perjantai 5.3.2021 | 06:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan päätoimittajalta: Kuntavaalit lähestyvät, Keskipohjanmaa-lehti on mukana vaalitunnelmissa – Vaalien siirtämisestä voi ainakin keskustella

La 23.1.2021 klo 20:00

Kuntavaalien läheisyyden huomaa voimistuvasta keskustelusta ja halusta ottaa kantaa. Se on sinänsä oikein hyvä asia, kun etsitään parannusta oikeisiin asioihin ja haetaan muutakin kuin henkilökohtaista etua. En tarkoita, etteikö yhteisten asioiden hoitaminen ja kansalaisten palveleminen saakin olla hauskaa ja vähintään mielenkiintoista.

Kuntavaalit voivat olla välietappi maakunnalliseen tai valtakunnalliseen päätöksentekoon. Näkyvyys kuntavaaleissa on jo alkusoittoa esimerkiksi eduskuntavaaleihin, joihin on aikaa enää kaksi vuotta. Sillä ei ole kauheasti väliä, että kunnissa ja eduskunnassa päätetään eri asioista. Onhan ehdokkaan koko arvomaailman ja näkemysten oltava tiedossa kokonaiskuvan saamiseksi.

Keskipohjanmaa kirjoittaa kuntavaalien lähestyessä ehdokkaista, puolueista ja kunnallisesta päätöksenteosta. Selvitämme ehdokkailta myös sitä, mikä heitä motivoi olemaan mukana. Toimitus tapaa kahden seuraavan kuukauden aikana konkareita, jotka ovat seuranneet kuntapäättämistä vuosikymmeniä. Jututamme myös nuoria ehdokkaita, joiden näkemykset kunnallisesta demokratiasta tai siitä, millaista maailmaa he tavoittelevat, saattaa olla kovin toisenlainen kuin vanhemmilla sukupolvilla.

Kuntavaaleihin on aikaa alle kolme kuukautta. Keskipohjanmaa avaa hyvissä ajoin ennen vaaleja oman vaalikoneen, jossa levikkialueen ehdokkailta kysytään näkemyksiä elämästä ja yhteiskunnasta. Sinä voit auttaa toimitusta tekemään vaalikoneen kysymyksiä lähettämällä ideoita sähköpostilla osoitteeseen lukijankysymys@kpk.fi. Myös kirjepostia otetaan vastaan, jos jostain syystä ei ole mahdollista lähettää sähköpostia.

Ideana on se, että ehdokkaat vastaavat Keskipohjanmaan verkossa julkaistavaan vaalikoneen kysymyksiin. Sinä lukijana pystyt vertaamaan omia näkemyksiäsi ehdokkaiden vastauksiin. Toimitus tekee vaalikoneen aiheista myös juttuja, jossa perataan ehdokkaiden mielipiteitä kuntakohtaisista ja vähän laajemmistakin asioista.

Vaalien jälkeen toimitus seuraa kunnallista päätöksentekoa ja peilaa ratkaisuja siihen, mitä ehdokkaat ovat sanoneet vaalikoneessa. Jos mieli muuttuu nopeasti, voi äänestäjä tehdä omia johtopäätöksiään. Vallan vahtikoirana median tehtävänä on olla selvillä päättäjien työstä. Valtuutetun tehtävä ei ole helppo ja varsinkin isoissa kunnissa perehtymistä riittää, jos päättäjä ei halua jäädä pelkäksi leimasimeksi.

Keskipohjanmaan vaalisarjassa kerrotaan parhaillaan eri puolueiden tämän alueen piirien kuntavaalitilanteesta ja ehdokashankinnasta. Tulemme sarjana avaamaan myös nykyisten valtuustojen perustietoja. Kerromme muutenkin aivan perustietoja siitä, mitä valtuusto päättää ja miten se tapahtuu. Tavoitteena on juttujen avulla herättää kiinnostusta demokraattiseen päätöksentekoon ja siihen, miten meistä jokaisen elämään vaikuttavista asioista päätetään.

Keskipohjanmaan toimituksen vaalipäällikkö Riikka Sipilä valaisee viikko viikolta lehden vaalisuunnitelmia. Annamme muun muassa tarkat ohjeet siitä, miten mielipidesivu muuttuu vaalien lähestyessä. Se on selvää, että ehdokkaatkin pääsevät ääneen.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.4. Mitkä ovat koronan vaikutukset vaaleihin, se selviää kevään mittaan. Poliittisen historian dosentti Ville Pernaa on ehdottanut, että kuntavaaleja pitäisi lykätä, kunnes sote-uudistuksen kohtalo selviää. Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa 22.1. Pernaa arvioi, että kuntavaalit voitaisiin yhdistää ensi vuoden maakuntavaaleihin, jos eduskunta hyväksyy sote-uudistuksen.

Vaikka en ole ehdottamassa vaalien siirtämistä, voi sitä hyvästä syystä pohtia. Mitä tehtäviä valtuutetut tulevat hoitamaan seuraavan neljän vuoden aikana. Miten sote-uudistus vaikuttaa paikalliseen ja maakunnalliseen päätöksentekoon, siinä on myös kysymyksiä ilman selkeitä vastauksia.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »