Talous

Soiten viime vuoden talousluvut olivat iloinen ja odottamaton yllätys –  "Kestävä Soite" -ohjelma edellyttää silti kovia ratkaisuja, vaikka viime vuoden kustannusraami alittuikin

Keskipohjalaiseen mielenmaisemaan eivät ylisanat kuulu. Otetaan esimerkiksi maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten viime vuosi.

Soiten hallitus sai maanantain kokoukseen ennakkotiedot viime vuoden tilinpäätöksestä. Vaikka millä mittareilla tulkittuna se oli hyvä. Koronakurimus huomioiden aivan erinomainen.

Aivan täysin käsistä ei ollut johtavien virkamiesten kiittely karannut hallituksen kokouksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paremminhan tuo meni kuin pelättiin, toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi naurahti vastauksensa uteluihin kiitoskommenttien sisällöstä.

Kyse ei ole siitä, että Soiten talous olisi yhtäkkisesti muuttunut ruusunpunaiseksi. Yllättävän hyviä lukuja viime vuoden saldo kuitenkin osoittaa.

Soiten jäsenkuntalaskutuksen raami vuonna 2020 oli 273,7 miljoonaa euroa. Toteutuneet kustannukset olivat 272,6 M€. Budjetti alittui siis runsaalla miljoonalla eurolla.

– Minulle tämä oli erittäin positiivinen yllätys. Lisätalousarviota (marraskuun lopussa hyväksytty viisi miljoonaa euroa) kun tehtiin, se tuntui pelottavan pieneltä. Olen todella tyytyväinen, talousjohtajaPasi Hämäläinen arvioi viime vuoden numeroita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimitusjohtaja oli samaa mieltä. Tosin sillä varauksella, että varsinkin sosiaalipuolella patoutunut palvelutarve saattaa maksaa eurojen lisäksi myös inhimillistä hintaa.

Soiten viime vuosi sujui yllättävänkin hyvin, mutta taloushaastetta riittää silti.
Soiten viime vuosi sujui yllättävänkin hyvin, mutta taloushaastetta riittää silti. Kuva: Markku Jokela

Soiten jäsenkuntien yhteenlaskettu laskutus nousi viime vuonna vain puolisen prosenttia (0,6 %). Selitys ei ole valtion maksamissa koronatuissa, joita viime vuoden tilinpäätökseen on kirjattu vajaan neljän miljoonan euron (3,9 M€) verran.

Pelkästään koronatestauksen momentille kirjattiin viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa.

Soiten saama koronatuki on tarkoitettu erikoissairaanhoidon kohonneisiin kustannuksiin. Peruspalveluihin kohdistettu koronavaltionosuus on maksettu suoraan jäsenkunnille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyviin talousnumeroihin liittyy aivan oleellisesti myös maakunnan koronatilanne, joka on pysynyt yli 11 kuukauden ajan erittäin hyvin hallinnassa.

– Olen iloinen, että meidän alueemme on onnistunut koronan ennaltaehkäisyssä näin hyvin. Muuten talousluvutkin näyttäisivät aivan erilaisilta. Tämä on koko Soiten henkilökunnan ja myös suosituksia noudattaneiden alueen ihmisten ansiota, Korkiakoski-Västi muistutti aivan perimmäisestä asiasta.

Ennakkotiedot Soiten viime vuoden tilinpäätöksestä kertovat yllättävänkin hyvää.
Ennakkotiedot Soiten viime vuoden tilinpäätöksestä kertovat yllättävänkin hyvää. Kuva: Markku Jokela

Voidaanko Soitessa nyt huokaista helpotuksesta, kun tilinpäätösluvut näyttävät näin maireilta?

Ei. Todellakaan, on yksiselitteinen vastaus.Projekti Kestävä Soite jatkuu. Se tarkoittaa esimerkiksi maaliskuussa alkavia yt-neuvotteluja. Soiten aika tarkkaan 4 000 ihmisen henkilöstöstä ei olla ketään irtisanomassa tuotannollis-taloudellisin syin. Toimintatapoihin on kuitenkin tarkoitus tehdä oleellisia muutoksia. Sen vuoksi yhteistoimintaneuvottelut käynnistetään.

Taloussouvin kulmaluvut ovat samat kuin viime syystalvella päättäjien pöytään iskettiin. Vuosina 2021–23 on säästettävä 11–13 miljoonaa euroa. Vieläpä etupainotteisesti niin, että tänä vuonna säästöjä syntyisi viiden miljoonan euron edestä.

– Kuulemme vahvasti henkilöstöä, jäsenkuntien kuntajohtajia, valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajia, teemme valtuustoryhmille kyselyn... Hyvin laajalla rintamalla osallistetaan ihmisiä, Korkiakoski-Västi korostaa.

Viimeisen sanan tästä kaikesta sanoo Soiten valtuusto toukokuun 24. päivänä.

Maanantaina Soiten hallitus päätti esittää valtuustolle, että Kalajokilaakson kunnille palautetaan kesäkuun loppuun mennessä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin aikaiset peruspääomat, yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Suurin potti menee Kalajoelle (570 000 euroa).

Luottamushenkilöpalkkioissa Soitessa ollaan samoilla linjoilla kuinKokkolan kaupungissa. Nollakorotuslinja on hallituksen esitys valtuustolle.

Fakta

Soiten vuosi 2020

Jäsenkuntalaskutus 272,6 miljoonaa euroa alitti valtuuston asettaman kustannusraamin 1,1 miljoonalla eurolla. Vuoteen 2019 verrattuna kasvua oli 1,5 M€ (0,6 %).

Vertailukelpoisissa toimintatuotoissa (344,3 M€) 1,2 miljoonan euron kasvu.

Vertailukelpoisissa kuluissa (337,2 M€) kasvua 100 000 euroa.

Henkilöstökuluissa (176,8 M€) laskua 1,9 M€.

Vuoden 2020 ylijäämä 0,5 M€.

Valtion korona-avustuksia tilinpäätökseen on kirjattu tuotoiksi 3,9 M€.

Näytteidenottokulut olivat vuonna 2020 3,5 M€

Lähde: Ennakkotiedot Soiten vuoden 2020 tilinpäätöksestä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä