Paikallisuutiset

Lestijärven taloushuolet ovat tuulen viemää – Manner-Suomen toiseksi pienin kunta yli tuplaa vuosittaiset verotulonsa jättimäisen tuulivoimahankkeen ansiosta

Tuulen viemää ovat Lestijärven kuntatalouden huolet.

KunnanjohtajaEsko Ahonen on ehtinyt makustella viikonlopun yli perjantaina tullut uutista, joka kertoitasavallan mittavimman tuulivoimahankkeen toteutumisesta Lestijärvellä.

– Oli kyllä hektinen perjantaipäivä! Ei olisi herätessä uskonut minkälainen siitä tulee. Yhteydenottoja tuli mediasta ja muualta todella paljon, Ahonen naureskeli maanantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ahonen oli perjantaina suorastaan euforisissa tunnelmissa, kun vuosikausia suunniteltu ja valitusprosessit läpikäynyt suunnitelma on vihdoin muuttumassa todeksi.

Paljon on tehty töitä. Olen saanut olla mukana porukassa, joka on vienyt tätä eteenpäin. Esko Ahonen Lestijärven kunnanjohtaja

Ilon ja onnen päivä... Lestijärven tulevaisuus on on turvattu....Voi verrata lottovoittoon”, olivat Ahosen kommentit, joita siteerattiin niin Keskipohjanmassa kuin Helsingin Sanomissa.

Viimeistä vuottaan Lestijärven kuntaa johtava Ahonen ei liioitellut. Eurojackpot olisi ehkä ollut vielä perustellumpi ilmaus kuin lottovoitto.

Lestijärven tuulivoimapuisto jakautuu kolmee osaan. Hittisennevaan, Kosolankankaaseen ja Iso Kortenevaan.
Lestijärven tuulivoimapuisto jakautuu kolmee osaan. Hittisennevaan, Kosolankankaaseen ja Iso Kortenevaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Keski-Suomessa sijaitsevassa Luhangan kunnassa on kirjoilla 690 ihmistä. Se on 32 vähemmän kuin Lestijärvellä (viime vuoden lopussa 722 asukasta).Luhanka on manner-Suomen pienin ja Lestijärvi toiseksi vähäväkisin kunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näillä luvuilla kunnan verotulot eivät voi hirmuisen suuret olla. Lestijärven kokonaisverokertymä oli viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa.

Perjantaiaamuna julkistettiin, että uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja rakennusyhtiö YIT ovat sopineet kaupasta, jossa OX2 ostaa YIT:ltä hankeoikeudet 72 tuulivoimalan rakennuttamisesta Lestijärvelle. Kyse on jättimäisestä, kokonaisuudessaan noin puolen miljardin euron arvoisesta hankkeesta.

Mitä tämä tarkoittaa Lestijärven kuntataloudelle?

Lyhyesti sanottuna vuosittaisten verotulojen yli kaksinkertaistumista. Yhden tuulivoimalan kiinteistövero on noin 35 000 euroa. Kun myllyjä on lainvoimaisessa kaavassa nyt julkistetun 72:n päälle vielä Syrinharjun yhdeksän, kertolasku (81 x 35 000) antaa tulokseksi 2 835 000 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sen päälle tulevat vielä muut verotulot eli yli kolmen miljoonan euron mennään vuositasolla, Ahonen vielä nokittaa.

Kun kunnan verokertymä yli kaksinkertaistuu kerralla, tuloveroprosentin kanssa ollaan Lestijärven kaltaisessa – suoraan sanottuna hieman sivussa valtakunnan keskuksista sijaitsevassa – kunnassa erikoisessa tilanteessa.

Tuloveroprosentissa on ”painetta” laskemiselle. Jopa siihen malliin, että Lestijärvi voi olla lähivuosina Ahosen termein ”Suomen toinen Kauniainen”. Lestijärven veroprosentti on nyt 21. Se saatetaan laskea tuulivoimatulojen ansiosta 18:n seutuville.

Esko Ahonen aloitti Lestijärven kunnanjohtajana maaliskuussa 2012. Takana oli ensi kesäkuussa 66 vuotta täyttävän miehen ensimmäinen vajaa vuosi ilman palkkatöitä.

Huhtikuussa 2011 tuolloin Timo Soinin johtamat perussuomalaiset tekivät Suomen poliittiseen historiaan jääneen ensimmäisen ”ison jytkyn”. Se tarkoitti silloiselle pääministeripuolue keskustalla rökäletappiota. Esko Ahoselle puolestaan eduskuntapaikan menettämistä.

– Eduskunnasta putoaminen oli henkilökohtainen katastrofi. Minulla ei ollut minkäänlaista B-suunnitelmaa, Ahonen muistelee.

Vajaa vuosi vaalien jälkeen Ahonen istui ensimmäisen kerran Lestijärven kunnanjohtajan tuoliin sillä mielellä, että jää siitä hommasta aikanaan eläkkeelle.

– Jos eivät pois potki, oli Ahonen lisännyt ajatustensa loppukaneetiksi.

Eivät ole potkineet. Muutaman viikon kuluttua tulee Lestijärvellä yhdeksän vuotta täyteen. Käytännössä koko tuon ajan Ahonen on ollut osaltaan puhaltamassa lisää puhuria tuulivoimasuunnitelmiin. Aikaa se on ottanut. Viimeiset korkeimman hallinto-oikeuden päätökset kaavavalituksista tulivat tammikuussa 2018.

Viime perjantaita voi hyvällä syyllä nimittää ”tilipäiväksi”. Ensi heinäkuun alussa Esko Ahonen jää eläkkeelle. Seuraaja on parhaillaan haussa.

Oliko perjantain uutinen ikään kuin kruunu kunnanjohtajan urallesi Lestijärvellä?

– Olen tyytyväinen Lestijärven kunnan puolesta. Paljon on tehty töitä. Olen saanut olla mukana porukassa, joka on vienyt tätä eteenpäin, Ahonen väistää omakehut pienen kunnan yhteisiksi ponnisteluiksi.

– Aloittaessani silloinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jukka-Pekka Tuikka antoi minulle vuonna 2011 tehdyn tuulivoimaselvityksen ja sanoi, että tässä on Esko Lestijärven tulevaisuus, Ahonen muistaa.

Siltä se vahvasti vaikuttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä