Paikallisuutiset

Kokkolan megahanke saa kasvot huhtikuussa – Kokkolan Urheilupuisto Oy:n toimitusjohtaja luo konkreettiset askelmerkit urheilu- ja tapahtumapuistokokonaisuuden etenemiselle

Parahiksi kuntavaalien alla – todennäköisesti ainakin – Kokkolaan suunniteltu50 miljoonan euron megahanke saa kasvot.

Marraskuun alussa perustettiin kaupungin sataprosenttisesti omistama Kokkolan Urheilupuisto Oy, joka sai joulukuussa myös pääomansa. Toimitusjohtajan valintaa on valmistellutväliaikainen hallitus, jonka puheenjohtajana toimii Kokkolan kaupungin talousjohtajaJari Saarinen.

– Tämän kuun loppupuolella julkaistaan lehti-ilmoitukset. Käytämme myös erilaisia some-kanavia. Hakuaikaa on maaliskuun 21. päivään saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saarisen johtama ”virkamieshallitus” tekee ennen toimitusjohtajan valintaa tietä yhtiökokouksessa valittavalle varsinaiselle hallitukselle. Se päättää toimitusjohtajan valinnasta.

– Katsotaan kuinka paljon saadaan kiinnostuneita ja ruvetaan niitä seulomaan. Ei ole tarkoitus vitkutella. Viimeistään suunnilleen kolmen viikon sisällä olisi mahdollista saada päätöskin aikaiseksi.

Toimitusjohtaja on Kokkolan kaupungin 400-vuotisen historian ylivoimaisesti mittavimman liikuntapaikkahankkeen ylimmällä temppelin harjalla.

– Toimitusjohtajan tehtävänä on tämän vaativan rakennusprojektin liikkeelle laittaminen. Siinä tarvitaan hankeosaamista ja kokemusta isojen projektien läpiviemisestä. Jos toteutuksessa päädytään allianssimalliin, se on aika vaativa tällaiselle rakennushankkeelle, Saarinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Allianssimalli pelkistettynä tarkoittaa sitä, että kaikki hankkeen osapuolet ovat tavallaan saman pöydän ääressä, niin suunnittelija, rakennuttaja, yhtiön edustajat, arkkitehdit ja kuin rakennusliikkeet.

– Kaikkien osapuolten tavoitteet sovitetaan jo alunperin yhteen ja suunnittelua viedään koko ajan yhteistuumin eteenpäin. Tämä on perusidea, jolla pyritään varmistamaan, että kaikkien edut tulevat huomioitua ja lopputulos on se, mitä kaikki yhdessä hakevat, Saarinen kertoo.

Päätöstä allianssimallista siis ei ole, mutta se vaikuttaa tällä hetkellä todennäköisimmältä.

Ison projektin toimitusjohtajan ruutu on varsinkin liikkeellelähtövaiheessa erittäin suuri. Se tarkoittaa myös isoja vaatimuksia. Onko toimitusjohtajaa valittaessa tärkeintä rakennusalan osaaminen, talousosaaminen vai pitäisikö näiden yhdistyä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Emme ole laittaneet tiukkoja koulutusvaatimuksia. Soveltuvuus ja kokemus tämäntyyppisistä asioista on tärkeää. Toki normaalit testit, soveltuvuusarviot, haastattelut ja muut tehdään. Otamme avoimesti vastaan kaikki hakemukset, Saarinen korostaa.

Kokkolan kaupunginvaltuusto hyväksyi viime syyskuun lopussa – parin äänestyksen jälkeen – tapahtuma- ja urheilupuistokokonaisuuden ns. laajan vaihtoehdon. Paljon puhetta saanut hybridiareena on noussut varsinkin kaupungin jalkapalloväen keskusteluissa virkamiehiä ja luottamushenkilöjohtoa ärsyttävänkin vahvasti esille. Pelkästään jalkapallosta ja jalkapallo-olosuhteiden parantamisesta kun ei ole lähellekään kyse.

Kaupunginvaltuuston enemmistöpäätöksen mukaisestiKeskuskenttä kaavoitetaan asuntorakentamiseen. Urheilu- ja tapahtumapuistoon taas tulee yhdistelmä, jossa on urheilutalon korvaavat sisäliikuntatilat/tapahtuma-areena sekä jalkapallostadion.

Kokonaisuuteen liittyy myös jääurheilun olosuhteiden kohentamien harjoitushallin rakentamisella sekä nykyisen jäähallin remontoimisessa. Parhaillaantyön alla on tapahtumapuiston rakentaminen.

Valtuutetuille syyskuun ratkaisu oli riskitön. Johtuen päätökseen sisältyneestä ”turvalausekkeesta”: Tarvittavat rahoitus- ja takauspäätökset tuodaan erikseen kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Konkreettiset askelmerkit selviävät valittavan toimitusjohtajan esitysten perusteella.

– Toimitusjohtajan yksi tehtävä on tehdä etenemissuunnitelma, että lähdetäänkö harjoitusjäähallista ja nykyisen jäähallin peruskorjauksesta liikkeelle ja missä vaiheessa itse hybridiareena, jalkapallo- ja sisäurheiluolosuhteet, tulee kuvioon mukaan. Kaupunginhallitushan on ohjausryhmänä tälle hankkeelle eli evästyksiä haetaan sieltäkin, Saarinen selvittää.

Milloin oltaisiin valtuuston ns. lopullisen päätöksen ääressä?

– Siitä ei tältä istumalta uskalla vielä mitään vuosilukuja mainita.

Ensi vuoden budjetin valmistelun yksi kohta koskee aivan varmasti urheilu- ja tapahtumapuistoa. Tarkoittaa sitä, että uuden toimitusjohtajan on käärittävä hihat välittömästi.

– Kyllä se jatkorahoitus – kun aikataulut ja toteutusmallit selviävät – on ilman muuta myös vuoden 2022 budjettikysymyksiä, Saarinen vahvistaa.

Sitä ennen – jos koronatilanne suinkin sallii – huhtikuun 18. päivänä valitaan uusi valtuusto. Se päättää lopullisesti niin hybridiareenasta kuin koko laajasta hankkeesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä