perjantai 5.3.2021 | 05:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Trump tuntui olevan läsnä virkaanastujaisissa, vaikka ei ollutkaan paikalla – Joe Biden on nyt Yhdysvaltain presidentti

Tiina Ojutkangas
Ke 20.1.2021 klo 19:40 | päivitetty ke 19:46

Yhdysvaltojen presidentin virkaanastujaiset oli keskiviikkoiltana monella tavalla merkittävä tapahtuma. Donald Trumpin poistuminen Valkoisesta talosta symboloi paljon muutakin kuin presidentin vaihtumista. Tuntuu kuin demokratia ja normaalius olisivat palanneet.

Viha, ääriliikkeet, sairaus, toivottomuus ovat asioita, joista Joe Biden haluaa virkaanastujaispuheensa mukaan päästä eroon. Bidenin listalla olivat myös rasismi, pelko, demonisaatio.

Keskiviikkoiltana vaikutti siltä kuin koko maailma olisi ollut medioiden ääressä seuraamassa Yhdysvaltain juhlaa, joka oli osalle amerikkalaisista kaikkea muuta kuin juhlapäivä. On päivänselvää, että pelkästään presidentin vaihtuminen ei muuta Yhdysvaltoja vaan tarvitaan iso työ kahtiajaon lieventämiseksi ja sen muuttamiseksi, että faktoilla ja vastuuntunnolla on merkitystä.

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris vannoivat virkavalansa kongressitalon edustalla Suomen aikaa iltaseitsemältä, jolloin Bidenista tuli virallisesti Yhdysvaltojen presidentti. Harrisin valinta on historiallisempaa kuin itse presidentin voitto. Onkin arvioitavissa, että Harrisin rooli tulee olemaan merkittävä Yhdysvaltojen tulevaisuudessa.

Tilaisuudessa Yhdysvaltain kansallislaulun esitti laulaja Lady Gaga, joka tuki Bidenia näkyvästi tämän presidentinvaalikampanjan aikana. Harrisin virkavalan jälkeen tilaisuudessa esiintyi supersuosittu Jennifer Lopez. Bidenilla ei ollut vaikeuksia saada tähtiä virkaanastujaisiinsa. Oman tähtiloistonsa tilaisuuteen toivat myös aiemmat demokraattipresidentit Bill Clinton, jonka puoliso Hillary Clinton oli lähellä nousta presidentiksi silloin, kun Trump yllätti tulemalla valituksi läntisen suurvallan presidentiksi. Barack Obama puolestaan oli katsomassa oman varapresidenttinsä ensi hetkiä Yhdysvaltain johdossa.

Virkaanastujaisissaan Joe Biden puhui painokkaasti suunnan muutoksesta. Trump oli puheessa läsnä kritiikin ja tulevaisuuden tavoitteiden muodossa, mutta itse Trumpia ei kiitetty eikä mainittu. Sitä ei kannata ihmetellä. Trumpin aikakausi loi melkoisen kaaoksen, joka heijastui myös oman maan ulkopuolelle. Trump ei halunnut tunnustaa vaalin tulosta ja kaikeksi huipuksi matkusti Floridan kotiinsa ennen virkaanastujaisia. Vallanvaihdosta ei voi siinä mielessä kuvata mitenkään arvokkaaksi. Toivottavasti uusi aika näyttää toisenlaista toimintaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »