Paikallisuutiset

"Tämä digiloikka on ollut hurjan hieno" – puolueet ovat joutuneet pohtimaan uusia keinoja kuntavaaliehdokkaiden värväämiseen

Kaikissa pilvissä on hopeareunuksensa. Vaikka koronaepidemia muutti maaliskuun puolessa välissä perusteellisesti myös poliittista arkea – mm. kuntavaaliehdokkaiden värväämistä – jotain hyvääkin viheliäisestä kulkutaudista on seurannut.

– Tämä digiloikka on ollut hurjan hieno. Miten paljon kaikki onkaan helpottunut, kun pystymme paremmin pitämään yhteyttä. Kokouksiin osallistuu enemmän väkeä. Meillä on valtakunnallisia kokouksia, webinaareja muita niin paljon, että eihän tällaista ole koskaan ollut, Keski-Pohjanmaan kristillisdemokraattien kokkolalainen puheenjohtajaHanna-Lea Ahlskog ihastelee.

Ihmisten kasvokkain tapaamista eivät digitaaliset kokoontumiset kokonaan korvaa, mutta iso apu tavallaan pakon edessä käyttöön otetusta teknologiasta on ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aivan mahtavaa miten hurjasti erilaiset aktiviteetit ovat lisääntyneet korona-aikana. Erilaisiin Teams-kokouksiin ja WhatsApp-ryhmiin on nyt helppo päästä, kun ne ovat aktivoituneet, Ahlskog toteaa.

Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaiden rekrytointiin koronatilanteella ei Ahlskogin mukaan ole suurta vaikutusta ollut

– Tavoitteena meillä on saada Vaasan vaalipiirin alueella 400 ehdokasta. Tällä hetkellä yli neljäsosa on varmoja. Kokkolassa hyvä, realistinen tavoite on saada 40 ehdokasta. Larsmossa ja Pedersöressä taas täydet listat.

Perussuomalaisten tavoite on ensi keväänä saada kanavoitua puolueen valtakunnallinen kannatus (keskiviikon HS-gallupissa 19,9 %) vihdoinkin myös kuntavaaleihin.Huhtikuussa 2017, Timo Soinin viimeisissä vaaleissa ennen Jussi Halla-ahon nousua puheenjohtajaksi, perussuomalaisten kannatus oli 8,8 %.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt puolue on kesästä saakka tähdännyt ”kuntajytkyyn”. Tavoite on heijastunut Keski-Pohjanmaan piiriä johtavan kokkolalaisenTimo Sillanpään mukaan myös ehdokashankintaan.

Oma merkityksensä on elokuussaKeskipohjanmaassa ensimmäisenä uutisoitu kansanedustaja Mauri Peltokankaan päätös asettua kuntavaaliehdokkaaksi Kokkolassa.

– Hyvä fiilis on tällä hetkellä. Kiinnostusta asioihin on. Puolueen valtakunnallinen kampanja on madaltanut kynnystä ilmoittautua ehdokkaaksi, Sillanpää sanoo.

Mikä vaikutus Mauri Peltokankaan ehdokkuudella on ollut?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se antoi merkittävästi näkyvyyttä ja herätti positiivista keskustelua ehdokkaaksi lähtemisestä. Ehdokkaiden saamista se on edesauttanut, vaikka ei voi sanoa, että olisi tullut yhtäkkiä ehdokasryntäys.

Minkälainen ehdokastavoite perussuomalaisilla on Kokkolassa?

– Tavoitteena on tietenkin täysi lista (64 ehdokasta), mutta vähintään 40 pitää saada, Sillanpää sanoo.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisilla oli Kokkolassa 23 ehdokkaan lista.

Kautta historian vahvan kuntapuolueen keskustan sisäinen tilanne on ollut tunnetusti melkoisessa turbulenssissa. Katri Kulmuni joutui luopumaan puheenjohtajan paikasta vain yhden vuoden jälkeen. Kulmuni ei ehtinyt johtaa keskustaa yksiinkään vaaleihin.

Annika Saarikon ajan ensimmäiset mielipidemittaukset eivät ole muutosta juuri tuoneet. HS-gallupissa keskiviikkona keskustan kannatus oli 11,2 prosenttia, mikä on kaukana esimerkiksi edellisten kuntavaalien 17,5:stä.

– Ihan tasaisesti on tullut ilmoituksia ehdokkuudesta. Tosi ilahduttavaa, että aika paljon listoille on tullut nuoria, mutta kyllä sinne vielä mahtuu, keskustan Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajaMari Kerola naurahtaa.

– Olen luottavainen, että listamme tulevat samalla tavalla täyteen kuin ennenkin.

Onko puheenjohtajan vaihtumisella ollut vaikutusta?

– Minä en ole huomannut kauhean suurta vaikutusta. Kun puheenjohtajat alkavat näkyä (vaaliväittelyissä) valtakunnan tasolla, sitä kautta vaikutus tulee tännekin, Kerola pohtii.

Maan suurimman puolueen (HS-gallupissa 20,9 %) titteliä pitävän SDP:n Pohjanmaan piirihallituksen toinen varapuheenjohtaja ja Kokkolan kunnallisjärjestön puheenjohtajaEmma Haapasaari on tyytyväinen tämän hetken ehdokastilanteeseen.

– Hyvältä se vaikuttaa. Joka viikko on tullut uusia ehdokkaita. Edelleen tavoitteena on Kokkolasta täysi 64 ehdokkaan lista. Korona on toki asettanut omat haasteensa. Ihan edellisvaalien tahdissa emme ole, mutta aika hyvässä kuitenkin, Haapasaari sanoo.

HS-gallupissa kolmantena (16,8 %) olevan kokoomuksen Pohjanmaan piirin toiminnanjohtajaRiikka Varila viittaa hänkin koronan vaikutuksiin.

– Yleisellä tasolla on silti mennyt hyvin. Suurimpana haasteena on nuorten naisten saaminen ehdokkaiksi. Kokkolassa tavoittelemme mahdollisimman pitkää, jopa täyttä listaa. Se on tosi kova tavoite, mutta varmasti saamme viime kuntavaaleja pidemmän listan, Varila uskoo.

Huhtikuussa 2017 kokoomuksen Kokkolan listalla oli 31 ehdokkaan nimet.

Fakta

Kuntavaalit 2021

ehdokashakemusten jättöpäivä: 9.3.2021

ehdokasasettelun vahvistaminen: 18.3.2021

ennakkoäänestys kotimaassa: 7. - 13.4.2021

ennakkoäänestys ulkomailla: 7. - 10.4.2021

vaalipäivä: 18.4.2021

tulosten vahvistaminen: 21.4.2021

valtuustot aloittavat työnsä 1.6.2021.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä