sunnuntai 25.7.2021 | 06:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Mökkibuumi houkuttelee ostamaan loma-asunnon kaupunkiasunnon kaveriksi

Ti 6.4.2021 klo 06:30

Suomalaisten kesämökkikaupat ovat kasvaneet tämän ja viime vuoden aikana räjähdysmäisesti. Helsingin Sanomien Maanmittauslaitoksen tietoihin perustuva tilasto kertoo, että rantatonttimökkien kaupat suurimmissa kesämökkikunnissa lisääntyivät viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna 14–68 prosenttia.

Tämän ja viime vuoden tammi-helmikuun maakunnallisessa mökkikauppavertailussa Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa loistavat sekä myyntimäärien kasvussa että volyymissa. Toki talvikuukausien vertailu saattaa vaikuttaa Pohjois-Suomen menestykseen, mutta yhtä kaikki loma-asuntoja on myyty kuluneen vuoden aikana valtavasti.

Vanhempani, suuriin ikäluokkiin kuuluvat ihmiset olivat nuorina aikuisina mökkikansaa. Me lapset lomailimme viime vuoden helmikuuhun asti mieluummin ulkomailla sekä mökkeilimme satunnaisesti vanhempiemme siivellä, josta iso kiitos.

"Paras mökki on kaverin mökki", kuten tiedetään. Sanonnasta ja mökkibuumista huolimatta äkkiseltään ei tule kuitenkaan yhtään kaveria tai tuttavaa mieleen, joka olisi ostanut ihan ikioman kesämökin.

Olin itse hyvin lähellä langeta mökkibuumiuutisiin, ja olin viittä vaille ostamassa siirtolapuutarhamökkiä. Jos sijainti olisi ollut vielä hippusen parempi, saattaisin olla sievän mökkeröisen omistaja. Pari viikkoa asiaa tuumailin ja nyt kohde oli mennyt kaupaksi.

Tykkään pihahommista nurmikonleikkuu pois lukien, mutta kuitenkin siirtolapuutarha tuntui vähän liian eläkeläismäiseltä ratkaisulta tähän elämänvaiheeseen. Tosin se maailma on minulle lähes kokonaan vieras muutamaa juttukeikkaa lukuun ottamatta, joten mielikuvani saattaa olla täysin väärä.

Tiedä sitten onko korona-ajalla ollut mitään vaikutusta, mutta lähimatkailussa Kalajoen Hiekkasärkillä Marinan alueen ensimmäisen kerrostalon rakentamisen alkamisesta uutisoitiin maaliskuussa. 46 lomahuoneistoa sisältävä rakennus on yksi neljästä alueelle kaavoitetusta kerrostalosta.

Hyvä juttu Hiekkasärkille, sillä tuntuu, että Marina on ollut vireillä jo ikuisuuden. Ja hyvä juttu naapurikaupungille, sillä kyseisen kohteen sekä rakennuttaja että pääurakoitsija ovat kokkolalaisia.

Vanhempani, suuriin ikäluokkiin kuuluvat ihmiset olivat nuorina aikuisina mökkikansaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »