maanantai 3.10.2022 | 00:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Lasten liikuntaan kannattaa panostaa

Su 13.6.2021 klo 18:10

Sosiaalisen eriarvoistumisen lisääntyminen ja seuraharrastamisen kustannusten samanaikainen kasvu saavat miettimään, että ovatko kaikki samalla viivalla harrastamismahdollisuuksien osalta. Seuravetoisessa liikunnan järjestämisessä ja tarjoamisessa täysin olennaista on määrittää seuran ydintehtävä. Onko se osaamistavoitteista ja kilpailuihin valmistavaa vai lapsille ja nuorille suunnattua matalan kynnyksen liikuntatoimintaa. Hyvin harvalla seuralla riittää yksin voimavarat useampien ydintehtävien toteuttamiseen.

Valtion, mutta myös kuntien tärkeä tehtävä on tukea urheiluseuroja työssään. Tuen pitäisi olla muutakin kuin juhlapuhekehuja ja lämmintä kättä. Rohkaisenkin urheiluväkeä haastamaan puolueita tekemään linjauksia myös liikunnasta. Onhan liikunta mitä parhainta kansanterveystyötä – siihen kannattaa kunnankin panostaa.

Valtion ja kuntien tukieuroista huolimatta osa lapsista ei pääse seurojen toiminnan piiriin, koska harrastamisesta on tullut kallista. Lisenssit, tilavuokrat ja palkkakustannukset nostavat hintaa. Tämä kehitys on suomalaisen liikunnan suurin yksittäinen haaste.

Emme saa antaa kustannusten nousta harrastamisen esteeksi. Se on lasten ja nuorten keskinäisen tasa-arvon kannalta tärkeää, mutta myös suomalaisen urheiluelämän kannalta merkittävä asia. Menetämme taatusti lahjakkaita ja kyvykkäitä urheilijoita, jos emme anna kaikille lapsille mahdollisuutta löytää omaa lahjakkuuttaan. Liikunnan kansanterveydelliset ja kansantaloudelliset vaikutuksetkin ovat merkittäviä.

Yhteisöllisyyden merkitys nuorten elämässä painottuu yhä enemmän, kun mietimme miten voisimme lapsiamme ja nuoriamme paremmin tukea kasvussa onnellisiksi ihmisiksi. On hyvä myös muistaa järjestöjen sosiaalinen ja yhteisöllinen merkitys, jossa yhä useampi ennenaikainen eläköityminen johtuu mielenterveyden ongelmista, ei tätäkään puolta voi väheksyä.

Jairi Palonen

Kokkola

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »