Paikallisuutiset

Pedersöressä 24-vuotiaan Leander Forsblomin tilalla laiduntavat Pohjanmaan ensimmäiset biisonit – tuimakatseiset karvanaamat on tarkoitettu sekä lihakarjaksi että vetonaulaksi

Leander Forsblom astuu ulos lava-autosta ja korjaa cowboy-hatun asentoa. Auton edessä avautuu viiden hehtaarin suuruinen hakkuuaukio, jota ympäröi jykevä aita.

– Kyllä ne siellä jossakin ovat, hän siristää silmiään.

Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt paljon. 24-vuotiaalla ähtäväläisellä on traktorialan yritys, omakotitalo, vaimo ja kolme lasta. Nyt hän voi tituleerata itseään myös biisonitilan omistajaksi. Pohjanmaan ensimmäisen biisonitilan nimi on Torrent Bison.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kipuamme ylös näköalatasanteelle, josta avautuu näkymä koko aukiolle. Muutaman sadan metrin päässä näkyy kahdentoista biisonin lauma, joka on kuin suoraan Villin lännen elokuvasta.

Tarkoituksena on myydä lihaa yksityishenkilöille, jotka haluavat laittaa kotona ravintolatasoista ruokaa.

– Yhdessä vaiheessa biisoneita oli kuusitoista, mutta laumaa harvennettiin neljällä yksilöllä, jotta saatiin lihaa pakastimeen. Yritän pitää pientä erää lihaa pakastimessa asiakkaita varten.

Biisoninliha on tummaa ja maku on hirven ja naudan välimuotoa.

Preerioiden asukit tuijottavat uusia tulijoita varautuneen oloisina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ne tulevat harvoin lähelle, jos joukossa on tuntemattomia ihmisiä. Jos joku haluaa ottaa valokuvia, voin kuljettaa heidät kiertoajelulle, sanoo Forsblom.

Biisoniton tarkoitettu sekä lihakarjaksi että matkailuvetonaulaksi.

Nuorella yrittäjällä oli suuret suunnitelmat kun hän avasi tilansa syksyllä 2019. Tarkoituksena oli järjestää safareja, jotta ihmiset pääsevät ihastelemaan komeita eläimiä. Tarkoituksena oli kasvattaa eläinten määrä 150:een muutamassa vuodessa.

– Mutta sitten tuli korona, Forsblom toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korona ei ole kuitenkaan saanut häntä luopumaan haaveistaan.

– Yksi tuttavani ehdotti, että rakentaisin puuhotellin tai vastaavan, jossa olisi ruokatarjoilu ja yöpymismahdollisuus.

Hän on investoinut tilaansa yhteensä noin 100 000 euroa. Pedersören kunta oli ensimmäinen suomalainen kunta, joka myönsi EU-tukea biisonitilalle.

Biisonintilan avaaminen ei aiheuta enää samanlaista mediasirkusta kuin vuonna 1998, jolloin Suomen ensimmäinen biisonitila avattiin Loimaalle. Biisoni muokkasi Loimaan imagoa ja sikäläinen koripallojoukkuekin sai nimensä tuimasti katsovan karvanaaman mukaan.

Nykyisin Suomessa on biisonitiloja jäljellä enää kymmenkunta. Vanhimmat tilat lopettelevat toimintaansa ja loimaalainenkin tila lopetti toimintansa 21 vuoden jälkeen.

– Ostin ensin pienen määrän biisoneita Loimaalta. Myöhemmin ostin samasta paikasta vielä lisää eläimiä, kertoo Forsblom.

Forsblom uskoo, että yksi syy biisonitilojen vähäisyyteen johtuu siitä, että suurteurastamot eivät käsittele biisoninlihaa. Forsblom käyttääkin pienteurastamon palveluita.

- Biisoninlihan myynnistä pitää vastata itse, mikä vaatii omat asiakaskontaktit. Ajatuksena oli myydä lihaa suurkeittiöille ja ravintoloille, mutta hinta on liian korkea. Sen sijaan tarkoituksena on myydä lihaa yksityishenkilöille, jotka haluavat laittaa kotona ravintolatasoista ruokaa. Meiltä saa reseptejä.

Kalleimman lihan keskihinta on 79 euroa ja halvimmat osat maksavat 18 euroa kilolta. Keskihinta on noin 30 euroa.

Loimaalaiset biisonit ovat kotiutuneet Pedersören maisemiin.

Forsblom odottaa, että maailma palaa entiselleen koronan jälkeen ja hän pääsee toteuttamaan unelmaansa.

Biisonit ovat kiinnostaneet häntä pienestä pitäen. Hän teki niistä lopputyönkin Lannäslundin maatalousoppilaitoksessa.

– Kesti kauan ennen kuin ne tottuivat minuun. Tuntui mukavalta, kun ne lopulta tulivat aidalle haistelemaan, mutta tietyn etäisyyden päästä, sanoo Forsblom.

Fakta

Biisoni

Biisoni eli amerikanbiisoni on suurikokoisin maanisäkäs Pohjois-Amerikassa.

Biisoneita arvellaan aikoinaan olleen 50 miljoonaa, mutta valtavat metsästykset ajoivat lajin sukupuuton partaalle.

Sukupuuttoon kuolemiselta sen pelasti ansiokas suojelutyö

Lähde: WIkipedia

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä