Paikallisuutiset

Uudelleenjulkaisu: Viidentoista vuoden jälkeen! – Levykauppa avataan Kokkolan keskustaan, mikä on melko pähkähullu idea suoratoiston aikakaudella: "Ennemmin kulttuuriteko kuin bisnesajattelua"

Keskipohjanmaan uudelleenjulkaisussa palataan talveen 2020, kun uuden levykaupan avaamiseen valmistauduttiin Kokkolassa.

Tämä viisikko avaa levykaupan Kokkolan keskustaan. Risto Hannula (vas.), Mika Rintala, Pekka Hietalahti, Ari-Pekka Savolainen ja Reijo Holm. Parhaillaan liiketiloissa tehdään pintaremonttia.
Tämä viisikko avaa levykaupan Kokkolan keskustaan. Risto Hannula (vas.), Mika Rintala, Pekka Hietalahti, Ari-Pekka Savolainen ja Reijo Holm. Parhaillaan liiketiloissa tehdään pintaremonttia. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kysymys: kuinka pitkään Kokkola oli ilman omaa levykauppaa?

Vastaus: viisitoista vuotta.

Nyt asiat ovat muuttumassa. KokkolalainenPekka Hietalahti puhuu ”ideologis-sosiaalisesta jutusta”. Hän tarkoittaa sitä, Kokkolan Isokadulle huhtikuussa avattavassa levykaupassa on kyse ennemmin kulttuuriteosta kuin bisnesajattelusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hietalahti on yksi Levykauppa 33 RPM Oy:n osakkaista.

– Ajatus on se, että kauppa on auki kolmena päivänä viikossa. Saatan itse olla lauantaisin paikalla keittelemässä kahvia ja soittamassa levyjä, Hietalahti sanoo.

Spotifyn kaltaiset suoratoistopalvelut ovat mullistaneet ihmisten tavan kuunnella musiikkia. Cd- tai vinyylilevyjä myydään enää lähinnä keikoilla ja levynkeräilijöille.

Täytyykin erottaa musiikkiteollisuus ja musiikkiharrastus toisistaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kannattavuuslaskelman mukaan liike näyttäisi pyörivän omillaan. Pystymme hoitamaan kiinteät kulut, maksamaan hieman palkkaa ja hommaamaan uusia levyjä. Tämä on meille harrastus, joka tuo Kokkolaan henkistä pääomaa, sanoo Hietalahti.

Hän katsoo isompaa kuvaa. Hietalahti uskoo, että levykauppa tuo uusia kävijöitä Kokkolaan.

– Jos ajattelen itseäni, minulle hyvä konditoria ei ole syy lähteä käymään naapurikaupungissa, sen sijaan hyvä levykauppa on, Hietalahti sanoo.

Kokkolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajaTiina Isotalus (sd.) iloitsee.Hänen mukaansa Kokkola on kaupunki, joka voi ”erottua ja profiloitua elävän keskikaupungin ympärille”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levykauppafiilistely on askel oikeaan suuntaan.

– Kivijalkaan tarvitaan ennakkoluulotonta ja ajan trendejä ymmärtävää yrittämistä. Keskikaupungilta voi löytyä erikoispalveluita, joita lähialueilla ei ole. Uusi liike paikkaa toivottavasti sitä, mikä Kokkolan erikoisliikkeiden rintamalla on viime aikoina menetetty. Omaleimaisuus ja paikallisuus puhuttelevat enemmän kuin ketjuliikkeet, Isotalus uskoo.

Hulluja! Kuka hurja uskaltaa? Ihanat kivijalkapuodit! Tulevat levykauppiaat ovat saaneet kauhistelevaa ja ihastelevaa palautetta suunnitelmistaan.

Hietalahti kertoo, että hän hautoi levykaupan perustamista muutaman vuoden.

– Ajattelin, että olisi kiva päästä levykauppaan hengailemaan. Odotin, että Reijo (Holm) laittaa liikkeen, mutta sitten tajusin, että itse tässä on alettava yllyttämään muita mukaan.

– En voinut jättää Pekkaa pulaan, sanoo osakkaaksi lähtenytRisto Hannula, joka soittaa Hietalahden kanssa Mary & The Howling Lambs -yhtyeessä.

Mukaan saatiin myös Ari-Pekka Savolainen, joka tunnetaan nimellä DJ Darth.

– Aapeellä on mieletön musatietous vuosien dj-keikkailun takia, Hietalahti kehuu.

Kokkolan toistaiseksi viimeinen pelkästään levyihin erikoistunut kauppa oli Blue Cow, joka avasi ovensa Isokadulla kesällä 2006. Keskipohjanmaassa asiaa kuvailtiin näin:

Viime perjantaina tapahtui viimein se, mihin Kokkolassa ei jaksettu enää uskoa: Levykaupattomassa tilassa nääntynyt kulttuurikaupunki sai balsamia musiikkityhjiön auki repimille haavoilleen, kun turkulainen Blue Cow -ketju avasi ovensa.

Isommassa kuvassa levyjen kauppaaminen Kokkolassa on ollut Reijo Holmin vastuulla.

Levykaupoistaan Holm tuli tunnetuksi vuodesta 1991 vuoteen 2004. Levymessuja hän järjesti 11 vuotta, kunnes vetovastuun otti hänen siskonpoikansa Mika Rintala. Sen jälkeen Holm on liikkunut vinyyleineen kirpputoreilla.

Nyt hän on taas kehässä yhdessä siskonpoikansa Rintalan kanssa.

– Vinyyleinä proge ja perushevijutut kiinnostavat aina. Koko ajan tulee uutta nuorisoa, Holm sanoo.

Mika Rintala puhuu patoutuneesta kysynnästä. Hänen mukaansa levykaupan kohdeyleisönä ovat levynkeräilijät; "samoja ihmisiä, jotka kiertävät levymessuilla".

– Tyypillisesti parhaiten liikkuvat Black Sabbathin, King Crimsonin, Deep Purplen, Rushin ja Pink Floydin levyt. Levykauppa on meille iso asia. Kaikkea ei aina pidä mitata rahassa.

Fakta

Kokkolaan avataan levykauppa huhtikuussa. Aluksi tarjolla on noin 2 000 vinyylilevyä ja vajaat 1 500 cd:tä. Liikkeessä aiotaan järjestää myös pienimuotoisia livekeikkoja.

Liikkeen perustajat kokevat, että levykaupan avaamisella vastataan antikvariaatti Agathan loppumiseen. Käytettyjen levyjen hankkiminen voi olla levynkeräilijöille syy piipahtaa Kokkolassa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä