perjantai 5.3.2021 | 06:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan urheilukolumni: Uutta stadionia ei tarvita – Keskuskenttä on oikea paikka jalkapalloilulle

Su 17.1.2021 klo 14:51 | päivitetty su 14:51

Kiireinen vuosi 2021 on sitten alkanut. Pakkohan ei ole kansalaisen tehdä yhtään mitään tänäkään vuonna, mutta ainakin minä yritän mahduttaa omaan ohjelmaani muutaman vain tähän vuoteen liittyvän tehtävän. Käyn piikillä ja äänestämässä.

Ensimmäisen ajoittuminen vuoteen on korkeammassa kädessä, mutta jälkimmäisen jobin hoidan luultavimmin huhtikuun 18. päivänä. Siihen on vielä hyvästi aikaa, mutta valmistautumisen voi toki jo aloittaa.

Ehdokas valitaan näissä vaaleissa niistä silmäpareista, joita saattaa nähdä viikottain kaupassa tai katukuvassa. Omaa valintaa helpotti kummasti edellisten päättäjien tekeminen vuoden 2020 jälkipuoliskolla. Kokonaista 27 ylimitoitetun urheilurakentamisen kannalla ollutta putosi heti pelistä pois. Kuusitoista pysyi mukana vaihtoehdoissa yhdessä uusien ja aiemmin valitsematta jääneiden kanssa.

Eli kyse on tietenkin Urheilupuiston rakentamisesta. Pari kappaletta jääurheilun harjoitushalleja tarvitaan. Sitä aika harva kiistää. Myös sisäpalloiluille tarvitaan paremmat tilat. Näin lähinnä siksi, että Kokkolaan rakennettiin äskettäin kolme keskenään liki samanlaista (alimittaista) pelipaikkaa.

Ja sitten asiaan. Isoin osa jalkapalloihmisiksi kutsuttavia valtuutettuja käänsi selkänsä uuden stadionin rakentamiselle. Heidän mielestään jalkapallo kuuluu Kokkolassa Keskuskentälle. Olen ehdottomasti samaa mieltä. Kuten eräs 60 vuotta peliä seurannut totesi: ”Keskuskenttä on kaupungin sydän”.

Urheilutalo ympäristöineen on perinteikäs urheilualue, kuten valtuuston esityslistassa todetaan. Mutta eiköhän sitä ole myös Keskuskenttä, joka valmistui 1930-luvun puolivälin kieppeillä ja voi palvella ehostettuna lajia vuosikymmenien ajan eteenpäin.

Puukaupungin ja Leenalan maisemaa rumentamaan ei tarvita uusia asuinrakennuksia. Niille ei ylipäätään ole kaupungissa tarvetta, koska suositulla nettisivustolla on jatkuvasti 600–700 taloa tai muuta kämppää ostajalle tarjolla.

Hybridin puolustajat puhuvat vetovoimatekijästä. Kymmeniä miljoonia maksava stadion toisi varmasti Kokkolaan tapahtuman silloin, toisen tällöin. Kenties joskus ihan kunnon festivaalin, joka sitten tärvelisi keinonurmen vaihtokuntoon.

Sen lisäksi vetovoima näkyisi paikallisissa käyttäjissä. Käyttökustannukset olisivat epäilemättä sitä luokkaa, että seuroilta vedettäisiin muutenkin vähissä olevat voimat pois. Jo nykyisellään joutuvat seurat järjestelemään alvariinsa asioitaan mm. kaupungin suuntaan. Vuororästit ovat niille arkea.

KPV on poikkeus maksuvalmiin toimitusjohtajansa ansiosta. Laitisen Matti jatkaa seuran pyörittämistä vuoden, kolme vuotta, viisi vuotta? Normitilanne tulee KPV:llekin joskus vastaan. Onhan se komeaa sitten pelata Kolmosen (ehkä jopa Kakkosen) paikallispeliä GBK:ta vastaan 250 katsojan edessä 6000 nuppia vetävällä stadionilla.

Kieltämättä erikoinen tilanne: Stadionia pukkaa, vaikka sitä ei tarvita.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »