sunnuntai 20.6.2021 | 06:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ruotsalan kolumni: Valokuvaajan kaksi puolta

Su 28.3.2021 klo 08:14

En ole potilas, olen valokuvaaja!

Näin vastaa norjalainen valokuvaaja Lene Marie Fossen (1986– 2019) Tukholman Fotografiskan toiselle johtajalle Jan Bromanille heidän neuvotellessaan tulevasta näyttelystä. Broman nostaa kuvia katsellessaan esille Fossenin sairauden, joka toki välittyykin voimakkaasti omakuvista. Kuitenkin teoksissa pääosaan nousee taiteellinen lopputulos sekä mielen tuska ja ahdistus, josta Fossen on kärsinyt lapsesta saakka, ei aliravittu keho.

Fossen sairastui anoreksiaan kymmenvuotiaana ja sairastettuaan 22 vuotta kuihtui pois. Hänestä kertova dokumentti Self Portrait on katsottavissa Yle Areenassa. Kolmen naisen eli Katja Høgsetin, Margareth Olinin ja Espen Wallinin kuvaama dokumentti nostaa keskiöön taiteellisesti lahjakkaan valokuvaajan ohi mielen sairauden runteleman naisen.

Valokuvaus alkoi rippilahjaksi saadusta kamerasta. Fossen halusi pysäyttää ajan, ja kamera mahdollisti tämän. Syömättömyydellään hän puolestaan pysäytti fyysisen kehityksen. Hän ei halunnut varttua naiseksi – murrosikä ei alkanut koskaan. Silti mieli aikuistui.

Ennen dokumenttia katsoin kuvatulvaa, jolla sitä mainostettiin. Mieleen nousi Helsingin taidemuseon (HAM) japanilaisen Yayoi Kusaman, supersuosittu, yltäkylläinen värikylpynäyttelyneljä vuotta sitten. Nuoruudestaan asti hallusinaatioista ja paniikkikohtauksista kärsinyt Kusama on asunut vuodesta 1977 lähtien Tokion psykiatrisessa sairaalassa. Pilkut ja pallot pitävät hänet elossa, järjissään, kun taas toisella puolella maapalloa niiden keskellä ilakoitiin ja näyttelyyn jonotettiin. Olisiko Fossenistakin kertova dokumentti pelkkää sairastuneen mielen ja kehon kauhistelua? Ei onneksi.

Fossenilla oli kaksi puolta: älykäs, verbaalisesti ja visuaalisesti lahjakas valokuvaaja, toisaalta anoreksian runtelema heikko nainen. Hän kuvasi paljon vanhoja ihmisiä, ja toisaalta Kreikan pakolaisleirien lapsia. Hän teki kuvausmatkoja Italiaan, Egyptiin, Tunisiaan ja erityisesti Kreikkaan. Lopulta omakuvat kreikkalaisessa hylätyssä leprasairaalassa yhdistivät tunteen ja tilan tavalla, johon vain harva pystyy. Nämä kuvat nostivat hänet suuren yleisön tietoisuuteen. Myös Fossen, Kusaman tavoin, teki taidetta pysyäkseen hengissä.

Kiitos dokumentaristien, Self Portrait tekee oikeutta Fossenille taiteilijana ja ihmisenä. Samalla se kuitenkin muistuttaa, että anoreksia on mielen sairauksista kaikista tappavin.

Hän ei halunnut varttua naiseksi – murrosikä ei alkanut koskaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »