sunnuntai 20.6.2021 | 07:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kaisa Hahdon kolumni: Voiko kömpelökin ihminen riittää, kun julkisuudessa kaikki on huippuunsa viritettyä?

To 29.4.2021 klo 06:30

"Kun mikään ei riitä" nousi vuosituhannen vaihteen kuluneeksi iskulauseeksi Levottomat-trilogian elokuvasta. Uskon, että tuolloin kuitenkin riitti vähempi kuin nykyisin.

Takavuosina kauneusihanne keskittyi hoikkuuteen. Jossain vaiheessa katse kääntyi lihaksiin ja toisaalta muotoihin, joita jotkut pönkittävät myös kirurgisin keinoin. Sosiaalinen media nosti ulkonäön, kodin sisustuksen ja viikoittaisten treenikertojen vertailun uudelle tasolle. Kukaan ei enää edes huomaa, että television ja julkkisten eturivin ovat kansoittaneet entiset fitness-urheilijat, nykyiset some-vaikuttajat. Heitä seurataan ja kuunnellaan, vaikka välillä tulee miettineeksi, että miksi.

Bisnestä tehdään toisaalta "pakaroihin muotoa" - ja toisaalta "pikkaisen pois kesäksi" -valmennuksilla.

Aika moni löytää itsestään aukkoja myös henkiseltä puolelta. Niissä ammottavat tuoreimmat markkinaraot.

"Jyräätkö keskusteluissa vai etkö saa sanottua mielipidettäsi?" Hanki vuorovaikutusvalmennusta. "Oletko liian herkkä?" Työstä asiaa lyhyellä kurssilla. Myös erilaiset hyvinvointivalmentajat ovat kasvava ammattiryhmä.

Kaikki keinot, jotka saavat voimaan paremmin, ovat tietysti kotiin päin. Tärkeää sekin, että hyvinvoinnin merkityksestä puhutaan.

Osittain taustalla tuntuu kuitenkin olevan pyrkimys muuttaa omia kelvottomia puoliaan vastaamaan paremmin nyky-yhteiskunnan ja työelämän henkisiä kauneusihanteita. Mielessä voi kiilua aamulenkillä energiansa tankannut sosiaalisten tilanteiden mestari, jonka hymy ei hyydy, itsevarmuus rakoile eikä ajatus katkea. Ehkä asenteen voimalla omatkin surkeat puolet voisi kääntää voitoksi.

Haluaisin uskoa, että ihminen voi yhä riittää, vaikka olisikin monissa tilanteissa kömpelö ja keskeneräinen.

Itsensä tunteminen ei onnistu ihan hetkessä. Hyväksyntä lienee vielä pitempi tie. Siinä vaiheessa omia kömpelyyksiään osaa jo ehkä halata mieluummin kuin keinotekoisesti muuksi väittää.

On vaikea ymmärtää, miten muutaman viikon tai kuukauden valmennus muuttaisi ihmisen oikeanlaiseksi, jos on sattunut syntymään vääränlaiseksi.

Ehkä asenteen voimalla omatkin surkeat puolet voisi kääntää voitoksi.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »