maanantai 23.11.2020 | 21:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ruotsissa koronaa osassa minkkitarhoja – Suomen tutkitut näytteet ovat olleet negatiivisia

Virpi Niemistö
La 21.11.2020 klo 18:30

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Minkkitarhoilla Suomessa ja Ruotsissa on viime viikkoina tehty koronatestauksista liittyen Tanskan laajoihin tartuntoihin ja siellä minkkien levittämiin mutaatioihin.

Suomessa minkeiltä ei ole löytynyt koronavirusta.

Ruokavirasto kertoi tällä viikolla tutkineensa tähän mennessä näytteet 15:stä eli puolesta otantaseurantaan valitusta 30 minkkitarhasta. Kaikki tutkitut näytteet ovat olleet negatiivisia.

Testausta tehdään kymmenen kunnan alueella Pohjanmaan maakunnissa. Kuntien valinnassa on huomioitu alueellinen ihmisten koronaepidemian tilanne ja minkkien tuotantomäärät.

Näytteeksi otetaan itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimittaa Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi.

Nyt loppusuoralla olevan minkkitestausten tulosten perusteella suunnitellaan jatkoseuranta, jolloin otetaan näytteet kaikista Suomen minkki- ja suomensupitarhoista.

Suomessa turkistarhoja oli viime vuonna runsaat 800.

Ruotsin eläinlääketieteellisen instituutin tuoreimpien tietojen mukaan Ruotsissa testattiin viime viikolla runsaat 20 tarhaa, joista kolmesta löydettiin koronavirusta. 21 tarhalla virusta ei todettu.

Kaikkiaan koronavirusta on löytynyt 13 ruotsalaiselta minkkitarhalta.

Länsinaapurissamme on yhteensä noin 40 minkkitarhaa.

Ruotsalaisten eläinlääkintäviranomaisten mukaan niillä tiloilla, joista koronaa on havaittu, on tavallista enemmän eläinten kuolleisuutta, mutta muuten eläimillä ei ole havaittavissa taudin oireita.

Suurin osa virustartunnoista onkin tunnistettu kuolleista eläimistä tehdyn tautitarkkailun perusteella.

Ruotsissa minkkitarhat ja niiden koronatapaukset ovat keskittyneet Blekingen lääniin.

Tanskassa minkkitarhoilta löytyi nyt syksyllä minkeistä ihmisiin levinnyt versio koronaviruksesta. Minkeistä löytyneen koronavirusmutaation arvioidaan voivan uhata tulevan koronarokotteen toimivuutta.

Tanskan hallitus määräsi tämän vuoksi maan kaikki minkit lopetettaviksi. Päätöksestä syntyi sotku, koska se tehtiin ilman tarvittavaa toimivaltaa.

Tämän jälkeen maailman suurin minkinnahkojen tuottaja Tanska on päättänyt kieltää minkkitarhauksen vuoteen 2022 saakka ja minkkien lopettaminen on hyväksytty jälkikäteen.

The Guardian-lehti uutisoi keskiviikkona, että Tanskan lisäksi Hollanti, Etelä-Afrikka, Sveitsi, Färsaaret, Venäjä ja Yhdysvallat ovat kaikki ilmoittaneet minkkiin liittyvistä Sars-CoV-2-mutaatioista ihmisillä.

Ruotsin tarhoilta koronaviruksen muuntunutta versiota ei ole todettu.

Korona voi siirtyä ihmiseltä minkille ja minkiltä ihmiselle, joten turkistarhoilla on nyt erityisen tiukat suojautumistoimenpiteet.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »