perjantai 5.3.2021 | 06:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Verkossa vahvemmin voroja vastaan

La 9.1.2021 klo 20:00

Vuoden vaihtuminen toi muutoksen myös verkkokaupassa ostoksilla käymiseen. Vuodenvaihteessa tuli voimaan Euroopan talousalueella maksupalvelulaki, jonka mukaisesti yli 30 euron ostokset tulee vahvistaa vahvalla tunnistautumisella. Vahvaa tunnistautumista voidaan vaatia kaikessa sähköisesti tapahtuvassa maksamisessa.

Verkkokauppa halutaan turvata entistä vahvemmin kyberrikollisilta ja muilta digivoroilta. Verkkokaupalle voi ennustaa vuoden 2021 olevan jälleen kovan kasvun aikaa. Ennätykset tulevat rikkoutumaan. Verkkokauppiailta ja verkossa ostavilta vaaditaan yhä nopeampaa valmiutta ottaa käyttöön uusia tapoja kaupankäynnin turvaamiseen.

Verkon hämäräperäiset toimijat eivät myöskään nuku vaan kehittävät jatkuvasti uusia keinoja iskeä verkkokaupan mahdollisiin heikkouksiin. Verkossa on käynnissä jatkuva kilpajuoksu, jossa kauppaa tekevät yrittävät säilyttää turvallisen etumatkan verkkorikollisiin. Finanssiala ry muistuttaakin, että vahvan tunnistautumisen tarkoituksena on parantaa maksupalveluiden turvallisuutta ja siten kuluttajansuojaa.

Verkkokaupan vahvassa tunnistautumisessa aikaisempien pelkkien korttitietojen lisäksi asiakkaan täytyy nyt tunnistautua esimerkiksi pankkinsa tunnuksilla. Vahvaa tunnistautumista ei vaadita välttämättä jokaisella ostokerralla. Lakimuutos koskee verkkokaupan lisäksi myös verkkopankkimaksuja sekä mobiilisovelluksella tehtyjä maksuja. Yllätyksenä voi tulla, että älylaitteen tankkaussovelluksella polttoaineen maksaminen voi vaatia vahvan tunnistautumisen.

Verkko-ostoksia tekevän asiakkaan on nyt osattava tarvittaessa tehdä vahva tunnistautuminen. Muutos voi vaikuttaa suurelta ja asioimista vaikeuttavalta, mutta vahva tunnistautuminen on ostajan ja myyjän hyödyksi.

Verkkokauppiaalla on vastuu siitä, että käytettävä järjestelmä on lain mukainen. Maksu verkkokaupassa ei mahdollisesti onnistu, jos tunnistautumista ei ole tehty asianmukaisesti uusien vaatimusten mukaisesti.

Tapani Postila

Yllätyksenä voi tulla, että älylaitteen tankkaussovelluksella polttoaineen maksaminen voi vaatia vahvan tunnistautumisen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »