Paikallisuutiset

Halsualla ja Merijärvellä koronatilasto näyttää nollaa: "Asia, jota kaipaan arjessa, on ihmisten näkeminen ja kohtaaminen", sanoo halsualainen lastenhoitaja Aino-Maija Ylikoski

Halsua on ainoa keskipohjalaiskunta, jossa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa. Pohjois-Pohjanmaalla Merijärvellä tilanne on samanlainen. Myös Kärsämäellä mentiin pitkään nollalinjalla.

Halsuan kunta on toistaiseksi säästynyt koronavirukselta ainoana kuntana Keski-Pohjanmaalla.

– Eikö olekin hyvä, kysyy Halsuan kunnanjohtajaJari Penttilä, kun toimittaja tarkistaa tietoa häneltä.

– Minun mielestäni täällä on ollut yksi toiselta paikkakunnalta oleva sairastamassa, mutta hän ei ollut halsualainen, Penttilä sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tästäkin tapauksesta on pari kuukautta.

Myös Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta vahvistetaan, että Halsua on sairaanhoitopiirin alueella ainoa kunta, jonka asukkailla ei ole todettu koronavirustartuntaa.

Toki on teoreettinen mahdollisuus, että joku halsualainen on käynyt koronatestissä toisen sairaanhoitopiirin alueella.

Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilän mielestä Halsualla on onnistuttu koronaohjeiden noudattamisessa. Kaupassa kasvomaskia käyttävät melkein kaikki.
Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilän mielestä Halsualla on onnistuttu koronaohjeiden noudattamisessa. Kaupassa kasvomaskia käyttävät melkein kaikki. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Halsuan sijainnista on nyt etua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ehkä tämä johtuu siitä, että olemme pikkaisen syrjässä tapahtumista eikä olla liikkumisreittien varrella, Penttilä sanoo.

Jos Halsualta lähdetään kauppaan Kokkolaan tai Kaustiselle, halsualaiset käyttävät kasvomaskeja. Tosin kaupassa käynti oman paikkakunnan ulkopuolella on korona-aikana vähentynyt.

Myös Halsualla käytetään paljon maskeja ja noudatetaan hygieniaohjeita.

– Kaupassa ei ihan kaikilla ole kasvomaskeja mutta yli 90 prosentilla nykyään, Penttilä on huomannut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatilanteeseen suhtaudutaan Halsualla vakavasti, sillä asukkaista iso osa on yli 70-vuotiaita.

Halsualaiset saavat viikoittain kunnalta ryhmäkirjeen, jossa silloin tällöin muistutetaan koronasuosituksista.

– Ainahan se vaatii tuuria, kunnanjohtaja kommentoi koronatilannetta.

Lastenhoitaja Aino-Maija Ylikoski ja Topi koira Halsuan raitilla. Ylikosken arjessa iso muutos oli kirkkoreissujen pois jääminen korona-aikana.
Lastenhoitaja Aino-Maija Ylikoski ja Topi koira Halsuan raitilla. Ylikosken arjessa iso muutos oli kirkkoreissujen pois jääminen korona-aikana. Kuva: Esko Keski-Vähälä

HalsualainenAino-Maija Ylikoski käyttää joka päivä maskia ja huolehtii käsienpesusta lastenhoitajan työssä vuoropäiväkoti Kuttapussissa.

– Luulen, että Halsualla on osattu ottaa rajoitukset huomioon. On vältetty liikkumasta kauemmas ja maskia käytetään kaupoissa, Ylikoski sanoo.

Viime keväänä hän joutui töistä kotiin, kun poikkeusolojen aikana päiväkodista loppuivat työt. Korona-aika on vaikuttanut myös vapaa-ajan viettoon.

– Itselle tärkeä asia on ollut kirkkoreissut, jotka ovat nyt jääneet väliin. Asia, jota kaipaan arjessa, on ihmisten näkeminen ja kohtaaminen, Ylikoski sanoo.

Tilalle on tullut muun muassa lähiluonnossa ulkoileminen.

– Normaalisti vapaa viikonloppuina on saatettu lähteä Kokkolaan tai isommille paikkakunnille kaupoille. Olen huolehtinut siitä, että en itse sairastuisi tai toisi tartuntaa muille, Ylikoski sanoo.

Perhokaan eivät näy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivittäin julkaisemalla koronakartalla. Tämä johtuu siitä, että kartalle ”pääsevät” kunnat, joissa on todettu viisi tai enemmän tartuntaa koko pandemian ajalta.

Perhossa on siis nollasta neljään tartuntaa.

– Alle viisi tartuntaa on varma. Siinä vaiheessa kun viides tartunta tulee, ollaan koronakartalla sanoo Perhon kunnanjohtajaLauri Laajala.

Kunnanjohtaja ei voi paljastaa kuntalaisten terveystietoja. Tilanne olisi toinen, jos tartuntoja ilmenisi koulussa tai hoivakodissa.

– Kun sellainen tilanne tulee, että se aiheuttaa kunnalta toimenpiteitä, saan tiedon ja silloin reagoidaan, Laajala sanoo.

Perhossa noudatetaan Soiten antamia ohjeita eikä kunnassa ole lähdetty tekemään omanlaisia tulkintoja.

– Perhossa otetaan hommat tosissaan ja hoidetaan pois, Laajala sanoo.

Halsualla suhtaudutaan toiveikkaasti tulevaan. Perhonjokilaakson muissa kunnissa koronatartuntoja on vähän Kaustista lukuun ottamatta.
Halsualla suhtaudutaan toiveikkaasti tulevaan. Perhonjokilaakson muissa kunnissa koronatartuntoja on vähän Kaustista lukuun ottamatta. Kuva: Esko Keski-Vähälä

Vetelissäkin koronatilanne on rauhallinen. Vetelin kuudesta koronatartunnasta viisi todettiin heti epidemian alkuvaiheessa viime vuoden kevättalvella.

Sen sijaan Kaustisella koronavirustartuntoja on todettu tähän mennessä 27.

Toholammin kunnanjohtajaJukka Hillukkala osoittaa kiitokset vastuullisesta toiminnasta kuntalaisille ja erityisesti heille, jotka työskentelevät ikäihmisten parissa.

– Kiitoksen tärkeys on huomattava. Silloin kun ollaan huolellisia, niin siitä kannattaa kiittää, Hillukkala sanoo.

Myös urheiluseurat ja järjestöt ovat toimineet vastuullisesti.

– Tämä on yhteispeliä. Myös seurat pitävät huolta siitä, että kokoontumisrajat eivät ylity.

Toholampi puuttuu vielä THL:n koronakartalta. Hillukkala toivoo asukkailta jaksamista, sillä tilanne voi muuttua nopeasti eikä ole tietoa, kauanko epidemia kestää.

– Tämä on vasta alkua. Kyllä tähän varmasti kaikki kerkiävät mukaan, Hillukkala sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä