perjantai 5.3.2021 | 06:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Mäntyniemessä suu mutrulla – presidentin ja pääministerin välillä vallitsee selvä jännite

Jukka Anias
Pe 22.1.2021 klo 18:00

Maailmalla ja Suomella siinä joukon jatkona on vielä hiukan kesken koronapandemian kukistaminen. Niin merkittävä ei tämä tauti kuitenkaan ole, etteikö tasavallalla olisi varaa kehitellä perustuslaillisia minikriisejä.

Kriisi on tietysti aivan liian voimakas sana kuvaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin välillä vallitsevaa jännitettä. Se nousi esille maanantaina, kun pohjoiskorealaista tasoa olevaa suosiota nauttiva presidentti tuli yllätetyksi housut kintuissa pääministerin tviittauksella.

Itse asia on vakava, mutta itse asiasta kaikki Suomessa tolkuissaan olevat poliittiset tahot ovat herttaisen yksimielisiä. Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin pidättäminen heti hänen maahan saavuttuaan kertoo karua kieltä Vladimir Putinin valtakunnan ihmisoikeuskäsityksistä.

Pääministeri Marin vaati maanantaiaamuna selkokielisessä tviitissään Navalnyin välitöntä vapauttamista. Myöhemmin Marin kertoi olleensa siinä käsityksessä, että presidentti Niinistöäkin oli informoitu. Käsitys oli virheellinen. Niinistö itse otti muutamaa tuntia myöhemmin Helsingin Sanomien haastattelussa asiallisesti identtisen kannan pääministerin kanssa.

Suuria toiveita esimerkiksi Suomen kantojen vaikutuksesta Venäjän eli käytännössä Putinin politiikkaan ei toki kukaan elättele. Venäläisessä versiossa edustuksellisesta demokratiasta käytännössä yksi mies edustaa koko kansaa tasan niin kauan kuin itse haluaa.

Politiikan toimittajien yhdistyksen etävieraana torstaina ollut Niinistö sai vastattavakseen kysymyksen keskinäisestä koordinoinnista Marinin kanssa. Ei ollut mitään koordinointia. Niinistön synkkä ilme kertoi, että sekös Mäntyniemen isäntää korpesi.

Perustuslaki on totta kai yksiselitteinen. Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tästä Niinistö ilmoitti pitävänsä kiinni. Kuinkapa muuten.

Jo keväällä koronakriisin puhjettua presidentin ja pääministerin välien kireys tuli selvästi esille. Niinistö esitti erillisen ”nyrkin” perustamista koronatoimia johtamaan. Marin kieltäytyi kohteliaasti.

Ikään kuin tilanne olisi se, että Sauli Niinistöä, 72, yksinkertaisesti ärsyttää Sanna Marinin, 35, tapa toimia. Kyse voi olla sekä persoonaeroista, että erilaisista yhteiskunnallisista näkemyksistä. Tasavallan presidentti on toki puolueiden yläpuolella, mutta kokoomuksen entinen puheenjohtaja Niinistö joka tapauksessa on. Marin puolestaan kuuluu demarien vasempaan laitaan.

Asiat pitää tietenkin suhteuttaa. Pääasia, että poliittinen johto on yhtä mieltä ulkopoliittisista kannanotoista. Jos jonkun välttämättä pitää pettää, niin vaikka sitten koordinaation. Kunhan ei tavaksi tule.

Perjantaina Niinistö koetti – ja aivan oikein niin teki – viheltää pelin poikki. Eiköhän presidentin Twitter-vetoomus myös noteerata.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »