Paikallisuutiset

Pyörävarkaat iskevät Kokkolassa: Kolmessa vuodessa on tilastoitu kolmanneksen kasvu, valtakunnallisesti pyörävarkaudet ylittivät viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksen – katso videolta, kuinka laitat kapuloita vorojen rattaisiin!

Lukijan vinkki

Se oli yksi viime helmikuun puolen välin aamu, kun 15-vuotiasNante Korkatti ihmetteli äidilleen, onko hänen vuoden ikäinen, juuri huollettu maastopyöränsä lainattu jollekin.

Ei oltu pyörää lainattu. Varastettu oli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähdimme pojan kanssa etsimään sitä. Autokatoksen kulmilta sitten löytyi pyörän katkaistu ketjulukko. Se oli paksu, ihan järeä ketjulukko. Pyörä tosin ei ollut lukittuna pyörätelineeseen,Katja Korkatti kertoo poikansa reilun tuhannen euron Felt-merkkisen pyörän kohtalosta.

Facebookin Kokkolan Puskaradion kautta Korkatti sai tiedon, että samanlainen pyörä oli jo samana aamuna ilmaantunut Facebook-kirppikseen myytäväksi.

– Olin laittanut ilmoitukseen varastetusta pyörästä Puskaradioon. Sitä kautta tuli asiaan liittyviä yksityisviestejä, Korkatti kertoo.

Teillä tietymättömillä pyörä on edelleen. Jäänee myös. Poliisin ja vakuutusyhtiön toiminnasta Korkatti antaa silti kiitosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tehtiin saman tien rikosilmoitus. Saatiin tosi hyvää apua poliisilta. He tekivät meidän tapauksessamme varmasti kaiken minkä pystyivät. Poliisin toiminnasta ei ole kuin hyvää sanottavaa, Korkatti kehuu.

Vakuutusyhtiöstäkin tuli asianmukaiset korvaukset. Nantellakin on jo uusi pyörä, mutta silti Katja Korkattia tympäisee tapaus. Se on saanut hänet aktivoitumaan sosiaalisessa mediassa.

– Eihän tällainen nyt käy päinsä, että pyöriä noin vain viedään. Toivoisi, että näitä varkauksia saisi ainakin vähenemään.

Lue täältä:Mitä tehdä kun polkupyörä varastetaan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

On selvää, että kalliin – ja usein omistajalleen hyvin mieluisan – pyörän menettäminen pännii varkauden uhriksi joutuvaa ja hänen läheisiään.

Koronavuosi 2020 merkitsi varsinaista polkupyöräbuumia. Samaan aikaan kunpyöräkaupoissa kävi – ja edelleen käy – kuhina, myös pitkäkyntiset aktivoituivat. Kun on kysyntää, on tarjontaakin, pätee tässäkin asiassa.

Vakuutusyhtiöitä ja pankkeja edustava Finanssiala kertoi vajaa kuukausi sitten, ettäkoskaan vuonna 1992 alkaneen mittaushistorian aikana ei vuodessa ole varastettu yhtä paljon polkupyöriä kuin viime vuonna.

Viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin varastetuksi 20 900 polkupyörää. Edellisvuoden luku oli runsaat 17 600. Poliisin tietoon tuli vajaat 24 000 varastettua pyörää. Varastetuista pyöristä vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna korvauksia yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella tilanne on samansuuntainen. Poikkeuksena tosin Seinäjoki, jossa poliisin tietoon tulleiden pyörävarkauksien määrä on vähentynyt.

Erityisesti tilastoista nousee esiin Kokkola, jossa poliisille ilmoitettujen pyörävarkauksien määrä nousi vuosien 2018–2020 välisenä aikana kolmanneksella. Vaasassa suurin nousu – peräti 49 prosenttia – kirjattiin vuodelle 2019.

Alkuvuosi on sujunut Kokkolassa samaan tahtiin, vaikka kappalemäärät eivät niin suuria olekaan. Viime maanantaihin mennessä Kokkolassa oli kirjattu 43 pyörävarkautta. Vastaavana aika viime vuonna tapauksia oli kymmenen vähemmän. Sekä Vaasassa että Seinäjoella pyörävarkauksien määrä on sen sijaan kääntynyt alkuvuoden aikana laskuun.

– Yksi aktiivinen polkupyörävaras (tai mikä tahansa rikollinen) voi yleensä saada tällaisen muutoksen aikaiseksi jopa muutamassa päivässä tai viikossa, Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikköMikael Appel huomauttaa Kokkolan luvuista.

Kunnon lukko vähintään hidastaa pyörävoroja.
Kunnon lukko vähintään hidastaa pyörävoroja. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ketkä sitten polkupyöriä varastavat ja miksi?

– Kyllä pyörävarkauksista kieltämättä varmaankin suurin osa on meidän vakiintuneen narkkiporukan käsialaa. Semmoista kannattaa ottaa, jonka saa muutettua rahaksi, kokenut rikoskomisarioAnders Åfors pelkistää tyypillisen polkupyörävarkaan profiilin.

Katja Korkatin kokemus poliisin suhtautumisesta ainakin oli myönteinen, vaikka itse rikos jääneekin poliisikielellä ”pimeäksi”.

Vaan onko poliisilla mahdollisuuksia eli resursseja tutkia yksittäisiä pyörävarkauksia?

– Jos ei löydy minkäänlaista johtolankaa johonkin juttuun, sitä on aika vaikea tutkia, Mikael Appel huomauttaa.

Pyörän runkonumero on aivan oleellinen tieto, jos pyörä varastetaan. Ilman sitä ja/tai kuvaa pyörästä poliisin tehtävä on lähes mahdoton.
Pyörän runkonumero on aivan oleellinen tieto, jos pyörä varastetaan. Ilman sitä ja/tai kuvaa pyörästä poliisin tehtävä on lähes mahdoton. Kuva: Clas-Olav Slotte

Jos pyörästä ei ole runkonumeroa eikä kuvaa, varkauden selvittäminen on poliisille käytännössä tekemätön paikka?

– Voi sanoa, että sellaista on aivan mahdotonta löytää. Runkonumero on kaikista tärkein. Jos sitä ei ole, niin ainakin hyvä kuvaus pyörästä eli merkki, malli ja mielellään valokuva, Mikael Appel opastaa pyörän omistajia.

Voiko sanoa yleisesti, että pyörävarkaudet selviävät ns. oheisrikoksina, kun tehdään esimerkiksi kotietsintä huumerikoksesta epäillyn asuntoon?

– Muun rikostutkinnan yhteydessä ne tulevat esille. Kyllä se näin on, Anders Åfors vahvistaa.

Pyöriä varastettiin viime vuonna Suomessa enemmän kuin lähes 30 vuoteen.
Pyöriä varastettiin viime vuonna Suomessa enemmän kuin lähes 30 vuoteen. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Näin tunnistat varastetun pyörän myyjän

Hinta on epäilyttävän halpa.

Myyjältä puuttuu ostokuitti, takuutodistus tai huolto-ohjeet.

Myyjä ei osaa kertoa pyörän ominaisuuksista.

Samalla myyjällä on paljon pyöriä myynnissä.

Avain on hävinnyt, lukko on rikki tai runkonumero viilattu pois.

Myyjä panttaa tietoja itsestään.

Myyjällä on kiire.

Kuvissa on jotain epäilyttävää.

Jos epäilet pyörää varastetuksi, tarkista Facebookin paikallinen Varastetut pyörät ja kaupunginosa -ryhmät. Oikea omistaja saattaa etsiä niissä pyöräänsä.

Myös poliisilta voi tiedustella, onko tuntomerkkeihin täsmäävää pyörää ilmoitettu varastetuksi.

Lähde: Pyöräliitto

2018 2019 2020 2021

Kokkola 135 133 175 43

Seinäjoki 191 231 190 29

Vaasa 445 606 661 93

Kaikki kunnat 927 1116 1182 187Vuoden 2021 luvut 19. huhtikuuta saakka

Lähde: Pohjanmaan poliisilaitos

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä