyksessä vieraannuttaminen ilmiönä on tuttu, mutta ei välttämättä sosiaalipäivystykseen otettavien yhteydenottojen syy. Soiten sosiaalipäivystyksessä yleensä hoidetaan akuutit ja kiireelliset tapaukset.

– Sosiaalipäivystyksen näkökulmasta katsottuna on hirveän hankala tietää onko kyse vieraannuttamisesta vai liittyykö asia meneillään olevaan huoltoriitaan. Toki jonkin verran yhteydenotot sosiaalipäivystykseen liittyvät juurikin huoltoriitoihin, kertoo Soiten vastuualuejohtajaMagdalena Snellman.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä