sunnuntai 20.6.2021 | 06:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Minna Mustosen kolumni: Koronan koulaamat oman elämänsä tohtorit

Ma 29.3.2021 klo 06:30

Reilun vuoden ajan siihen on ollut totuttautuminen ja oppiminen: koronaan. Kuinka se silloin alkuun hämmästytti, kummastutti ja jopa pelotti. Tullessaan muutti maailman, ajatukset ja ihan kaiken. Kuinka koronankurimuksesta olemmekaan selvinneet, sen kanssa pärjänneet ja tapojamme muuttaneet. Koko maailma yhdessä niin koulu- kuin työyhteisötkin olemme loikanneet oikein jättidigiloikan.

Niinhän se tuppaa menemään: Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.

Herttileijaa kuinka pisti naurattamaan sarjakuvapiirros, jossa onniteltiin tänä keväänä valmistuvia 1298000 uutta virologia. Vitsinä se, että nykyään tuntuu jokaiselta löytyvän kykyä ja taitoa tehdä jos vaikka minkälaista sairauksien diagnosointia koulutustaustasta huolimatta.

Miten se onkin voinut mennä niin, että yskäisystä ja sarja-aivastuksista osataan heti sanoa, että tämähän ei koronaa ole. "Mulla on hiukan kuumetta, mutta kaupassa voin äkkiä käydä, kun eihän tämä koronaa ole". Omavalvonnasta annettu diagnoosi on valitettavasti yhtä tyhjän kanssa.

Mitä me emme tiedä, sitä me emme tiedä.

Jep, ei ole kivaa koronatestaus, mutta se on kestettävissä.

Entä sitten saikkaaminen koronarokotteiden kanssa? Aika lailla yhtenäinen mielipide on se, että ilman muuta rokote otetaan heti kun se saadaan. Paitsi, että arvotaan minkälainen rokote käsivarteen ollaan valmiita ottamaan. Mistä ihmeestä me tavalliset ihmiset osaisimme tietää onko Pfizer Biontechin Comirnaty, Moderna vai Astra Zenecan rokotteista mikä kenellekin passaava?

Eikä meidän mokomaa edes tarvitse tietää.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat sitä varten, että meihin rokotetaan turvallista rokotetta. Hyvin harvahan se meistä tietää vaikkapa jäykkäkouristusrokotetta ottaessaan, että mitäs aineita sieltä ruutataan. Luotetaan siihen, että ammatti-ihmiset tietävät ja osaavat pitää meidät terveinä.

Se, mitä meidän tarvitsee tehdä on pestä käsiä, pitää turvavälejä ja käyttää maskia. Ja ihan turha viisastella, etteivät kaikki voi maskia käyttää.

Voi toki olla, että on olemassa jonkinlaisia sairauksia, jotka maskin käytön estää. Eräs läheiseni, jolla on keuhkoahtaumatauti, pukee kauppaan lähtiessä maskin päälle, kuten myös kaikki astmasta kärsivät tuttavani.

Voisiko olla niin, että suurin syy maskittomuuteen yleisillä paikoilla olisivat itsekkyys, piittaamattomuus tai puhdas pissipäisyys?

Useasti mietin kaupan henkilökuntaa, että he ovat oikeita arjen sankareita. Kassalla hymyillen palvellaan niin maskillisia kuin maskittomia asiakkaita.

Olisinko itse yhtä lempeä vai patistelisinko maskittoman töppöhönön kartanon puolelle?

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat sitä varten, että meihin rokotetaan turvallista rokotetta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »