sunnuntai 24.1.2021 | 05:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Guardia Nuevan joulukonsertissa kuullaan upouusia orkesterisovituksia ja tuttuja joululauluja – Etäkonsertin solistina laulaa Matti Korkiala

Anni Saari
Su 29.11.2020 klo 14:00 | päivitetty ma 18:33

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivää voi Kokkolassa viettää Guardia Nuevan joulukonsertin muodossa. Orkesterin joulukonsertti tiistaina Kokkolan kirkossa toteutuu, mutta vain striimattuna.

Perjantaina konsertista kertonut kapellimestari Raimo Vertainen viestitti maanantaina päivällä, ettei konserttia kuitenkaan haluttu perua, vaan sen voi kokea nyt etänä.

Juhlapäivä kuuluu konsertissa, jonka ohjelmassa on Sibeliuksen säveltämiä joululauluja, kuten En etsi valtaa loistoa ja Jo joutuu ilta, sekä muita tuttuja joululauluja.

Seitsemässä kappaleessa solistina laulaa Matti Korkiala.

– Mukana on monen sovittajan sovituksia, joten kokonaisuudesta tulee guardiamainen, kuvaa kapellimestari Raimo Vertainen.

Guardia Nuevan tyyliin sopivasti konsertin ohjelmassa on monen tyylisiä ja monen aikakauden musiikkia. Vanhimmasta päästä on keskiaikainen Kuului laulu enkelten, uusinta taas edustaa esimerkiksi Kassu Halosen ja Kisu Jernströmin säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama Tähti, tähdistä kirkkain. Konsertin aluksi kuullaan Astor Piazzollaa.

Luvassa on myös ensiesityksiä. Vertainen itse on sovittanut Guardia Nuevalle venäläisen säveltäjän Nikolai Rimski-Korsakovin teoksia.

– Hän oli 1800-luvulla hyvin merkittävä kulttuurivaikuttaja, koska hän oli Pietarin konservatorion sävellyksen opettaja. Rimski-Korsakov vaikutti laajasti venäläiseen musiikkiin. Hän on orkestroinnin mestari, hän orkestroi esimerkiksi Musorgskin Boris Godunov -oopperan, Vertainen kertoo.

Rimski-Korsakov sävelsi 15 oopperaa, ja niitä on esittänyt etenkin Valeri Gergievin johtama Marinski-teatteri. Suomessa niitä on kuultu verrattain harvoin.

Rimski-Korsakovin Jouluaatto-oopperasta Vertainen on sovittanut orkesterille kolme osaa: johdannon sekä Tähdet taivaalla- ja Ovsyen ja Kolaida -osat. Teoksessa ovat selvästi kuultavissa jouluiset tunnelmat. Ovsyen ja Kolaida liittyy talvipäivänseisaukseen ja uuden vuoden sykliin.

Haudalla-orkesteripreludia ei ole Suomessa kuultu koskaan. Sen Rimski-Korsakov sävelsi musiikkikustantaja Mitrofan Beljaevin muistolle, ja sen pohjana on vanha ortodoksinen kirkkomelodia. Sävellyksen alussa olevat iskut kuvaavat Tihvinän luostarin kelloja.

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet Guardia Nuevan toimintaan tänä vuonna suuresti. Viime vuonna orkesteri teki 21 keikkaa, tänä vuonna joulukonsertti mukaan lukien viisi. Joulukonsertteja Guardia Nueva on tehnyt vuodesta 2011 vuosittain.

Guardian joulu -konsertti striimataan Kokkolan kirkosta tiistaina 8.12. kello 18.

//Uutista päivitetty 30.11. klo 18.31: joulukonsertti on kuultavissa ja katsottavissa etänä, Kokkolan kirkosta striimattuna.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »