sunnuntai 20.6.2021 | 07:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kaisa Hahto: Koronakevät oli myös traumaattinen pääsykoekevät

To 18.3.2021 klo 06:30

Viime kevääksi olin valmistautunut nuoruudesta asti kaihertaneen alan vaativiin pääsykokeisiin lokakuusta lähtien. Olin hoitovapaalla, ja opiskelin lapsen päiväuniajat ja iltayön tunnit, viikonloput ja miehen vapaapäivät. Mies otti töistään palkatonta vapaata loppurutistuksen ajaksi, jotta voisin opiskella päätoimisesti. Olin ehtinyt treenata yli puolen vuoden ajan kymmeniä tunteja viikossa, kun tuli vappu. Silloin yliopistot kylmänviileästi ilmoittivat, että alani pääsykoe vaihtuu lennosta totaalisen toiseksi kuin mitä se oli ollut ainakin vuosikymmenen ajan sitä ennen. Tehty työ kääntyi enimmäkseen turhaksi. Samalla todistusvalinnan osuutta kasvatettiin merkittävästi niin, että pääsykokeiden kautta oli jaossa enää muutama opiskelupaikka. Oma todistukseni on liian vanha, jotta sitä voisi haussa hyödyntää.

Syynä kaikkeen oli tietysti korona. Yleisellä tasolla muutokset saattoivat olla ymmärrettäviä, mutta yksilölle melkoisen musertavia.

Oma tarinani ei ole mikään poikkeus. Tiedän ihmisiä, jotka ovat irtisanoutuneet töistään pääsykoeprojektin vuoksi. Tunnen sellaisia, joiden parisuhteet ovat kariutuneet tuona raskaana keväänä. Suosituimmille aloille pyrkiminen vaatii uhrauksia ja riskinottoa.

Nykynuorten (ja joidenkin meidän vanhustenkin) todellisuus tuntuu olevan valitettavan vieras sille sukupolvelle, joka on voinut marssia haluamalleen alalle, kunhan on jonkinlaiset ylioppilaspaperit taskussa. Viime keväänä epäilytti, että onko pyrkijien arkitodellisuus edes kokeista päättävien hallussa.

Traumat aktivoituivat, kun tämän kevään pääsykokeista tiedotettiin. Lähinnä alkoi hirvittää se, että kokeet järjestetään lähikokeina eikä niihin siten ole asiaa, jos sattuu olemaan esimerkiksi karanteenissa. Kaikissa elämäntilanteissa ei ole mahdollista vetäytyä ennen koetta viikoiksi eristykseen.

Yliopistot perustelevat linjaa sillä, että pääasia on saada opiskelupaikat jaettua. Täytyy katsoa suuren massan etua. Juhlapuheissaan tasavertaisuutta korostava koulutusala ei saisi kuitenkaan unohtaa yksilöitä ja sitä, että vain etuoikeutetuimmat pystyvät pyrkimään aina vain uudelleen.

Kaikissa elämäntilanteissa ei ole mahdollista vetäytyä ennen koetta viikoiksi eristykseen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »