Paikallisuutiset

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto on suurin ja jonkun mielestä kaunein – Ympäristöministeriön rahoituksella puistolle lisätään tunnettavuutta

Liki 20 000 hehtaarin kansallinen kaupunkipuistoa pullollaan historiaa ja luontoa.

Kokkolasta löytyy maamme kymmenes kansallinen kaupunkipuisto. Lyhykäisyydessään voisi luonnehtia, että kansallinen kaupunkipuisto on urbaani vastine kansallispuistoille.

Kokkolassa kahdenkymmenen tuhannen hehtaarin kokoinen alue on laajuudessaan suurin kaupunkipuistojen joukossa. Pinta-alasta suurin osa on maankohoamisrannikon monimuotoista meriluontoa ja merellistä kulttuuriperintöä, 18 000 hehtaaria kaupunkipuistosta on luonnonsuojelualuetta.

Onko Kokkolan kaupunkipuisto myös kaunein? Myönnettävä on, että kauneus on aina katsojan silmissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kokkolan kaupunkipuisto on käsitteenä suurelle yleisölle vielä toistaiseksi tuntematon, mutta tunnettavuutta pyrimme parasta aikaa lisäämään piakkoin käynnistyvällä hankkeella. Parasta aikaa on hankekoordinaattorin haku käynnissä, vinkkaa Kokkolan johtava ympäristötarkastajaJuhani Hannila.

Yhtenä tavoitteena on tuoda merta lähemmäs käyttäjiä. Juhani Hannila johtava ympäristötarkastaja
Kokkolan suosituin ulkoilureitti löytyy Suntin varresta.
Kokkolan suosituin ulkoilureitti löytyy Suntin varresta. Kuva: Markku Jokela

Kokkolan kaupunki sai ympäristöministeriöltä liki 250 000 euroa rahoitusta Kaupunkipuiston saavutettavuus ja kestävä käyttö- hanketta varten. Kaupunki irrotti omaa rahoitusosuutta mukaan hiukan yli satatuhatta euroa.

– Tavoitteenamme on luoda Kokkolan kaupunkipuistolle oma ilme, suunnitella sen reitistö palvelemaan niin alueen ihmisiä kuin muualta saapuvia matkailijoita. Hankkeessa laaditaan suunnitelma ja toteutetaan kulttuuri-, rakennushistoria-, meriarkeologia- ja luonnonarvoreitit kaupunkikeskustan ytimestä pitkin Suntin vartta merenrantaan ja sieltä Varvin kautta aina Trullevin niemen kärkeen saakka. Pyrkimyksenä on parantaa Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston tunnettavuutta ja tavoitettavuutta sekä ohjailla käyttäjiä systemaattisesti kaupunkipuiston alueelle. Reiteille halutaan luoda helposti seurattava ja tunnistettava ilme, jota voidaan hyödyntää koko kansallisen kaupunkipuiston alueella. Hankkeessa toteutetaan myös luonnon monimuotoisuutta säilyttäviä ja lisääviä hoitotoimia vesi-, ranta- ja metsäympäristössä, vetää suunnitelmia yhteen Hannila.

Kansallisessa kaupunkipuistossa pääsee ihailemaan arkkitehtuuria useilta eri vuosisadoilta.
Kansallisessa kaupunkipuistossa pääsee ihailemaan arkkitehtuuria useilta eri vuosisadoilta. Kuva: Markku Jokela

Hänen mukaan sekä reitistö, että siihen liittyvät sovellukset tullaan tekemään mahdollisimman käyttäjäystävällisiksi, jotta niin lapset kuin vanhukset sekä kaikki erityisryhmät pääsevät nauttimaan kaupunkipuistosta, sen tarinoista ja luonnon monimuotoisuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhtenä tavoitteena on tuoda merta lähemmäs käyttäjiä, ja tutkia erilaisia innovatiivisia ratkaisuja meri- ja saaristoluonnon esittelyyn esteettömällä ja helposti saavutettavalla tavalla.

Luonto ja historia lyövät kättä kaupunkipuistossa ja sen reitistöillä.

Kokkolassa Kansallinen kaupunkipuisto sisältää puurakentamisen perintöä ja arkkitehtuuria peräti neljän vuosisadan ajalta.

Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvat kaupungin keskustassa Sunti koko matkalta rantoineen Rautatienkadulta merelle asti, Vanhasatamanlahden merialue Tankariin saakka ja vanhakaupunki puutalokortteleineen ja muutoinkin osa kaupunkikeskustaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansallinen kaupunkipuisto käsittää alueita ja rakennuksia kaupunginosissa Hakalahti, Halkokari, Mustakari ja Hollihaka, Mäntykangas, Neristan, Pikiruukki ja Tullimäki, Sannanranta ja Elba, Morsiussaari ja ydinkeskusta sekä alueita Luodon ja Kokkolan saaristossa.

– Tasokasta ulkoilureitistöä etenkin talviolosuhteisiin olisi hyvä kehitellä lisää. Ilmastonmuutos on tuonut haasteita erityisesti talviaikaisten ulkoilureittien hoidolle ja ulkoilumahdollisuuksille. Suntin varsi on Kokkolan suosituin ulkoilupolku. Jääalueet ovat olleet Kokkolassa kaupunkilaisten tärkeimpiä ulkoilualueita talvisin ja ne ovat olleet myös helposti saavutettavia. Kunnollisen jäätalven lyhennyttyä turvallinen liikkuminen jäillä on tullut entistä haastavammaksi. On syntynyt kasvava tarve ympärivuotisille ulkoilureiteille, vieläpä sellaisille reiteille, jotka olisivat lähellä asutusta ja niille tulisi olla hyvät yhdysreitit.

Kun Juhani Hannila valitsee yhden oman lempipaikan kaupunkipuistosta, se löytyy Tankarin majakkasaarelta.

Kommentti

Fakta

Kansallinen kaupunkipuisto

Urbaani vastine kansallispuistolle.

Kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa ja sen perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Ympäristöministeriö teki 3.7.2020 päätöksen, jolla Kokkolan kaupungin hakemuksesta perustettiin kansallinen kaupunkipuisto.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä