Paikallisuutiset

Uudelleenjulkaisu: Kasarmin kakarat palasivat lapsuutensa maisemiin Ylivieskassa: "Ei lapselle voi parempaa toivoa" – Katso video alueelta, joka aiotaan kaavoittaa uusiksi

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Keskipohjanmaassa 30.1.2021

YlivieskalainenPasi Pääkkönen (s.1954) on veturimiehen poika. Veikko Pääkkösen perhe asui kahden asunnon talossa lähellä vesitornia Ylivieskan kasarmialueella.

Rautatieläisten asuttama asuinalue oli ainutlaatuinen yhteisö, josta Pääkkösellä on pelkästään hyviä muistoja.

– Kaiken kaikkiaan se oli sellaista liikunnallista aikaa. Peliporukan sai aina kasaan. Kun pesäpalloa pelattiin, joku ikkuna saattoi särkyä, mutta VR:n miehet kävivät sitten korjaamassa, Pääkkönen muistelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pasi Pääkkönen asui lapsena Ylivieskan kasarmialueella rautatien vieressä sijaitsevassa kahden asunnon talossa.
Pasi Pääkkönen asui lapsena Ylivieskan kasarmialueella rautatien vieressä sijaitsevassa kahden asunnon talossa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Lapset viettivät paljon aikaa ulkona leikkien ja liikkuen, sillä sisällä tekemistä oli vähemmän.

– Sisällä piti olla kuin kusi sukassa silloin kun isä nukkui, sillä hän oli vuorotyössä, Pääkkönen kertoo.

Yhteisöllisyys syntyi myös aikuisten välille lasten kautta.

– Kesällä heitettiin paljon tikkaa. Isät saattoivat pikkukaljoissaan tulla heittämään myös, ja se oli mukavaa. Kun sai aikuiset mukaan, niin se oli harvinaista herkkua silloin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pasi Pääkkönen, Matti Sihvonen ja Pekka Roiko palasivat lapsuusmaisemiin Ylivieskan kasarmialueelle. Pääkkönen on työskennellyt it-alalla, Roiko yrittäjänä ja Sihvonen musiikinopettajana työskenneltyään sitä ennen varuskuntasoittokunnassa.
Pasi Pääkkönen, Matti Sihvonen ja Pekka Roiko palasivat lapsuusmaisemiin Ylivieskan kasarmialueelle. Pääkkönen on työskennellyt it-alalla, Roiko yrittäjänä ja Sihvonen musiikinopettajana työskenneltyään sitä ennen varuskuntasoittokunnassa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Lapsuusmuistoihin 1950- ja 1960-lukujen vaihteeseen palaavat Pasi Pääkkösen lisäksiPekka Roiko (s.1952) ja Matti Sihvonen (s.1948). Roikon ja Sihvosen perheet asuivat isoissa neljän huoneiston taloissa, jotka sijoittuvat Rautatiekadun varteen.

– Meitä oli poikia ja tyttöjä, ja vanhemmat paimensivat kaikkien kakaroita, Sihvonen muistelee.

– Ja jos ilkeyttä teki, kuka vaan saattoi tulla sanomaan, Pääkkönen jatkaa.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaunumestari Yrjö Sipilä tykkäsi lapsista mutta huusi isoon ääneen, jos lapset liikkuivat radalla tai yrittivät kivittää vesitornin ikkunoita.

– Tämän päivän nuoriso olisi kateellinen, jos se pääsisi asumaan sellaista aikaa, Sihvonen pohtii.

Pekka Roiko on samaa mieltä:

– Se oli kuin pieni kyläyhteisö, jota ehkä voi verrata maaseutuun.

Ylivieskassa tehdään uutta Asemanseudun asemakaavaa. Se on kompromissiratkaisu, jossa osa vanhoista taloista suojellaan ja osan tilalle rakennetaan kerrostaloja sekä kauppatori.
Ylivieskassa tehdään uutta Asemanseudun asemakaavaa. Se on kompromissiratkaisu, jossa osa vanhoista taloista suojellaan ja osan tilalle rakennetaan kerrostaloja sekä kauppatori. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kasarmialueella oli tuolloin yhdeksän asuinrakennusta, nykyään seitsemän. Perheissä oli useita lapsia.

– Kasarmin henki oli yhteinen henki. Ei sinne kukaan kutsumatta tullut. Siellä oli yhteisöllisyyttä, kun naapurit pitivät lapsista huolen, Sihvonen sanoo.

Monien tuntemia sukunimiä ovat Leppilammet, Haukselat, Herraset, Ihalaiset, Siloahot, Laitakankaat, Olkkoset, Kososet, Happoset ja Ropposet.

– Kasarmi oli ihan päästä päähän täynnä ihania naapureita kaikki ihmiset. Ei ollut ketään ventovierasta, Sihvonen sanoo.

Rautatieläisten perheissä oli useita lapsia, joten Kasarmin kakaroista löytyi aina kavereita pelaamaan ja leikkimään.
Rautatieläisten perheissä oli useita lapsia, joten Kasarmin kakaroista löytyi aina kavereita pelaamaan ja leikkimään. Kuva: Veikko ja Kaino Leppilammen kotialbumi.

Kasarmin kakarat palaavat eläkeläisinä lapsuusmaisemiin vuosikymmenten jälkeen.

– Kyllä muistot tulevat mieleen. Se oli jännää aikaa, kun alueella asui paljon saman sukupolven lapsia, Pekka Roiko muistelee.

Roiko, Sihvonen ja Pääkkönen pysähtyvät tarkastelemaan perunakellaria. Alueelta on jo hävitetty toinen korkeampi perunakellari, jonka katolta suoritettiin miehuuskoe hyppäämällä alas.

Pekka Roikon isä Uuno oli volkkarimiehiä. Kuvassa perheen ja naapureiden lapsia.
Pekka Roikon isä Uuno oli volkkarimiehiä. Kuvassa perheen ja naapureiden lapsia. Kuva: Pekka Roikon kotialbumi
Kasarmin lapsista löytyy yllättävän paljon vanhoja kuvia. Kaikkia henkilöitä ei vaan enää tunnista.
Kasarmin lapsista löytyy yllättävän paljon vanhoja kuvia. Kaikkia henkilöitä ei vaan enää tunnista. Kuva: Veikko ja Kaino Leppilammen kotialbumi

– Pekan isä Uuno piti huolen, ettei katolla kovin tillustella, ettei mineriittilevy mene rikki, Pääkkönen kertoo.

Tuohon aikaan piti osoittaa rohkeutta myös ryömimällä talvella jäätä pitkin Ollilanojaa varten tehdyssä siltarummussa, joka meni ratapihan alitse.

Ratapiha, Asemaravintola (tuhoutui tulipalossa vuonna 1971) ja pommisuoja olivat myös jännittäviä paikkoja.

– Ne kiehtoivat ja vetivät puoleensa. Mutta eihän siellä koskaan mitään sattunut vaikka rata oli vieressä, Roiko sanoo

Pojat kävivät laittamassa pennin kolikkoja tai lyijysinettejä raiteelle ja odottivat, että juna mene niiden yli.

– Niitä litsoja otettiin ja katinkultaa kerättiin karkean sepelin seasta.

Poikien lempipuuhaa oli rottajahti. Asemaravintolan jätekaivosta pyydytettiin monta otusta päivässä.

Vesitornin vieressä olleesta kasasta napattiin karbidijauhetta ja tehtiin pommeja lasipulloon.

– Niitä heitettiin ojaan ja nousi korkea vesipatsas, Ne olivat makeita pommeja, Pääkkönen nauraa.

Polttopallo, kymmenen tikkua laudalla sekä rosvot ja poliisit olivat leikkejä, joita Kasarmillakin leikittiin. Urheilulajeista suosituimpia olivat pesäpallo ja jalkapallo.

Kakarat muistelevat lämmöllä konduktööri Veikko Leppilampea, joka jäädytti luistelukentän vesitornin viereen.

– Veikko sai palopäällikkö Vierimaalta vanhat letkut lainaan ja hän otti veden vesitornista jäädyttääkseen luistinradan lapsille. Letkut olivat sitten vesitornissa kuivumassa.

Konduktöörinä työskennellyt Leppilampi järjesti mielellään toimintaa lapsille. Monet myös soittivat rautatieläisten torvisoittokunnassa, jota johti Arvi Hauksela.

Rautatieläisillä oli radan toisella puolella oma kerhotalo Väinölä, jossa soittokunta harjoitteli. Siellä myös pidettiin juhlia sekä järjestettiin elokuvanäytöksiä.

– Vuoden vaikein päivä oli joulupäivä kun ei saanut mennä kylään kavereille. Piti olla kotona, Pääkkönen sanoo.

Ylivieskan Soittajat syntyi rautatiesoittokunnasta, jossa soitti paljon rautatieläisiä ja heidän lapsiaan. Soittokuntaa johti Arvi Hauksela.
Ylivieskan Soittajat syntyi rautatiesoittokunnasta, jossa soitti paljon rautatieläisiä ja heidän lapsiaan. Soittokuntaa johti Arvi Hauksela. Kuva: Picasa
Kasarmin lapset yleisönä kun soittokunta esiintyy.
Kasarmin lapset yleisönä kun soittokunta esiintyy. Kuva: Picasa

Kasarmin kakarat olivat toisinaan sotajalalla Mattipuhdossa asuvien kakaroiden kanssa.

Alueiden välillä virtasi Ollilanoja, joka nykyään kulkee putkessa Ylivieskan keskustan alla.

– Keväällä kun oja tuli, siinä oli paljon vettä ja kaikenlaisilla virityksillä piti yrittää siellä seilata, Pääkkönen kertoo.

Vieressä olivat Mattilan veljesten maatalojen pellot. Pelloilla kasvoi myös turnipseja, joita oli jännä käydä varastelemassa. Pasi Pääkkönen muistelee käyneensä myös omenavarkaissa.

– Sekin oli oma jännityksensä, kun haettiin tinkimaitoa talosta, jonka pihassa oli omenapuu. Sehän oli tavattoman jännittävää, kun oltiin kaukana omalta reviiriltä.

Oli Kasarmin asukkailla myös omat kasvimaansa ja perunapeltonsa, mutta jännitystä haettiin monin eri tavoin.

Kun ylikulkusilta valmistui, lapset saivat mäenlaskupaikan, josta tuli suosittu.

– Siellä on monet sukset katkaistu. Sekin oli yksi miehuuskoe, että sen uskaltaa laskea jyrkimmästä kohdasta.

Matti Sihvonen lähti kasarmialueelta 15-vuotiaana yhdessä kaksosveljensä kanssa armeijan soitto-oppilaskouluun Helsinkiin.
Matti Sihvonen lähti kasarmialueelta 15-vuotiaana yhdessä kaksosveljensä kanssa armeijan soitto-oppilaskouluun Helsinkiin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Asemapäällikkö oli tuolloin Reino Lehto, jonka pojan kanssa Pasi Pääkkönen oli hyvää pataa.

Muutama vuosi sitten Viljan päivien tapahtuman aikaan Pääkkönen kävi Asemapäällikön talossa muistelemassa, miten hän sai pahasena kossina juoda kahvia asemapäällikön rouvan Aira Lehdon kanssa.

– Rouva teki maailman parhaita korvapuusteja, Pääkkönen muistelee.

– Asemapäällikön talon piha oli kuin puisto, ja siellähän oli mahtavaa leikkiä. VR:n ihmiset hoitivat hyvin aluetta.

Kasarmin taloissa asuttiin ylellisesti, sillä niissä oli sisävessat, tosin vessanpöntöt jäätyivät talvella usein.

– Huoneet lämmitettiin iltaisin kakluuniuuneilla, ja kyllähän siellä aamuisin aika viileää oli. Vetoisiakin ne huoneet olivat.

Poroajelu ei liity joulunviettoon vaan lappilaisilla oli ennen vanhaan tapana käydä tarjoamassa lapsille kyytiä eri paikkakunnilla.
Poroajelu ei liity joulunviettoon vaan lappilaisilla oli ennen vanhaan tapana käydä tarjoamassa lapsille kyytiä eri paikkakunnilla. Kuva: Picasa

On aika soittaa puhelu Lahteen, jossa asuu Veikko Leppilammen vanhin poikaAsko Leppilampi (s.1951). Hän on julkaissut Facebookissa vanhoja kuvia Kasarmilta vanhempiensa kotialbumista.

Leppilammet niin kuin muutkin perheet muuttivat omakotitaloon 1960-luvun alkupuolella tienattuaan tarpeeksi varallisuutta. Leppilampien kotialbumissa on kuva viimeisestä joulusta Kasarmilla.

– Asuntona se ei ollut huippupaikka vaan aika pienikin. Vuonna 1962 muutimme sieltä pois.

Leppilammen perheen viimeinen joulu kasarmilla. Joulupukin kanssa kuvassa Veikko ja Kaino Leppilampi sekä lapset Asko, Jukka ja Esa.
Leppilammen perheen viimeinen joulu kasarmilla. Joulupukin kanssa kuvassa Veikko ja Kaino Leppilampi sekä lapset Asko, Jukka ja Esa. Kuva: Veikko ja Kaino Leppilammen kotialbumi
Rautatieläiset pitivät yllä musiikkiharrastusta. Kuvassa Leppilammen veljeskvartetti Seppo, Risto, Matti ja Erkki Leppilampi, jotka harjoittelivat Väinölässä.
Rautatieläiset pitivät yllä musiikkiharrastusta. Kuvassa Leppilammen veljeskvartetti Seppo, Risto, Matti ja Erkki Leppilampi, jotka harjoittelivat Väinölässä. Kuva: Picasa

Isän jäädyttämä luistelukenttä, pesapallo-ottelut sekä elokuvanäytökset ovat jääneet Leppilammen mieleen. Rautatieläiset järjestivät lapsilleen paljon tekemistä.

– Pelasimme usein pesäpalloa Mattipuhtoa vastaan. Oli myös kunnan sisäisiä otteluita, jolloin Kasamatit (Kasarmin ja Mattipuhdon kakarat) muita kyliä vastaan.

Rautatiekadun varrella olevista neljästä rakennuksesta kaksi on vielä asuttuja.
Rautatiekadun varrella olevista neljästä rakennuksesta kaksi on vielä asuttuja. Kuva: Clas-Olav Slotte

Asko Leppilampi käy muutaman kerran vuodessa Ylivieskassa. Hänellä on erittäin hyvät muistot lapsuuden ympäristöstä.

– Harmi, kun Kasarmi rapistuu. Rakennukset eivät ole mitään kaunistuksia mutta ne sisältävät muistoarvoja niille, jotka ovat siellä asuneet.

Lapsuudenkoti Kasarmilla on vuosikymmenten aikana päässyt huonoon kuntoon. Se on yksi neljästä rakennuksesta, jotka on suunniteltu purettaviksi asemakaavaluonnoksessa, joka on tullut nähtäville.

Alueelle jäisi kolme radan varrella sijaitsevaa taloa, joista yksi on vasta kunnostettu Asemapäällikön talo sekä vesitorni. Muuten alueelle on suunniteltu erikokoisia kerrostaloja ja kauppatori.

– Se on hienoa, että on jokin ratkaisu, Leppilampi pohtii.

Hän uskoo, että jos Kasarmilla olevaan taloon kunnostettaisiin kahvila, joka on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, niin se olisi varmasti suosittu. Tällainen löytyy muun muassa Lahdesta.

Rautatiekadun varressa sijaitsee kaksi neljän asunnon taloa. Toinen niistä on todettu tuoreessa kuntokartoituksessa purettavaksi.
Rautatiekadun varressa sijaitsee kaksi neljän asunnon taloa. Toinen niistä on todettu tuoreessa kuntokartoituksessa purettavaksi. Kuva: Clas-Olav Slotte
Kasarmilla on erilaisia talousrakennuksia kuten perunakellarit ja liiterit. Tämä talo on todettu kuntoarviossa purkukuntoiseksi.
Kasarmilla on erilaisia talousrakennuksia kuten perunakellarit ja liiterit. Tämä talo on todettu kuntoarviossa purkukuntoiseksi. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kasarmin kakarat Ylivieskassa eivät löydä yksimielisyyttä Kasarmin kohtalosta.

Pasi Pääkkönen purkaisi kaikki rakennukset paitsi Asemapäällikön talon ja rakennuttaisi muutaman uuden puutalon radan vartta somistamaan.

Pekka Roiko on säilyttämisen kannalla, jos talojen hirret ovat hyväkuntoisia. Hänen mielestään asuinalueen sijaan Kasarmille sopisi tapahtumapuisto.

Matti Sihvonen haluaisi, että kaikki rakennukset säilytetään.

– Tätä ei saisi hävittää. Ei missään nimessä. Miksi rikotaan Kasarmi eikä mitään vanhaa saisi säilyttää, Matti Sihvonen päättää.

Kuvituksessa käytetyt vanhat valokuvat ovat Veikko ja Kaino Leppilammen ja Pekka Roikon kotialbumeista.

Lue myös:

Katso kuvat ja video –  Ylivieskalaiset Annukka ja Jouni Salmela vuokrasivat satavuotiaan Asemapäällikön talon ja kunnostivat sen omalla kustannuksellaan: "Remontointi on tapa jäsentää asioita ja elää"

Kauppatori, runsaasti uusia kerrostaloja ja 12–15-kerroksinen "maamerkki" näkyvät Ylivieskan asemanseudun kaavassa – Kasarmista on jäämässä jäljelle kolme taloa ja vesitorni

Ylivieskan kasarmi on säilymässä sittenkin puutaloalueena – Nähtäville tulevasta kaavaehdotuksesta on poistettu kolme viisikerroksista taloa

Fakta

Ylivieskan kasarmialue

Rakennusten yhtenäisyys antaa aiheen kutsua aluetta kasarmiksi tai asuntokasarmiksi.

Alueen rakennukset: asemarakennus (rakennettu 1886), kaksoisvahtitupa (1902), kirjanpitäjän ja vaihdemiehen talo (1908), asemapäällikön talo (1924), neljä kahden tai neljän huoneiston taloa Rautatiekadun varrella (1925) sekä vesitorni (1925).

Alue on Ylivieskan kaupungin omistuksessa.

Asemapäällikön talo on kunnostettu ja vuokrattu yrityskäyttöön, ja kahdessa rakennuksessa asuu vuokralaisia.

Vireillä olevassa asemakaavassa kasarmin kolme radan varressa sijaitsevaa taloa on merkitty suojelumerkinnällä samoin kuin asemarakennus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä