Paikallisuutiset

Korona vähensi tulipalojen määrää – kotonaan olevat ihmiset valvoivat samalla tulia ja sähkölaitteita: "Paloturvallisuus on parantunut", pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen Kokkolasta kertoo

Myös palokuolemat ovat vähentymässä, vaikka sitä ei uskoisi Kaustisen traagisen onnettomuuden jälkeen

Vakava koronapandemia vähensi pahojen ja laajojen tulipalojen määrää viime vuonna. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen kertoo, että pieniä tulipaloja sattui pelastuslaitoksen alueella vain 59 viime vuonna, kun edellisvuosina pienten palojen luvut olivat 98 (2019) ja 85 kappaletta (2018).

Pienten tulipalojen eli rakennuspalovaara -tilanteiden väheneminen kielii Pylkkäsen mukaan siitä, että koronavuonna ihmiset tekivät paljon töitä kotonaan ja liikkuivat vähän. Kotoilu taas turvasi asuinrakennuksia, sillä esimerkiksi pesukoneen käryäminen havaittiin heti ja siitä tehtiin palohälytys. Samalla palo saatiin tukahdutettua heti alkuunsa ja varsinaiselta rakennuspalolta vältyttiin.

Pylkkäsen mukaan palojen jääminen pienemmäksi näkyy myös vahinkojen euromäärissä. Viime vuonna Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella rakennuspalojen yhteisvahingot jäivät 1,5 miljoonaa euroon, mikä alitti noin miljoonalla aiempina vuosina keskimäärin syntyneet palovahingot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varsinaisia rakennuspaloja sattui valtakunnallisesti ja myös Keski-Pohjanmaalla tavallinen määrä. Rakennuspalot ovat kuitenkin vuosien saatossa vähentyneet. Tässä taas taustalla on turvallisuusvalistus ja rakennustekniikka. Molemmat ovat ottaneet askeleita parempaan suuntaan, Pylkkänen toteaa ja kertoo Keski-Pohjanmaalla sattuneen pelastustoimen yhteisen tietojärjestelmän mukaan 52 paloa viime vuonna.

Yksi merkittävä edistysaskel tapahtui, kun itsestään sammuvat savukkeet tulivat pakollisiksi Suomen markkinoilla Kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto

Edellisvuosina on sattunut vuosittain keskimäärin 53 rakennuspaloa.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella rakennuspaloja oli viime vuonna 82, kun edellisvuosien keskiarvo jäi 76 paloon.

Pahin seuraamus rakennuspalosta on tietysti ihmishengen menetys. Vaikka jokainen yksittäistapaus on liikaa, Pelastusopiston laatimasta tilastosta selviää, että palokuolemat ovat vähentyneet koko 2010-luvun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 2016 palokuolemia oli vielä 82. Viime vuonna tulipaloissa kuoli alustavien tietojen mukaan 44 henkilöä. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksen alueella viime vuonna ei tapahtunut ainuttakaan palokuolemaa. Vuonna 2019 palokuolemia oli kaksi. Sitä edelsi kaksi vuotta ilman ainuttakaan palokuolemaa. Vuonna 2016 tulipaloissa kuoli viisi ihmistä.

Pelastuslaitosten kumppanuusverkostossa kehittämispäällikköVesa-Pekka Tervo näkee paloturvallisuuden kehittyneen myönteiseen suuntaan kuluneen vuosituhannen aikana. Hänen mukaansa yksi merkittävä edistysaskel tapahtui, kun itsestään sammuvat savukkeet tulivat pakollisiksi.

– Vakavilta henkilövahingoilta ollaan säästytty enenevässä määrin palovaroittimien, paloilmoittimien ja automaattisten sammutusjärjestelmien avulla. Sammutuslaitteiden käytön yleistyminen esimerkiksi hoivakodeissa ja muissa kriittisissä kohteissa pienensivät huomattavasti vakavien onnettomuuksien mahdollisuutta.

Viime vuosina turvallisuusasioita on viety vapaaehtoisuuden suuntaan. Nuohous vapautettiin ja palotarkastuksissa siirryttiin ohjattuun omavalvontaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En ole kuullut, että näistä uudistuksista olisi koitunut turvallisuusvajetta. Vaikka esimerkiksi nuohous vapautettiin, hormit pitää edelleen nuohota vakinaisissa asunnoissa vuoden ja vapaa-ajan asunnoissa pääsääntöisesti kolmen vuoden välein, Tervo muistuttaa.

Kiinteistöjen haltijat velvoitetaan hankkimaan myös palovaroittimet. Ne eivät kuitenkaan pelasta ketään, jos varoittimen patterissa ei ole virtaa.

– Palovaroittimen patterit kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin, vaikka sitten 11.2., turvallisuuspäivänä, Tervo muistuttaa ja kehottaa edelleen sammuttamaan kynttilät kun huoneistosta poistutaan, katsomaan ulkotulien perään ja huolehtimaan siitä, ettei sähkökiukaan päällä kuivata vaatteita.

– Paloturvallisuus on meidän kaikkien omasta toiminnasta kiinni, Vesa-Pekka Tervo valistaa.

Fakta

Palokuolemat laskussa

Palokuolemat vähenevät vuosi vuodelta

Vuonna 2016 palokuolemia 82

Vuonna 2017 palokuolemia 61

Vuonna 2018 paloissa kuoli 51

Vuonna 2019 kuolemia 49 ja 2020 enää 44

Keski-Pohjanmaalla 2020, 2018, 2017 ei yhtään palokuolemaa

Tänä vuonna kaksi palokuolemaa

Vuonna 2019 kaksi ja vuonna 2016 viisi palokuolemaa

Lähde: Pelastusopisto, vuodelta 2020 alustava luku

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä