Paikallisuutiset

Kun kaikki meni pieleen – Entisen Rukan vaatetustehtaan saneerauksessa Kokkolassa on riittänyt ongelmia: Lupaprosessi uudelle kierrokselle, öljyä Suntiin, asbestia pihamaalla...

Kokkolan kaupungin johtava ympäristötarkastajaJuhani Hannila sen pelkistää.

– Ei ole mennyt onnellisten tähtien alla.

Ei todellakaan ole. Kesän korvalla kerrottiin kokkolalaisen kiinteistö- ja rakennusalan yrittäjänLeif Häggblomin uusimmasta projektista. Sen kohteena oli Jyväskyläntien varressa Kokkolassa sijaitseva entisen Rukan vaatetustehtaan kiinteistö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkoitus oli saneerata siitä moderni liikekeskus.Keskipohjanmaan jutussa (31.5.) kerrottiin, että tavoitteena on saada rakennuksen ulkopuoli valmiiksi ”syksyyn mennessä”.

Ei ole saatu. Eikä saada.

– En ikipäivänä olisi lähtenyt tähän, jos olisin tiennyt. Toivottavasti vain saataisiin projekti maaliin,Leif Häggblom huokaa

Entisen Rukan vaatetustehtaan ja tontin saneeraus on keskeytynyt.
Entisen Rukan vaatetustehtaan ja tontin saneeraus on keskeytynyt. Kuva: Clas-Olav Slotte

Mikä on mättänyt?, kuuluu kysymys. Suurin piirtein kaikki mikä vain on voinut pieleen mennä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensinnäkin lupa-asiat, jotka parhaillaan seisottavat projektia.

Saneerausta lähti tekemään Häggblomin kiinteistöosakeyhtiö Kokkolan Teollisuustie 2. Se sai kohteeseentoimenpideluvan, joka on kevyempi lupa kuin varsinaisen rakentamisen mahdollistavarakennuslupa.

– On ollut tavallaan tietämättömyyttä tai ymmärtämättömyyttä mihin kaikkeen myönnetty lupa oikeuttaa, Kokkolan kaupunkilupapäällikköMinna Väisänen kiteyttää.

Eikö projektin vastaavan pitäisi olla perillä mitä milläkin luvalla voi rakentaa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varmaan on edetty niin touhukkaasti, ettei ole maltettu pysähtyä siinä vaiheessa, kun olisi jo pitänyt olla vaativampaa lupaa hakemassa.

Vajaat kolme viikkoa sitten käynnistyi uusi lupakierros. Väisänen ei ole tässä vaiheessa varma, käsitelläänkö rakennuslupa viranhaltijapäätöksenä vai viedäänkö se rakennus- ja ympäristölautakuntaan.

Tavoitteena on, että ratkaisu tulisi marraskuun aikana.

Siihen saakka hommat seisovat entisen vaatetustehtaan tontilla. Viranomaisten asettamassa toimenpidekiellossa se ei kuitenkaan ole, vaan käytännössä Leif Häggblom nyt odottaa lupaprosessin etenemistä. Realismia toki, että ei hänellä muutakaan vaihtoehtoa ole.

Rakennusjätemurskaa, joka sisältää asbestia.
Rakennusjätemurskaa, joka sisältää asbestia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Heinäkuun lopussa Häggblomin Rukka-projekti otti myös osumaa. Kokkolaa halkovassaSuntissa havaittiin öljyvuoto, jonka sylttytehdas löytyi entisestä Rukan kiinteistöstä.

Rukan kiinteistössä on ollut kolme öljysäiliötä johtuen vuosikymmenien aikana tehdyistä laajennuksista. Yksi öljysäiliöistä oli rakennuksen sisällä betonilattian alla.

– Häggblom ei ollut tietoinen siitä tai hänellä oli sellainen käsitys, että se oli tyhjennetty ja tarkistettu, Juhani Hannila kertoo.

Ei ollut tyhjä, tuskin tarkistettukaan. Oli täynnä öljyä ja öljynsekaista vettä ja vielä puhkiruostunut. Öljy-/vesicocktailia pääsi virtaamaan salaojaa pitkin Suntiin.

Entisestä Rukan vaatetustehtaasta on jäljellä vain rakennuksen "luuranko".
Entisestä Rukan vaatetustehtaasta on jäljellä vain rakennuksen "luuranko". Kuva: Clas-Olav Slotte

Eikä tässä todellakaan kaikki. Kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen lähettää keskiviikkona kiinteistöyhtiölle kehotuksen asbestia sisältävän jätteen siivoamisesta pois piha-alueelta.

– Olemme keskeyttäneet piharakennustyöt sillä perusteella, että siellä on murskattu sekä tiiltä että betonia, mutta myöskin asbestia sisältäviä materiaaleja, johtava ympäristötarkastaja Juhani Hannila toteaa.

Hannila korostaa, että ulkotilassa oleva asbesti ei sinänsä aiheuta välitöntä vaara, mutta yhtä kaikki se on vaarallista jätettä.

Sinänsä rakennusjätteen käyttäminen maanrakennuksessa on sallittua. Kunhan jätteen sisältämät aineet ovat sallittuja.

– Maanrakennuksessa saa käyttää murskattua tiiltä tai betonia, kun se on tiettyyn palakokokoon murskattu ja siitä on tehty analyysi, jossa todetaan, että siinä ei ole haitta-aineita. Sen jälkeen on tehtävämaanrakennus-ilmoitus (MARA-ilmoitus) Elylle.

// 27.10. klo 20.15 korjattu Kokkolan ympäristönsuojeluviranomaisen siivouskehotuksen päivää. Tiistain sijasta se lähetetään keskiviikkona.

// 28.10. klo 9.58 lisätty linkkejä juttuun.

Fakta

Rukka

Kokkolalainen Roger Störling perusti Rukka-yrityksen vuonna 1950 nimellä Ab Sportsbeklädnad Urheiluvaatetus Oy.

Tehdas työllisti Kokkolassa parhaimmillaan 200–300 työntekijää 70–80-luvuilla.

70-luvulla tehtaassa valmistettiin muun muassa anorakkeja, pelastusliivejä, sadevaatteita sekä kudottiin muovimattoja.

Vuonna 1990 L-Fashion Group Oy (entinen Luhta Oy) osti Rukan ja nimi muuttui L-Fashion Group/Rukaksi.

Muutama vuosi kauppojen jälkeen tuotantoa siirrettiin Viroon ja kymmenen vuoden päästä Kiinaan, mikä vähensi työntekijöiden tarvetta Suomessa.

2010-luvun taitteessa Kokkolan tehtaalla toimi vain korjausosasto, Luhta Outlet -tehtaanmyymälä sekä varasto, josta tavaraa lähetettiin tilaajille.

Vuoden 2013 yt-neuvottelujen jälkeen Kokkolan toimipiste päätettiin ajaa alas logistiikkatoimintojen uudelleen organisoinnin myötä.

Jyväskyläntien varrella sijaitseva Rukan vaatetustehdas tyhjennettiin toukokuun viimeisinä päivinä vuonna 2014.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä