Paikallisuutiset

Koulujen joulujuhlat korvataan uusin ideoin koronan takia – Kannuksessa Raasakan koulu valmistelee joulukalenterin, joka koostuu videoiduista joulutervehdyksistä: "Joulua kyllä juhlistetaan, mutta erilaisin toteutustavoin"

Aivan kuten monet muut tapahtumat, myös koulujen perinteiset joulujuhlat jäävät tänä vuonna järjestämättä koronapandemian takia.

Koulut noudattavat arjessaan Opetushallituksen ohjeita, joiden mukaan eri oppilasryhmien välisiä kontakteja tulee välttää, kuten myös muiden kuin oppilaiden ja koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella. Opetushallituksen mukaan perusteltua on, etteivät eri ryhmät kokoontuisi samaan sisätilaan kerralla eikä ulkopuolisia kutsuttaisi koulun sisätiloissa järjestettäviin juhliin. Käytännössä siis perinteisten joulujuhlien järjestäminen on mahdotonta.

Joulujuhlien peruuntuminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kouluilla juhlistettaisi joulua. Tänä vuonna se tapahtuu vain mielikuvitusta käyttäen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kouluilla toimitaan nyt samalla tavalla kuin keväälläkin kevätjuhlien osalta. Koulun yhteisiä tilaisuuksia ei järjestetä, joten myös perinteiset joulujuhlat jäävät tänä vuonna välistä. Joulua kyllä juhlistetaan ja ohjelmaa keksitään, mutta erilaisin toteutustavoin, kertoo Kannuksen alakoulujen rehtoriTarja Mäkelä.

Raasakan koululla joulujuhlan korvaa videoitu joulukalenteri. 3-luokan opettaja Sanna Linna oppilaineen valmistelee kalenteriin perinteisen joulukuvaelman.
Raasakan koululla joulujuhlan korvaa videoitu joulukalenteri. 3-luokan opettaja Sanna Linna oppilaineen valmistelee kalenteriin perinteisen joulukuvaelman. Kuva: Clas-Olav Slotte

Raasakan koululla Kannuksessa joulujuhla korvataan tänä vuonna joulukalenterilla, joka koostuu videoiduista joulutervehdyksistä. Jokaisen luukun ohjelmanumeroissa esiintyjinä ovat tietysti oppilaat. Joulukalenterin luukkuja katsotaan joulukuun ajan jokaisessa luokassa aamunavauksena. Koteihin se lähetetään suojatun linkin kautta. Linkki on kotiväen katsottavissa joulukuun alusta ja se poistuu joulun jälkeen.

– Raasakassa joulujuhlia on aina vietetty hyvin perinteiseen tapaan. Nyt päätimme unohtaa kaikki vanhat toteutustavat ja keksiä jotain aivan muuta, kertoo 3. luokan opettajaSanna Linna idean taustoista.

Koulussa on kuusi luokkaa, joten niistä jokainen valmistaa kalenteriin neljä luukkua, joko koko luokan tai pienempien oppilasryhmien kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oppilaat eivät välttämättä tiedä ollenkaan, mitä toiset ovat tekemässä, joten joulukalenterin luukku on heille sitten yllätys, toteaa Linna ja lisää, että joulukalenterin toteuttaminen on ollut sekä opettajien että oppilaiden mieleen.

Linnan oma luokka kuvasi joulukalenteria varten perinteistä joulukuvaelmaa koulun pihalla viime viikolla. Esimerkiksi torstaiaamun koiranilmassa sekä paimenet että itämaan tietäjät olivat kerääntyneet koulun katokseen seimen ympärille ihmettä katsomaan.

Itämaan tietäjät harjoittelivat ylvästä ilmettä Raasakan koulun 3. luokkalaisten joulukalenterin kuvauksissa.
Itämaan tietäjät harjoittelivat ylvästä ilmettä Raasakan koulun 3. luokkalaisten joulukalenterin kuvauksissa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Joulukalenteriin on tulossa runo- ja musiikkiesityksiä, kuvaamataidon töiden esittelyä vaihe vaiheelta, tietoiskuja joulukuun juhlapyhistä sekä eri maiden joulunviettotavoista. Esimerkiksi 3-luokan Eelis Mustajärvikertoo kalenterissa Italian tavoista ja Asla Kivioja Espanjan.

– Espanjassa jouluna annetaan pieniä lahjoja, tietääAsla Kivioja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannuksen Takalon koululla joulujuhla korvataan viettämällä lukuvuoden viimeistä koulupäivää tavallisesta poiketen. Oppilaat ja henkilökunta kokoontuvat aamuhämärissä koulun pihalle punaiseen pukeutuneena.

– Lyhtyjen loisteessa lähdemme tonttukulkueena kiertämään lähikaduille. Viemme jouluisen tervehdyksen joululauluja laulaen päiväkodille, kirjastolle, seurakunnalle ja terveyskeskukseen. Sitten palaamme koululle syömään joulupuuroa. Loppupäivä vietetään luokissa jouluisissa tunnelmissa oman luokan kesken, kertoo Takalon koulun joulutiimi.

Oppilaiden vanhemmat ja koulun naapurit voivat tulla kuuntelemaan koulutonttujen joululauluja katujen varsille.

Kalajoella Tyngän aluekoululla joulujuhla korvataan joulupolulla, jonka varrelle sijoitetaan seitsemän oppilaiden valmistelemaa ohjelmanumeroa. Ohjelmapisteitä sijoitellaan ympäri koulun pihaa, ja vanhemmat kiertävät pisteitä ryhmissä, jotta turvavälit saadaan toteutettua.

– Pisteillä on esimerkiksi laulu-, runo- tai jumppaesityksiä. Näin saamme luotua joulun tunnelmaa ja lapset pääsevät esiintymään, sillä se on heille tärkeää, kertoo rehtori Marena Hannula.

Tyngän aluekoululla joulujuhlien kenraaliharjoituksia ovat perinteisesti päässeet seuraamaan oppilaiden isovanhemmat, mutta tänä vuonna tämä käytäntö jää Hannulan mukaan valitettavasti välistä.

Joillakin kouluilla joulujuhla vaihtuu ulkotilaisuuksiin, esimerkiksi joulupolkuihin.
Joillakin kouluilla joulujuhla vaihtuu ulkotilaisuuksiin, esimerkiksi joulupolkuihin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Toholammin alakouluilla mietitään juhlien sijaan jouluviikolle muun muassa yhteistä jouluohjelmaa omissa luokissa toteutettavaksi. Näistä ohjelmista koostetaan mahdollisesti videotervehdys koteihin.

Toholammin yläkoululla ja lukiossa perinteinen itsenäisyysjuhla siirtyy tänä vuonna verkkoon. Lukion musiikkiryhmien esityksistä tehdään koosteet sekä yläkoululaisille että kunnan itsenäisyyspäivän juhlintaa varten. Myös syksyn abiturienttien lakitus tapahtuu samassa yhteydessä.

Kommentti

"Hyvää iltaa, hyvää iltaa, pienet tontut te! Oomme tulleet kysymähän, leikittekö kanssamme..."

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä