perjantai 5.3.2021 | 06:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Kuntien saamat miljoonaverot helpottavat vain hetken – vasta koronarokote kääntää kunnat kestävään kasvuun

Antti Savela
To 21.1.2021 klo 20:00 | päivitetty pe 09:12

Keskipohjanmaa kertoi maanantaina (KP 18.1) , kuinka kuntien kunnallisverot olivat voimakkaassa kasvussa viime vuonna. Esimerkiksi Kokkolassa kassa kilisi lähes kuudella miljoonalla eurolla ja Ylivieskassa lähes kolmella miljoonalla vuotta 2019 enemmän.

Uutinen oli myönteinen vaikkakin yllättävä. Olisi luullut, että koronavuonna myös kunnallisverot sukeltavat. Näin ei kuitenkaan käynyt. Vaikka vuoden 2019 verokorttiuudistus lykkäsi verotilityksiä viime vuodelle, osa kasvusta selittyy puhtaasti verotulojen kasvulla vuonna 2020. Yksi selittävä tekijä kassakoneen kilinän jatkumiseen lienee valtion avokätinen tukipaketti eri muodoissaan yrityksille ja yhteisöille. Sen avulla ihmiset voitiin pitää töissä ja lomautukset jäivät pelättyä pienemmiksi. Palkat maksettiin ja verot perittiin kuin koronasokkia ei olisi ollutkaan.

Viime vuoden tilinpäätökset ovat vasta valmistelussa. Emme siis vielä tiedä tarkkaan ottaen, miten kunnilla kokonaisuudessaan viime vuonna meni. Jo tässä vaiheessa voi kuitenkin jo ennakoida, että viime vuosi oli kuntien taloudelle hyvä. Kunnallisveron lisäksi myös yhteisöverot kasvoivat. Niitä kasvatti lähinnä se, että kuntien osuutta yhteisöveron jaossa kasvatettiin. Lisäksi valtio jakoi kunnille koronatukia miljoonia ja taas miljoonia euroja. Nämä kaikki summattuna viime vuoden tilinpäätökset ovat varmasti pääsääntöisesti mukavaa luettavaa ja kuntavaaleihin voidaan lähteä valoisin mielin. Toisaalta kunnalla jos toisella oli rästissä kattamattomia alijäämiä ja niiden kattamiseen tarvitaan rahaa. Viime vuosi saattaa paikata jopa useamman vuoden alijäämät. Valtiovaltakin hoputtaa laittamaan kuntataloutta kuntoon. Alijäämät pitäisi kattaa neljässä vuodessa pois.

Mutta mitä kuntataloudessa tapahtuu tänä vuonna. Sitä voi vain arvailla. On pelätty saneeraus- ja konkurssiaaltoa, kun koronan aiheuttamat lommot tulevat päivänvaloon elvytysvaiheen jälkeen. Kunnat ovat riippuvaisia yritysten ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Siksi kuntatalouden näkymät ovat samalla lailla sameat kuin muutenkin elinkeinoelämän tulevaisuus. Parasta lääkettä taloudelle olisi koronarokotusten läpivienti vauhdilla ja sitä kautta palaaminen normaaliin arkeen.

Kirvestä kaivoon ei kannata heittää. Valtiovarainministeriö arvioi muutama päivä sitten talouskasvun kiihtymistä 2,5 prosenttiin vuonna 2021 koronaepidemian hellittäessä. Ennusteen mukaan koronapandemian väistyminen vuoden 2021 aikana palauttaa talouden lähemmäs normaaleja aikoja. Varsinkin tämän vuoden toisella puoliskolla talouden odotetaan kasvavan ripeästi.

Jo tässä vaiheessa voi ennakoida, että viime vuosi oli kuntien taloudelle hyvä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »