maanantai 12.4.2021 | 09:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kuntavaaliehdokkaan mielipidekirjoitus: Hevonen, kaupungin tulonlähde – "Mahtuuko hevonen hybridiareenalle?"

Ke 3.3.2021 klo 17:15

Mahtuuko hevonen hybridiareenalle!?! Löytyykö viheralueiden suunnittelussa hevosen mentävä maa-alue!?!

Hevosen arvo verotulojen tuojana on korkea. Paikalliset maanviljelijät tuottavat heinää, kauraa ja kuivikkeena käytettävää olkea hevosten tarpeisiin ja näin ollen työllistää ja tukee alueen maanviljelyä. Hevonen työllistää ravi- ja ratsastusalan ammattilaisia ja yrittäjiä. Tarvitaan eläinlääkärin ja analyytikan palveluita, kun heinän ravintopitoisuudet tutkitaan ja loishäätö suoritetaan tutkimustulosten perusteella. Alueen yritykset tekevät tulosta myymällä talikosta toppaloimeen, ja myös hevosihmisten vaatettaminen ja varustaminen tuo takuulla viivan alle plussaa.

Raviradan kunnossapidon hoitaa yhdistys. Ratsastushallit ovat yrittäjille raskaita investointeja. Ratsastusseurat järjestävät kilpailuja ja toimintaa talkooväellä, eli asiaansa vihkiytynyttä ja itseohjautuvaa porukkaa.

Hevostallit maksavat yhteisöveroa ja tallin työntekijät maksavat tuloveroa palkastaan. Kiinteistöstä eli maasta, jolla talli on, maksetaan kiinteistöveroa.

Kokkolan ratsastajien viime kesänä urakoimat kansallisen tason ratsastuskilpailut toivat Kokkolaan hotelliasukkaita ympäri Suomea. Se oli koronan kurittamalle matkailubisnekselle takuulla helpotuksen huokaus. Kun lähdetään viikonlopun reissuun, pakataan hevosen ja ratsastajan/ohjastajan lisäksi kyytiin kuljettaja, hevosenhoitaja, huoltaja sekä otetaan mukaan lemmikit, jotka mahdollisesti käyttävät eläinhoitolan palveluita. Hevosihmiset hakeutuvat ruokailemaan ravintolaan pitkän kisapäivän päälle.

Suuri harrastajaryhmä on teini-ikäiset. Moni talliyrittäjä ansaitsisi vuoden nuorisotyöntekijän tittelin. Nuoret ovat turvallisessa ympäristössä tallilla. Hevosharrastus kun jatkuu usein sen vaikeimman teini-iän yli, jolloin säästytään turhautuneena norkoilulta.

Tallilla opitaan noudattamaan sääntöjä, se valmistaa nuorisoa aikuisuuteen eli ohjaa noudattamaan myös yhteiskunnan sääntöjä. Nuori oppii ottamaan vastuuta ja pitämään kiinni sovitusta eli valmistaa työelämään. Opitaan katsomaan työturvallisuuden näkökulmasta, jos talikko on piikit pystyssä jäljiltäni, mitä kaikkea vahinkoa voikaan aiheuttaa. Opitaan radoilla ja kentillä liikennesäännöt, jos monta sataa kiloa törmää, ei oikeassa olemisella ole merkitystä.

Mukaan hevosharrastukseen pääsee iästä, sukupuolesta ja yhteiskunnallisesta asemasta huolimatta. Kaikki ovat tallilla iättömiä ja henkilökohtaisia itsejään. Hevonen ja turvallinen harrastaminen on kaikkien päätarkoitus.

Eli kun mietitään virkistysalueita ja hybridiareenaa, tulee ottaa huomioon myös hevonen. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on. Rahaa ei tiukassa taloustilanteessa ole, mutta ei sitä hevosihmiset pyydä, vaan tahtotilaa, jossa toivotetaan tervetulleeksi osaksi kaupunkikuvaa, jolloin suunnittelussa huomioidaan tarpeet ja toiveet. Koivuhaan ja Kvikantin alue alkaa käydä ahtaaksi. Kun mietitään Kokkolan brändiä, hevosen arvo voi olla arvaamattoman korkea.

Tanja Joutsen-Bergbacka,

kuntavaaliehdokas (vihr.)

Kokkola

Moni talliyrittäjä ansaitsisi vuoden nuorisotyöntekijän tittelin. Nuoret ovat turvallisessa ympäristössä tallilla.

#

Kommentoi 2 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »