sunnuntai 26.9.2021 | 15:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Maailma ei muuttunut aivan kokonaan, vaikka vaalien tulos tuo muutoksia moneen kuntaan

Tiina Ojutkangas
Su 13.6.2021 klo 23:35

Kokonaan ei maailma muuttunut, vaikka kyllä kuntavaalien 2021 tulos valtasuhteita heiluttaa paikoin paljonkin. Jännitys oli käsin kosketeltava sillä hetkellä, kun ennakkoäänestyksen tulos julkistettiin. Valtakunnallinen vaalivoitto on puolueille ja niiden johdolle yhtä suuri asia kuin vaalien tulos paikallisesti. Iloisia ilmeitä nähtiin luonnollisesti ylivoimaiselta ykköseltä kokoomukselta. Myös RKP:n pietarsaarelanen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson säteili puolueensa kannatuksen kasvusta.

Perussuomalaisten vaalitulos herätti etukäteen runsaasti spekulointia. Kannatusmittaukset ja ennakkoarviot kertoivat, että valtakunnallisessa kannatuksessa kuntavaalit ovat kolmen kauppa. Mutta missä järjestyksessä kokoomus, SDP ja perussuomalaiset olisivat tuloksen valmistuttua, sitä mietittiin. Kun ennakkoäänet oli laskettu, kolmen kärki olikin eri kuin oli ennakoitu. Keskusta teki yllätyksen ja kiilasi perussuomalaisten ohi kolmoseksi. Perinteisesti tiedetään, että keskustan tulos heikkenee vaali-illan kuluessa ja näin tapahtui nytkin. Valtuustopaikkoja sillä on kaikesta huolimatta enemmän kuin millään muulla puolueella.

Pääministeripuolue SDP:n tulos oli pettymys puheenjohtaja Sanna Marinille. Tulos on selvästi heikompi kuin neljä vuotta sitten. Puolueen suosio ei kulje käsi kädessä erittäin suuren äänimäärän saaneen Marinin henkilökohtaisen suosion kanssa. Myös vihreille tulos oli pettymys.

Paikallisesti ja alueellisesti jännitettävää riitti yhtä paljon kuin valtakunnassa. Tämän alueen valtapuolue keskusta on kipuillut kannatuksensa ja suuntansa kanssa jo vuosia. Joissakin keskipohjalaiskunnissa varauduttiin jopa isoihin muutoksiin. Yksittäisistä kunnista muutoksen tuulet puhaltavat ainakin Kannuksessa. Ennallaan ei ole maakuntakeskus Kokkolankaan paikallispolitiikka, jossa merkittävin paikkamuutos johtuu perussuomalaisten ja erityisesti kansanedustaja Mauri Peltokankaan suuresta äänimärästä.

Äänestäjät ovat puhuneet. Myös he, jota eivät äänestäneet, kertoivat näkemyksensä. Vaaliprosentti jäi relusti alle kuudenkymmenen. Sitä ei pysty selittämään pelkästään kauniilla säällä. Koronakevät löi oman leimansa vaaleihin. Jonkin pitää muuttua, että ihmiset haluavat vaikuttaa äänestämällä.

Jonkin pitää muuttua, että ihmiset haluavat vaikuttaa äänestämällä vaikkapa kuntavaaleissa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »