perjantai 23.10.2020 | 02:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan päätoimittajalta: Koronauutinen tuli turhankin lähelle – Testiaikaa odottaessa ehti miettiä monenlaista, vaikka oma huoli olikin pieni muiden rinnalla

Ma 28.9.2020 klo 20:00

Joskus uutiset tulevat lähemmäs kuin arvaisi tai toivoisi. Kirjoitin sunnuntaina puolen päivän aikaan Keskipohjanmaan verkkosivuille kommentin siitä, että tieto koronasta muutti monen ihmisen sunnuntain Kokkolassa. Niin totisesti muutti enemmän kuin kirjoittaessani arvasinkaan.

Sunnuntaina perspektiivi nimittäin muuttui, kun sain puhelun työkaverilta, jonka koronatestin tulos oli osoittautunut positiiviseksi. Työkaveri Juha Erkkilä, joka perheineen on nyt avannut kokemuksensa Keskipohjanmaan lukijoille, kertoi kaikkien meidän altistuneiden saavan kutsun Soiten koronatestiin.

KPK Yhtiöissä, eli Keskipohjanmaatakin julkaisevassa yrityksessä, otettiin sunnuntaina useampikin puhelu, kun johto mietti jatkotoimenpiteitä.

Kuten toimitusjohtaja Mikko Luoma kertoi maanantaina Keskipohjanmaan uutisessa, asioiden hoitamista helpotti suuresti Soiten ohjeistus. Luoma oli tyytyväinen siitä, että Soiten käytännöt näyttivät toimivan hyvin eikä tilanteen eskaloituminen viikonloppuna ollut sekään ongelma.

Päätoimittajalla on luonnollisesti uutisvaistot kohdillaan oli uutinen lähellä tai kaukana. Toimitus teki viikonloppuna uutisia Kokkolan koronatapauksesta eikä se muuttanut uutisen teon tärkeyttä, kun lopulta ilmeni, että Chydeniuksen kouluun liittyvä tapaus oli oman yhtiön työntekijän perheessä.

Aika kului hitaasti, kun sunnuntaina illansuussa odottelin Soiten puhelua siitä, milloin pääsen testiin. "Vihdoin" tuli minullekin puhelu ystävälliseltä Soiten työntekijältä, joka rauhallisesti selitti koko asian. Hän kertoi altistumisesta, lääkärin näkemyksestä, karanteenista ja testiin tulosta. Huomasin höpöttäväni ja kyseleväni, tuhlasin hoitajan aikaa enkä malttanut odottaa ohjeita.

Kun puhelu päättyi, en enää muistanut, mitä kaikkea piti ottaa huomioon. Se oli hyvä opetus siitä, miten henkilökohtainen tilanne vie mukanaan sellaisenkin ihmisen, joka on tottunut (ainakin omasta mielestään) hoitamaan asioita tavattoman tehokkaasti.

Sunnuntai-iltana piti käydä Soiten drive in -testauspaikan luona pyörähtämässä autolla, että varmasti osaisin aamulla mennä oikeaan paikkaan. Yöllä tuli mietittyä monenlaista. Vanhaa isää, kotiasioita ja miten työt hoituvat, jos sairastuu.

Aamulla ilmoitin toimitukselle, että olen menossa koronatestiin ja teen työpäivän etänä tulosta odotellessani. Jännitti ajaa Terveystieltä testipisteelle. Luin ohjeet, otin valmiiksi henkilöllisyystodistuksen, odotin koronapisteen punaisissa valoissa, kunnes oli oma vuoroni. Tehokas sairaanhoitaja antoi ohjelapun, otti näytteet ja toivotti hyvää päivänjatkoa. Jonotuksineen koko hommassa meni viisi minuuttia.

Työpäivä kului kuin siivillä kuten normaalistikin. Koiramme Nacho oli hiukan ihmeissään, kun sen emäntä oli kotona keskellä arkipäivää. Pitikö emäntää vartioida työhuoneen sohvalla vai saiko viettää laatuaikaa alakerrassa isännän hellässä huomassa? Koira oli hyvin väsynyt päivän jälkeen. Joutui kuuntelemaan tuntitolkulla teams-puheluita ja perehtymään podcastien julkaisuperiaatteisiin.

Sain negatiivisen testituloksen alle viisi tuntia testissä käymisestä. Mikä helpotus ja kiitollisuus. Korona-altistuminen sai monen perheen elämän muuttamaan suuntaansa viikonloppuna. Ihmisiä testattiin ja altistuneiden oppilaiden luokat siirtyivät etäopetukseen. Oma huoli oli vähäpätöinen moneen muuhun verrattuna.

Erityisen kiitoksen haluan lausua pienelle Roope Erkkilälle, joka tuli kasvoillaan julkisuuteen perheensä kanssa. Koronaan voi sairastua kuka tahansa. Iso uutinen ja huomio voivat olla raskaita, mutta avoimuus kantaa. Asioista puhuminen on vastuullista.

Myös yhteiskunnan toimivuutta on testattu jälleen viime päivinä. Tuntuu toimivan. Niin tapahtui kaksi viikkoa sitten Lestijärvellä ja viime päivinä Kokkolassa.

Tästä voit katsoa tallenteen Kokkolan kaupungin tiedotustilaisuudesta.

Huomasin höpöttäväni ja kyseleväni, tuhlasin hoitajan aikaa enkä malttanut odottaa ohjeita.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »