sunnuntai 20.6.2021 | 07:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ruotsalan kolumni: Vanhojen urkujen tarina jatkuu Uusikaarlepyyssä ja toivottavasti myös Kokkolassa

To 8.4.2021 klo 06:30

Järki voitti – ainakin toistaiseksi – Uudenkaarlepyyn historiallisten Telin-urkujen kohdalla. Seurakuntahan oli päättänyt purkaa herkät, vanhat urut ja siirtää ne kokonaan pois kirkosta. Tämä olisi koitunut urkuvanhukselle kohtalokkaaksi. Keskipohjanmaa uutisoi kulttuurisivulla maaliskuun lopulla Kokkolanseudun Urkuseuran vetoomuksen, jossa seura pyysi seurakuntaa harkitsemaan uudelleen purkupäätöstä, joka samalla olisi ollut kulttuuriskandaali.

Miksi vanhat urut ovat niin merkittävät, että niiden siirto herätti voimakkaan vastustuksen aina Kokkolaa myöten?

Urut ovat kokkolalaisen laivanrakentaja Anders Telinin (1716–1778) rakentamat ja ne pystytettiin ja vihittiin käyttöön Uudenkaarlepyyn kirkossa keväällä 1768. Ne palvelivat seurakuntaa yli 150 vuotta, kunnes vuonna 1909 saivat tehdä tilaa uusille uruille. Telin-rut siirrettiin parvelta nykyiselle paikalleen kirkon pohjoisristin lattialle. Työn tehnyt seminaarinlehtori Iivari Forsman-Koskimies myös piti niitä kunnossa. Vielä 1950–60-lukujen taitteessa uruilla saattoi soittaa.

Purkupäätöstä vauhditti myös väärinkäsitys. Seurakunnassa luultiin, että Telin-urut olisivat järjestyksessään kirkon toiset urut, eivät alkuperäiset. Kuitenkin kattavimmassa suomalaisessa urkuesittelyssä todetaan, että vuonna 1708 valmistuneen kirkon ensimmäiset urut hankittiin 1768. Sama vuosi jolloin Telin-urut vihittiin käyttöön. Kyllä ne ovat ensimmäiset ja ainutlaatuiset jopa Euroopan mittakaavassa. Telin-urkujen kaltaisia soittimia rakennettiin vain pienellä alueella Pohjanlahden rannikolla, ja niitä on kaikkiaan säilynyt vain muutamia.

Kokkolanseudun Urkuseuran vetoomus ei ollut turha, ja urkujen puolesta toimi moni muukin. On hienoa, että vielä löytyy kansalaisaktivismia, joka toimii järjellä ja tunteella pohjaten vetoomuksensa faktatieton. Jokaiseen vetoomuksessa esitettyyn kohtaan löytyi lähdetieto eli historiallinen fakta.

Vetosivat urkujen ystävät myös Kokkolan seurakuntayhtymän Walcker-urkujen puolesta. Kokkolan puukirkon urut vuodelta 1881 on varastoitu Katariinan kalmistoon. Urkuseura toivoo, että yhtymä ryhtyisi välittömiin toimiin urkujen pystyttämiseksi Kokkolan kirkkoon. Kirkossa niille on paljon käyttöä, vakaat olosuhteet ja riittävästi tilaa niin ylläpidolle kuin äänen vapaalle soinnille. Jäämme odottamaan yhtymän vastausta.

Ne ovat ensimmäiset ja ainutlaatuiset jopa Euroopan mittakaavassa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »