maanantai 12.4.2021 | 10:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Vili Ruuskan kolumni: Mitä on hyvä työ?

To 4.3.2021 klo 06:30

Jokainen kantakoon ristinsä. Kun on pilkunviilaajaksi itsensä ristinyt, on pysyttävä lestissä.

Tiistaina YLE kertoi, kuinka "Suomen työelämässä nähdään selkeää jakautumista hyviin ja rankkoihin töihin". Järkeilin lauserakenteen pohjalta näin: on olemassa hyviä töitä ja rankkoja töitä. Hyvä työ ei ole rankkaa eikä rankka työ ole hyvää. Pyörittelee vastakohtia (?) miten vain, mielenkiintoiselta jaottelulta kuulostaa.

Voihan kyseessä olla harkitsematon sanavalinta, johon turhaan takerruin. Työolojen laatua oli mitattu, mikä oli tuottanut viisi työoloprofiilia: hyvät työt, suorittavat kelpo työt, kiireen pilaamat työt, kuormittavat työt ja suorittavat rankat työt.

No jaa. Pitäydyn loogisessa päättelyketjussani.

Rankan vastakohta tässä kontekstissa lienee kevyt. Alun muotoilun perusteella laittaisin yhtäsuuruusmerkin sen ja hyvän välille.

Yhteiskunnan toimintakyvyn kannalta moni fyysisesti tai henkisesti kuormittava työ on hyvää työtä. Nostan hattua työmatkani varrella olevan rakennustyömaan karpaaseille, joiden osaavissa käsissä kerrostalo kasvaa päivä päivältä – sääolosuhteista ja työntekijöiden vireystilasta riippumatta.

Toisaalta monessa "hyväksi" miellettävässä – työoloprofiilien perusteella esimerkiksi toimistotyössä – on rankkoja piirteitä. Toimittaja Ruuska ei elä "hyvän" työn kuplassa, johon kiire ja stressi eivät koskaan ulottuisi. Onhan se toki myönnettävä, että työni on ruumiillisesti kesyä. Naputtelen muovipainikkeita sormilla ja liikuttelen siroa muoviesinettä pitkin pöytää. Ei siinä hiki tule.

Pidän kuitenkin työtäni yhteiskunnallisesti merkittävänä, hyvänä työnä. Saan siitä nautintoa ja sisältöä elämääni, eli sen aiheuttamat myönteiset tuntemukset puoltavat tulkintaani sen hyvyydestä.

Tartun vielä "kiireen pilaamiin töihin". Hyvät työt ja kiireen pilaamat työthän edustuvat erillisinä profiileina. Kuittasin jo tämän jaon virheelliseksi. Ei taida olla 2020-luvulla sellaista alaa, jonka työntekijöillä kiirettä ei olisi.

Tekeekö kiire hyvästä työstä automaattisesti huonon tai rankan? Esimerkillä sisään.

Olen helteessä työvuorossa ja tuotan sisältöä likimain liukuhihnalta. Kyllä, kiire vaikeuttaa työtäni sillä hetkellä. Ei, se ei pilaa työvuoroani. Jos ja kun saan hoidettua kaikki työtehtävät ja palveltua mahdollisimman monta tiedonjanoista, koen onnistuneeni. Tehneeni hyvän työn. Olleeni hyödyksi.

Mitä on hyvä työ? Tai paremmin: voidaanko määritellä hyvää työtä? Onko sellainen määrittely edes mielekästä?

Siinäpä kysymyksiä pohdittavaksi.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »