perjantai 5.3.2021 | 06:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina striimikonsertissa on perjantaina nuori viulisti Adrian Ibañez-Resjan – ohjelmassa syvällistä musiikkia

Anni Saari
Ti 19.1.2021 klo 13:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri saa perjantaina Sakari Oramon johtamassa konsertissa solistivieraakseen Kuopion viulukilpailun viime vuoden voittaja Adrian Ibañez-Resjanin. Ibañez-Resjan on Turussa syntynyt, 24-vuotias viulisti, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa Päivyt Mellerin johdolla. Aiemmin hän on opiskellut myös Münchenin musiikkikorkeakoulussa. Ibañez-Resjan sai jo nuorena menestystä kansainvälisissä viulukilpailuissa ja Jyväskylän viulukilpailun hän voitti vuonna 2000. Hän soittaa Sibelius-Akatemian omistamalla Stradivari-viululla vuodelta 1691.

Ibañez-Resjanin solistinumero on Karl Amadeus Hartmannin vuonna 1939 säveltämä Concerto funebre. Se syntyi Saksan miehitettyä Tšekkoslovakian. Tyyliltään omaperäinen ja lyyris-traaginen teos viululle ja jousiorkesterille on merkittävimpiä toisen maailmansodan aikana syntyneistä ja sen tuskia heijastavia teoksia.

Konsertin aloittaa Carl Philipp Emanuel Bachin Sinfonia jousille ja basso continuolle h-molli. Kamariorkesteri on levyttänyt Kuohuvaa empfindsamer-tyyliä edustava teoksen Sakari Oramon johdolla, ja levy voitti vuonna 2015 klassisen albumin Emma-palkinnon.

Lisäksi kuullaan Richard Straussin Metamorfoosit 23 soolojouselle. Strauss sävelsi teoksen 80-vuotiaana, vuonna 1945, toisen maailmansodan loputtua. Teos edustaa Straussin koko tuotannon syvällisintä ja tunnustuksellisinta osaa. Sen selkärankana kuullaan Beethovenin Eroica-sinfonian surumarssin aiheita ja siinä kuuluu myös heijastumia Wagnerin Tristan ja Isolde -oopperasta.

Konsertti lähetetään suoratoistona Kamariorkesterin YouTube-kanavalla. Lähetys alkaa perjantaina 22.1. kello 18.30. konsertti-introlla, jossa Kirsti Rasehorn haastattelee illan taiteilijoita. Suora lähetys Snellman-salilta alkaa kello 19. Konsertti esitetään ainoastaan suorana, eikä se jää jälkeenpäin katsottavaksi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »