sunnuntai 20.6.2021 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Kuntavaalien siirto oli hätävarjelun liioittelua, joka perustui yhteen ainoaan lukuun

Su 18.4.2021 klo 07:30

Jälkiviisaus on tunnetusti verrattomasti saman päälajin etupainotteista harjoittamista helpompaa.

Otetaan nyt esimerkiksi kuntavaalit mallia 2021. Se on juuri tämä päivä, kun maassa piti lopullisesti ratkaista tulevan nelivuotiskauden kuntapäättäjät.

Kuten hyvin on tiedossa ja dokumentoitu, maaliskuun alussa viime kädessä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson päätyi esittämään vaalien lykkäämistä.

Niin myös tapahtui. Ei yksin Henriksson, vaan perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet olivat sillä kannalla, että kesäkuun 13. päivänä on turvallisempaa piirtää punainen viiva kuin huhtikuun 18. päivänä.

Sen vuoksi, että huhtikuussa päivittäisten koronatartuntojen määrä valtakunnassa saattaisi huidella reippaasti yli kymppitonnin.

Todellisuus on ollut toista mieltä. Koronapandemian kolmannen aallon harja osui Suomessa maaliskuun puolen välin jälkeisiin päiviin. Sen jälkeen tartunnat ovat kääntyneet selvään laskuun.

Mistäpä maaliskuun alussa voitiin tietää puolentoista kuukauden päähän. Se pitää kaiken kohtuuden nimessä muistaa.

Se olisi pitänyt poliitikkojen – viime kädessä oikeusministerin – ymmärtää, että THL:n esittämät räkningit todellakin olivat karkeita sormiharjoituksia.

Sellaisina niitä ei pidetty. Henrikssonin sanat maaliskuun 6. päivältä eivät jätä sijaa tulkinnoille. Näin hän lausui:

THL totesi eilen puoluesihteereille, että tautitilanne on huonontunut merkittävästi. THL arvioi, että 18.4. eli alkuperäisenä vaalipäivänä tartuntamäärät voisivat olla 2 600–11 200. Tämä on pysäyttävä tieto.

Suurta Urho Kekkosta lainatakseni tämän pitäisi olla selvää tekstiä.

Julkisuudessa sai eniten painoarvoa THL:n kauhuskenaarion yläraja, jossa ei otettu huomioon jo silloin päätettyjen rajoitustoimien vaikutusta.

Olkoon vain imelää jälkiviisautta, mutta kuntavaalien siirto oli yksiselitteisesti hätävarjelun liioittelua. Päätös aivan ilmeisesti perustui yhteen ainoaan lukuun: 11 000.

Mikä poliittinen vaikutus perussuomalaisten ankarasti suomimalla ratkaisulla on vaalien tulokseen?

Periaatteessa perussuomalaisten suhteellinen asema heikkeni, kun esimerkiksi kroonisessa kannatuskriisissä teutaroiva keskusta sai pari kuukautta lisäaikaa ehdokkaiden naaraamiselle.

Vaalien ns. isoon kuvaan siirrolla ei ole merkitystä. Jussi Halla-aho johdattaa puolueensa sen kuntavaalihistorian ylivoimaisesti parhaaseen tulokseen. Mikään ei estä sitä.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »