Paikallisuutiset

"Vihkiäispäivä on jo merkittynä virkakalenteriin" – Ylivieskan uuden kirkon valmistuminen on tärkeää myös Ylivieskan kaupungille, joka täyttää tänä vuonna 50 vuotta

Vuoden ykköshetki Ylivieskassa on 4.4, jolloin uusi kirkko otetaan käyttöön pääsiäispäivänä. Kirkkoherra Eija Nivala ja kaupunginjohtaja Maria Sorvisto kertovat yhteishaastattelussa, miten merkkivuotta vietetään

Ylivieskassa on alkanut merkittävä vuosi sekä kaupungin että seurakunnan osalta.

Ylivieskassa juhlittiin heti vuoden alussa kaupungiksi tulemisen 50-vuotisjuhlaa – seurakunnan merkkipäivä puolestaan on pääsiäispäivä. Huhtikuun neljäs päivä otetaan käyttöön Ylivieskan uusi kirkko juhlajumalanpalveluksessa, joka televisioidaan.

Koronatilanteen vuoksi Ylivieskan syntymäpäivää juhlittiin etänä paikallistelevision lähetyksen kautta. Koronaepidemia varjostaa myös Ylivieskan kirkon juhlia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskan kirkkoherraEija Nivala toivoo, että vihkiäispäivänä kirkossa voisivat olla ovet avoinna kaikille.

– Toivottavasti viimeistään itsenäisyyspäivänä voidaan pitää perinteinen juhlava tilaisuus. Maria Sorvisto Ylivieskan kaupunginjohtaja

– Toivottavasti näin mutta melkein on pakko sanoa samalla, että näyttää todennäköiseltä, ettei tilanne voi silloin kovin normaali olla.

Kutsukirjeitä tilaisuuteen ole vielä lähetetty.

Kutsuvieraiden joukkoon kuuluva Ylivieskan kaupunginjohtajaMaria Sorvisto kertoo merkinneensä kyseisen päivän muistiin virkakalenteriinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ylivieskan kaupunki haluaa muistaa seurakunnankin tärkeän vuoden ja hankkeen, vaikka kaupungilla on omiakin hankkeita, Sorvisto sanoo.

Kirkkoherra Eija Nivala Ylivieskan muistokirkon raunioilla. Ylivieskan kirkon palamisesta tulee pääsiäisenä kuluneeksi viisi vuotta.
Kirkkoherra Eija Nivala Ylivieskan muistokirkon raunioilla. Ylivieskan kirkon palamisesta tulee pääsiäisenä kuluneeksi viisi vuotta. Kuva: Hanna Soini

Ylivieskassakaupunginjohtajalla ja kirkkoherralla on yhteydenpitoa lähes viikoittain, ja kirkon suunnitteluvaiheessa yhteydenpitoa oli enemmänkin.

Seurakunta ja kaupunki ovat myös naapureita. Seurakunta ja kaupunki vaihtoivat kiinteistöjä niin, että seurakunta sai kaupungilta kirkon rakennuspaikan ja kaupunki sai seurakuntakoti Marian tontin ja rakennuksen.

Kaupunki päättää aikanaan, mitä purkukuntoisen rakennuksen paikalle tulee. Tarvetta olisi jo pelkästään parkkipaikkoina terveyskeskuskäyntejä varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arkipäivisin järjestetty lounasruokailu on Mariassa tauolla, sillä keittiökalusteet siirretään uuden kirkon seurakuntasaliin. Onkin todennäköistä, että seurakuntalaiset pääsevät lounaalle uuteen rakennukseen jo ennen vihkiäisiä.

Kirkon rakennustekniset työt ovat jo loppusuoralla. Seuraava vaihe on kirkonpenkkien asentaminen.

Maria Sorvisto toivoo, että itsenäisyyspäivänä Ylivieskassa voidaan pitää perinteinen juhlava tilaisuus.
Maria Sorvisto toivoo, että itsenäisyyspäivänä Ylivieskassa voidaan pitää perinteinen juhlava tilaisuus. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kunseurakunta juhlistaa tänä vuonna uutta kirkkoa, kaupungin ylpeyden aihe on kaksi syksyllä käyttöön otettavaa uutta koulua.

– Koulujen valmistumiset sattuvat sopivasti juhlavuodelle. Jos koronatilanne suo, voimme järjestää Kaisaniemen koulun avajaiset keväällä ja Taanilan koulun syksyllä, Sorvisto sanoo.

Taanilan koulu valmistuu hieman myöhemmin, sillä koululaisia varten rakennetaan kevyen liikenteen alitus Ouluntielle sekä kaikille tarkoitettu lähiliikunta-alue koulun pihaan. Erillisenä hankkeena samaan yhteyteen valmistuu myös ulkoilu- ja virkistysalue.

– Toivottavasti viimeistään itsenäisyyspäivänä voidaan pitää perinteinen juhlava tilaisuus. Ylivieskassa itsenäisyyspäivän juhla on ollut aina avoin kaikille, Sorvisto sanoo.

Kaupungin nuorisotoimen kesäkuussa järjestettävän Yhessä-tapahtuman yhteyteen on suunnitteilla juhlintaa. Samaan aikaan on myös Sun Pampas -tapahtuma.

Ylivieskan seurakunta hankki vaihtokaupalla Ylivieskan kaupungilta tontin, jolle uusi kirkko rakennettiin.
Ylivieskan seurakunta hankki vaihtokaupalla Ylivieskan kaupungilta tontin, jolle uusi kirkko rakennettiin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Sekä kaupunki ja seurakunta aloittavat uuden vuoden valoisissa merkeissä. Vuoden 2020 tilinpäätös tulee olemaan molemmilla ylijäämäinen.

Ylivieskan kaupungissa tämä on merkinnyt vaikeita päätöksiä kuten henkilökunnan lomauttamisia. Myös aiempaa alijäämää on onnistuttu hieman kattamaan.

Maria Sorvisto muistuttaa, että Ylivieskan väkiluku on kasvanut vuodesta 2013 lähtien, poikkeuksena vuosi 2018.

– Se on Suomen mittakaavassa merkittävä asia. Ylivieska on käynyt läpi ison rakennemuutoksen. Myös positiivinen rakennemuutos maksaa, se on hyvä huomioida.

Eija Nivalan mielestä seurakunnassa on hyvä taloudenpidon perinne.

– Kirkko seurailee kaupungin linjaa. Kaupungin kasvun myötä myös seurakunnan kasvu on positiivinen. Paljon riippuu myös jäsenten pidosta, meillä se on erittäin hyvällä tasolla.

Fakta

Isot investoinnit

Ylivieskan kirkon kokonaiskustannukset ovat noin 13,4 miljoonaa euroa.

Kirkon viereen rakennetaan kesällä 2021 kellotapuli, jonka kustannusarvio on lähes 0,5 miljoonaa euroa.

Ylivieskan kaupunki toteuttaa elinkaarihankkeena Kaisaniemen yläkoulun ja Taanilan yhtenäiskoulun.

Uudet koulutilat rakennetaan noin 900 oppilaalle.

Kouluhankkeet maksavat noin 40 miljoonaa euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä