sunnuntai 25.7.2021 | 04:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Eräs tarina

Pe 18.6.2021 klo 18:30

Entinen eukon tekele punasi huulensa, somisti korvanipukkansa punaisin helmin ja pukeutui parhaimpiinsa ja lähti sitten Kalajoen kirkkoon saarnaa kuulemaan. Hän on aina ollut uskossa, vaikka välillä musikaalisena jytää radion krokotiilirokkeja tukka silmillä lattiaa tömistellen. Jo alle kouluikäisenä komensi leskiäitiään. Valkoisten sukkahousujen ja hameen pitää olla silitettynä! Hän lähtee aamusta pyhäkouluun keräämään valkoisia karitsan kuvia paimenvihkoon. Tämä touhuntyttö pakotti kerran äitinsä Kaarlelan kirkkoon papin puheita kuulemaan.

Onkohan syntiä kertoa, mutta hänen äitinsä oli ollut jossakin Kokkolan letkulla tanssiaisissa edellisenä iltana ja niinpä hän nukahti kesken evankeliumin lukemisen. Tyttöä oli vähän hävettänyt, kun unilukkarina töni äitiään hereille.

Tytön äidillä oli kultainen sydän. Hän työskenteli sota-aikana Kokkolan ammusvarikolla. Siinä lähistöllä oli venäläisten sotavankileiri. Töihin mennessään antoi salaa piikkilankojen välistä puolet pienestä leipäkorttiannoksestaan nälkiintyneelle suurisilmäiselle nuorelle venäläissotilaalle, johon oli kiintynyt ja sääli häntä. Rohkea nainen, sillä vankien ruokkiminen oli ankarasti kielletty ja suojeluskunnan kiväärimies kierteli vahtia. Joutuikohan kukaan tämänkään kuolemaleirin tapahtumista vastuuseen?

Tämä tyttö, josta kerroin, pyrki oppikouluun. Pääsykokeen tuloksissa hänen nimensä ensimmäisenä hyväksyttyjen joukossa. Mutta pettymys oli kova, sillä köyhä leskiäiti elätti yksin perhettään ja sanoi ettei ole varoja maksulliseen kouluun. Kastijako tänäkin päivänä. Isän rahoilla pääsee, vaikka tuomariksi. Sitten käräjäherra halventaa alimpaan sosiaaliluokkaan kysyen mikset ollut silloin töissä.

Antero Haapasaari

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »